07 Apr 2020 | Vremea în : °C
Bitpress
PNL și-a dat cu tesla-n... guvernare! Angajații din sistemul de urgență ies în stradă dacă Raed Arafat va fi demis!

PNL și-a dat cu tesla-n... guvernare! Angajații din sistemul de urgență ies în stradă dacă Raed Arafat va fi demis!

Angajații din Sistemul de Urgență (SMURD, UPU, Ambulanță) din întreaga țară au anunțat că vor ieși în stradă dacă dr. Raed Arafat va fi demis! Aceștia au trimis o scrisoare publică semnată de sute de medici și asistenți medicali. Din Argeș, doi medici SMURD au semnat scrisoarea deschisă. Este vorba de Marius PASCU – Medic șef UPU-SMURD Pitești și Maria GHEORGHE – Asistent șef UPU-SMURD Pitești.

Intenția Guvernului PNL de a-l îndepărta pe Raed Arafat este cât se poate de nefericită ținând cont de capitalul de imagine de care acesta din urmă se bucură. Este ca și cum tocmai și-ar fi pus niște petarde sub fund, absolut inutil. Românii, ca de obicei, sunt împărțiți în două și pe acest subiect. Argumentele raționale, însă, nu au niciun efect acolo unde Arafat este văzut ca unul dintre puținii care ar fi făcut ceva util pentru România.

 

Scritoarea integrală: ,,Poate că nu este vorba despre OMUL Raed ci despre ce reprezintă el pentru România"

”Ne adresăm Dumneavoastră, pentru a trage un semnal de alarmă, dar și pentru a ne ajuta în comunicarea cu anumite personaje către care căile de adresare nu ne sunt accesibile. În calitate de profesioniști, care reprezintă principalele servicii medicale de urgență din Romania (Unități pentru Primirea Urgențelor, SMURD și Servicii Publice de Ambulanță), în contextul situației create de afirmațiile referitoare la posibila demitere a domnului dr. Raed Arafat și riscurile care pot deriva de aici.

CONTEXT:

Sistemul de Asistență Medicală de Urgență și Prim-Ajutor Calificat este o structură integrată cu rol strategic. Funcționarea sistemului se bazează pe colaborarea dintre structuri ale Ministerului Sănătății, ale Ministerului Afacerilor Interne precum și ale autorităților locale, iar scopul major este salvarea vieții și îngrijirea suferinței de orice fel a cetățenilor. Dezangrenarea oricărui element din cadrul acestei structuri complexe, cu multiple și esențiale relații de interdependență, poate duce la pierderi de vieți omenești.

În cadrul acestui Sistem, format din Unități Primire Urgențe, SMURD, Compartimente Primire Urgențe și Servicii Publice de Ambulanță, Servicii Publice Salvamont – lucrează medici primari, specialiști și rezidenți în Medicină de Urgență, Anestezie și Terapie Intensivă, Pediatrie și Medicină de Familie/Generală, asistenți medicali, paramedici, piloți, subofițeri și ofițeri ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și ai Inspectoratului General de Aviație, salvatori montani. Reprezentând temelia sistemului, acești profesioniști au beneficiat de o bază materială și logistică, de o structură educațională complexă care a fost dezvoltată pe parcursul a 25 de ani pe baza unei matrice de competențe operaționale, de cooperare și comandă.

Anual unul din zece români a beneficiat de intervenția echipelor Serviciilor județene de ambulanță, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și SMURD. Anual unul din cinci români a fost tratat in Structurile de Primire Urgente UPU/ CPU. Aceste date demonstrează faptul că mai mult de 20% din populația României a avut nevoie si a beneficiat, anual, de asistența oferită de Sistemul Medical de Urgență și Prim-Ajutor Calificat prin profesioniști cu experiență care aplică concepte de lucru moderne validate la nivel intern, european si internațional.

Valoarea Sistemului este mult mai mare decât suma valorii fiecăruia dintre oamenii care activează în structura lui. Cu toate acestea, experiența ne-a demonstrat ca acest concept este adevărat doar în condițiile unei coordonări unice si profesioniste. Acest sistem de coordonare trebuie să fie validat atât în situațiile comune, de zi cu zi, dar si în cele majore de criză profundă.

România beneficiază deja de un astfel de sistem de coordonare iar acest lucru nu trebuie nici uitat, nici neglijat și nici distrus.

Rolul dr. Raed Arafat a început odată cu lupta pentru implementarea unui concept care crea un sistem de urgență care punea siguranța și viața pacientului în centrul atenției acestui sistem. Ulterior acest rol a evoluat, odată cu dezvoltarea sistemului, către coordonarea integrată a tuturor celor care intervin pentru salvarea celor aflați în suferință.

SITUAȚIA ACTUALĂ

Amenințări constante la adresa sistemului de urgență au început să apară în perioada anilor 2011– 2012, stimulate de avântul deosebit a tot ceea ce se constituia în elemente componente ale sistemului, din punct de vedere legislativ, financiar, resurse umane, resurse materiale. Atracția fondurilor potențial disponibile, mirajul implicațiilor comerciale în sistemul de urgență, încercarea de limitare a unui sistem public puternic pentru a deschide calea unor alternative dubioase, au dus la repetate tentative de atac la adresa conceptului, la adresa structurilor implicate, dar mai ales la adresa celui care a reprezentat unitatea și coeziunea sistemului, dr. Raed Arafat.

Pentru ca acest sistem să funcționeze la randament maxim, a fost necesară nu doar crearea de către dr. Raed Arafat a mecanismelor de dezvoltare în continuare ci și identificarea de căi prin care să se evite obstacolele ridicate pentru atingerea a exact acelor repere care astăzi i se reproșează, și nu numai, pentru că nu au fost atinse. A fost nevoie de o muncă de convingere extraordinară pe care dr. Raed Arafat a trebuit să o ducă, zi de zi, pentru ca și cel mai mic element de dezvoltare să treacă de voința celor care nu au înțeles sau nu înțeleg aceste mecanisme. Practic în ultimii ani sistemul a mai putut să evolueze doar ca urmare a acestui efort colosal pe care el l-a făcut. Aveți dubii? Căutați în sertarele Ministerelor pe care le evaluați, câte propuneri legislative, propuneri de regulamente sau proceduri zac uitate.

Amploarea acestor amenințări, mai mult sau mai puțin mascate, a ajuns la o dimensiune inimaginabilă și la forme de manifestare care ne demonstrează, pe de o parte faptul că este un fenomen concertat, realizat pe mai multe căi, pe de altă parte faptul că cei care orchestrează aceste atacuri nu au nici măcar cunoștințe de bază despre funcționarea a ceea ce încearcă să distrugă. Amenințarea demiterii lui Raed Arafat înainte de finalizarea unor anchete sau audituri de către neprofesioniști (a rămas celebră acuzația Corpului de Control al Prim-Ministrului, de acum câțiva ani, prin care sunt criticate echipele de intervenție de la Clubul Colectiv pentru că au făcut resuscitarea pe asfalt, deși ghidurile de specialitate si practica exact asta recomandă), realizarea unor auditări a căror teme se modifică de trei ori într-o săptămână, apariția unor pseudo-oferte din domeniul privat cu pseudo-soluții, sunt doar câteva din aberațiile acestor jocuri care au un singur rol: cel de a satisface nevoi economice sau comerciale ale unui grup de oameni care nici măcar nu sunt capabili să ia o decizie, ascunzându-se în spatele unor așa-zise “analize” sau “evaluări”.

Dar, adevărul este că, nici nu înțelegem ce i se reproșează. Care sunt acele lucruri, acțiuni sau nonacțiuni de care se face vinovat și cine sunt cei care i le impută lui Raed Arafat? Unde a greșit dr. Raed Arafat la tragediile din Apuseni, Siutghiol, Colectiv sau Caracal? Să dăm cuvântul specialiștilor să se pronunțe. De ce nu profesioniștii din sistem sunt cei care sunt ascultați ci indivizii care au un unic mandat, compus dintr-o reformă fără cunoaștere și de a schimba fără un fond?

În final, poate că nu este vorba despre OMUL Raed ci despre ce reprezintă el pentru România. De ceea ce a creat în toți acești ani. De toți cei care au fost alături de el în zidirea unui sistem care funcționează exclusiv pentru binele celor aflați în suferință. Și nu suntem puțini cei care, în cursul acestor 30 ani l-au sprijinit pe el dar mai ales conceptul, ideea și funcționarea sistemului. Nu uitați că este atât munca dar și viața noastră.

Stimați domni și doamne cărora nu ne este permis să ne adresăm altfel, acest sistem a fost construit în 30 de ani dar poate fi distrus în 30 de zile. Ce veți pune în loc? Încercați să explicați acest lucru cetățenilor României. Încercați să descrieți prin ce mecanisme va funcționa acest sistem pe care nu l-ați înțeles și nu îl veți înțelege decât dacă îndepliniți una din două condiții: fie faceți parte din el cu trup și suflet, fie beneficiați de el pentru trup și suflet.

Dacă nu puteți, atunci vă rugăm, respectuos, să ne lăsați să ne vedem de treabă alături de Raed. În caz contrar ne rezervăm dreptul la acțiuni de protest care, fără a afecta pacienții care se adresează sistemului de urgență, să sublinieze încă odată faptul că și ceea ce avem noi de spus este important.

Acest document a fost semnat prin acord electronic, în numele angajaților serviciilor pe care le conduc de către:

Angel TRIFAN – medic șef UPU-SMURD GALAȚI

dr. Valeria FILIMON – Manager SAJ Hunedoara

Mihai GRECU – Medic șef UPU-SMURD Timișoara

Narcisa BALINT – Manager SAJ Sălaj

Anca TELEHUZ Medic Sef UPU-SMURD Ialomita

Liliana MATECIUC – Manager SAJ Botoșani

Gabriela CHITOSCA – Asistent șef UPU-SMURD Piatra Neamt

Dan Constantin PĂDUREANU – Manager SAJ VÂLCEA

 

Marius PASCU – Medic șef UPU-SMURD Pitești

Veres GERŐ – Asistent sef SAJ Mureș

Elena CORHAN – Medic șef UPU–SMURD Tulcea

dr. Gabriela NOTARIUS – Manager SAJ Satu Mare

Claudia JIANU – Medic șef UPU- SMURD Dr. Tr. Severin

dr. Ioan IVANICI – Manager SAJ Mureș

prof. univ. dr. Diana CIMPOEȘU – Medic șef UPU-SMURD Iași

dr. Horia SIMU – Manager SAJ Cluj

Bogdan VÎLSAN – Medic șef UPU Giurgiu.

dr. Leonida IANCU – Manager general SAJ Timiș

VASS Hajnal – Asistent șef UPU-SMURD Târgu-Mureș

dr. VITALIE BEȚIȘOR – MANAGER S.A.J. VRANCEA

Paul – Bogdan CSILLAG – Medic coordonator SMURD Sibiu

dr. Annabella MUZSI – Manager general interimar SAJ BN

Mirela NISIPEANU – Medic șef interimar UPU-SMURD Slobozia

Marius MANEA – SAJ Călărași

Mihaela ROADEVIN – Medic șef UPU-SMURD Brăila

dr. Raveca NICOARĂ – Manager SAJ Arad.

Viorica GHEORGHIȚĂ – Medic șef UPU-SMURD Călărași

Dr. Călin GANEA – Director Medical SAJ BN

Cristina VECERDI – Medic șef UPU-SMURD Brasov

Dr. Lhuana ZISSU Manager SAJ Buzău

 

Brindusa PAVLIDIS – Medic șef UPU-SMURD Piatra Neamț

dr. Marilena-Doina LEUȘTEAN – Manager General SAJ MH

Elena PETRIȘOR – Medic șef UPU ,,Gr. Alexandrescu ” București

Dr. Mateciuc CONSTANTIN – SAJ Botoșani

Diana DOBRIN – Medic șef UPU Elias Bucuresti

Liliana DOHOTARIU – Asistent șef SAJ Timiș

Aurel CRIȘAN – Medic șef UPU—SMURD Alba

Dr. Vâlcu Dumitru – Manager SAJ Tulcea

Denis STĂNESCU – Medic șef UPU “M. S. Curie” București

Marinela Prina – Manager SAJ Olt

Monica PUTICIU – Medic șef UPU-SMURD Arad

Dr. Aurelia Luana Stan – Director medical SAJ Călărași

Kacso JOLAN – Medic șef Miecurea-Ciuc

Viorica Dobrescu – asistent medical DSU

Rodica TUDORAN – Medic șef UPU-SMURD Constanta

dr. Mihai Polinschi – Manager SAJ Galați

Constantin PRIȘCĂ – Asistent șef UPU SMURD Bihor

Neculai Lupașcu – Asistent șef SAJ Botoșani

Silvia NICA – Medic Șef UPU SUUB.

Constantin Mitroi – Manager SAJ Gorj

Odette PANĂ – medic șef UPU SMURD Ploiești

Vavilia Munteanu – Asistent șef SAJ Tulcea

Dr. Bogdan POP – medic specialist, director general adjunct DSU DGMUM

Aurora Popa – Manager SAJ Vaslui

Mihaela SLAVILA – Asistent șef UPU Elias București

dr. Albu Dorice – Manager SAJ Neamț

Mihaela SIRBU – Asistent șef UPU-SMURD Reșița

dr. Alexandru Ilieș – Director medical SAJ MM

Dr. Călin ALEXANDRU – DSU. Marinela Sârbu – Asistent șef SAJ Galați

Dr Adrian ZOICAN – Medic șef UPU-SMURD Buzău

Dr.Cristian Gîngioveanu – Manager general SAJ Dolj

Dr Maria SALANTA – Medic șef UPU-SMURD Mureș

Ciprian Păcurar – Asistent șef SAJ Bistrița-Năsăud

Maria GHEORGHE – Asistent șef UPU-SMURD Pitești

Dr. Marius Sulutiu – Manager General SAJ Alba

Mihaiela HRECENIUC – Asistent șef UPU-SMURD Suceava

Ligia Micle Manager SAJ MM

Tamara Baciu – Asistent șef UPU-SMURD BUZĂU

Cristian Cimpoi – Manager General SAJ Covasna

Ecaterina Buzău – Medic șef UPU Slatina

Ec. Gabriela Lupu-Șerban – Manager General SAJ Giurgiu

Raluca Tat -Medic șef UPU – SMURD Cluj

dr. Liciniu Venter – Manager SAJ Bihor

Rodica Bratu – Asistent șef UPU ,,Grigore Alexandrescu,, București

 

Popovits Eva – Asistent șef SAJ Covasna

Dr. Adriana Moldovan – Medic șef UPU-SMURD Satu Mare

Ramona Nemet – Asistent șef SAJ Satu Mare

Monica Trifan-Lefter – Asistent șef UPU-SMURD Tulcea

Dr. Constantin Popescu – SAJ Sibiu

Marola Zoica – Asistent șef UPU SMURD Galați

Duta George As șef SAJ Prahova

Peter Anna-Maria – Asistent șef UPU-SMURD Miercurea Ciuc

Dr Ipatie Madalin-manager SAJ Prahova

Szakacs Marta – Asistent șef UPU-SMURD Cluj

dr Aura Crețu Manager general SAJ Bacău

Cristea Viorel – Asistent șef UPU-SMURD Slobozia

dr Ioana Tamas director medical SAJ Salaj

Nicoleta Peres – Asistent șef UPU-SMURD Satu Mare

Nicoleta Meauta – Asistent șef SAJ Vrancea

Margareta Gancea – Asistent șef UPU M.S. Curie București

Miron Popescu – Asistent șef SAJ Dolj

Conf. dr. Cristian Boeriu – UMFST Târgu Mureș

dr Dehelean Carmen – Director medical SAJ Timiș

Dr. Cuculici George – Medic șef UPU ILFOV

dr. Irimia Doru – Director Medical SAJ Cluj

Adriana Ilea – Asistent șef UPU ILFOV

Diana Vasile – Manager SAJ Teleorman

Dr. Liviu Cîrlan – Medic șef UPU-SMURD Suceava

dr Vasile Costin – Director Medical SAJ Vrancea

Dr. Dana Dincă – medic sef UPU-SMURD Focșani

Dr. Alex Lazareanu – SAJ Suceava

Lidia Zăncescu – Asistent șef UPU-SMURD Focșani

Dr. Alin Dinu – Director Medical SAJ Olt

Anișoara Borbely – Asistent șef UPU-SMURD Timișoara

Ec Gheorghe Mihail – Manager SAJ Dâmbovița

Maria Răsunoiu – Asistent șef UPU-SMURD Alba

Sandu Daniel Rîpă – Asistent șef SAJ IAȘI

Elena Bilbor- Medic șef UPU SMURD Bacău

Dr. Mihaela Abălașei – Director medical SAJ Suceava

Dr. Florentina Lehănceanu medic șef UPU Bagdasar Arseni

Cristina Breazu – Asistent șef SAJ MH

Mariana Lazăr – Asistent șef UPU Călărași

dr. Constantin Radu Calistru – Manager general interimar SAJ IAȘI

Mihaela Maxim – Asistent șef UPU-SMURD Iași

Dr. Péter Szilárd – Manager General SAJ Harghita

Dr. CARMENA NICOLETA PISERU – Medic șef UPU -SMURD VASLUI

Dr. Domokos Iván – Director Medical SAJ Harghita

Mihai Iuhas – Medic șef UPU SMURD Zalău

Elekes Mirela Asistent șef UPU-SMURD Zalău

Mihaela BOLOCAN – Asistent șef UPU – SMURD PLOIEȘTI

Ovidiu Catalina – Asistent șef UPU-SMURD Craiova

Valentin Habor – Asistent șef UPU-SMURD BISTRITA

Vintilescu Gheorghe – Asistent șef UPU-SMURD TG.JIU

Diana Ionescu – Asistent șef UPU -SMURD Giurgiu

Sonica Rotaru Asistent șef UPU-SMURD Vaslui

Dr. Ovidiu Rus – Medic șef UPU-SMURD Bistrita

Dr. Daniel Nour – Medic Șef UPU Pediatrie SCUC Cluj-Napoca

Dr. Alina Babeu – Medic șef UPU Spital de Copii Timișoara

Mihai Gabrian – Asistent șef UPU-SMURD Arad

Ileana Constantinescu – Asistent șef UPU Slatina

Dr. Florin Nicolae – Medic șef UPU-SMURD Vâlcea

Ovidiu Olea – Asistent șef UPU-SUUB

Irina Neagu – Asistent șef UPU-SMURD Constanța

Ileana Sandor – Asistent șef UPU SMURD Petroșani

Ramona Motoasca – Asistent șef UPU-SMURD Brașov

Gianina Marina Popovici – Asistent șef UPU-SMURD Bacău

Eugen Sârbu – Medic șef UPU-SMURD Reșița

dr. Hadrian Borcea – Medic șef UPU-SMURDComentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
6 aprilie 2020

AED 1,2161 -0.01 %
AUD 2,7111 +1.12 %
BRL 0,835 -1.75 %
CAD 3,1671 +0.47 %
CHF 4,5696 -0.17 %
CNY 0,6298 +0.06 %
CZK 0,1751 -0.11 %
DKK 0,6464 0.00 % -
EGP 0,2838 +0.07 %
EUR 4,828 -0.01 %
GBP 5,4926 +0.12 %
HRK 0,6332 +0.05 %
HUF 1,3335 +0.67 %
INR 0,0586 -0.17 %
JPY 4,0894 -0.75 %
KRW 0,3637 +0.55 %
MDL 0,241 +0.42 %
MXN 0,179 -1.27 %
NOK 0,4262 -0.79 %
NZD 2,6485 +1.21 %
PLN 1,0611 +0.65 %
RSD 0,0411 0.00 % -
RUB 0,0585 +0.52 %
SEK 0,4401 -0.07 %
THB 0,1359 +0.37 %
TRY 0,661 -0.77 %
UAH 0,1639 +0.43 %
USD 4,4671 0.00 % -
XAU 234,7566 0.00 % -
XDR 6,0688 0.00 % -
ZAR 0,2365 0.00 % -

Mai mult
...
...

Ion Falca e croit sa dea Lupu afara din DSV

Toti prefectii PSD au fost demisi! Pleaca Marcel Proca. Va reveni Ion Cirstoiu?


Conducerea Primăriei Piteşti anulează şi Simfonia Lalelelor!

Interviu cu candidatul PC la Primaria Pitesti

Mircea Andrei se pregateste de remanierea directorilor din Arges

Un fleac, l-au ciuruit si pe Bogdan Badea! Oamenii lui Boureanu, la Recycle bin

Parlamentarii îşi trag astăzi pensii speciale. Pentru că merită...

Tudor Pendiuc: interceptarea telefoanelor si a email-urilor – o prostie de lege!