26 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Scandal după împărțirea miliardului pentru primăriile lui Cîțu. Argeșul – undeva la coada clasamentului! USR, tăiat de pe liste!

Scandal după împărțirea miliardului pentru primăriile lui Cîțu. Argeșul – undeva la coada clasamentului! USR, tăiat de pe liste!

Guvernul a decis săptămâna trecută să aloce din fondul de rezervă peste un miliard de lei pentru primăriile din România. Dincolo de orice interpretări, cifrele arată că, în timp ce județele care au conduceri liberale (de preferat pro-Cîțu) și UDMR au beneficiat de fonduri generoase, cele cu lideri PSD s-au clasat mai pe la coada clasamentului. Pe la coada clasamentului se plasează și Argeșul (mai exact locul 9 din coadă!), acestuia fiindu-i repartizată suma de 15.372.000 lei. De asemenea, cu mici excepții, orașele și municipiile din Argeș au fost tăiate de pe listă, dar și unele localități. În timp ce primăriilor PSD li s-a dat 50.000 de lei pe linie, cele cu primari PNL au fost vizibil avantajate. Dar și mai avantajate au fost primăriile ale căror primari s-au poziționat, fără niciun dubiu, în tabăra lui Florin Cîțu.

Asta are, asta n-are, asta e câștigătoare!

Per total, la nivel național, PSD a primit aproximativ 20-25% din suma alocată. În schimb, comunele conduse de primari de la PNL au primit sume considerabil mai mari, cele mai multe fiind în jurul a 400.000 de lei per comună, de opt ori mai mult decât comunele PSD. Județele care l-au susținut la Congresul PNL pe premierul Florin Cîțu, precum Constanța, Suceava, Prahova sau Cluj, au primit sume importante din Fondul de rezervă. Avantajate au fost și județele cu o puternică reprezentare a UDMR.

Marele pierzător – USR PLUS. Din 41 de localități și sectoare conduse de primari USR, doar cinci au primit de la guvern sume cuprinse între 100.000 și 400.000 de lei. Printre norocoase nu se numără Primăria Câmpulung, dar aceasta a avut privilegiul să se bucure de niște sume generoase la începutul anului, când USR PLUS se afla încă la guvernare.

Pe cine a sărit Guvernul de la marea împărțeală

26 din 102 localități din Argeș au fost tăiate de la împărțeala (încă) premierului Florin Cîțu. Acestea sunt Pitești, Curtea de Argeș, Câmpulung, Topoloveni, Beleți-Negrești, Boțești, Bradu, Brăduleț, Budeasa, Bughea de Jos, Buzoești, Căteasca, Cotmeana, Cuca, Dâmbovicioara, Dragoslavele, Leordeni, Lerești, Merișani, Mihăești, Morărești, Moșoaia, Pietroșani, Recea, Săpata și Valea Mare Pravăț.

Mioveniul și Costeștiul sunt singurele orașe care au primit câte 100.000 de lei.

Marius Nicolaescu: ,,Această împărțire nu a ținut cont de necesitățile românilor, în plină pandemie, în toiul iernii și cu facturile mărite.”

,,Banii s-au împărțit într-un mod total discreționar. Așa cum are nevoie de bani o administrație PNL, așa are și una PSD. Sunt spitale și dispensare care au utilități de plătit, la fel și școli. Niciodată nu s-a făcut, ca acum, o asemenea diferențiere! Primarii PSD au primit 50.000 de lei pe linie, iar cei PNL au primit și 1.000.000 de lei, cum e cazul Hârtieștiului. Sunt și orașe și primării care nu au primit un leu! Această împărțire nu a ținut cont de necesitățile românilor, în plină pandemie, în toiul iernii și cu facturile mărite.” a declarat Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.

PSD a anunțat că va face plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor demnitarilor implicați în decizia luată de Guvern și va ataca hotărârea prin care au fost alocați ,,discreționar” banii către primării din Fondul de Rezervă.

Cristian Gentea: ,,Piteștiul nu a primit niciun ban, deși este un municipiu cu cheltuieli uriașe!”

Piteștiul, municipiul reședință de județ al Argeșului, nu a primit niciun leuț de la Guvernul Cîțu deși acum, spre exemplu, dă din colț în colț în privința identificării de resurse pentru atenuarea facturilor la încălzire ce vor veni pe adresa piteștenilor racordați la sistemul public de termoficare. Primarul Cristian Gentea susține că, la cheltuielile uriașe pe care primăria le are de suportat, Guvernul avea obligația legală să contribuie cu partea sa.

,,Guvernul demis Cîțu își bate joc de autoritățile locale și județene care nu sunt conduse de liberali care l-au susținut în cursa pentru șefia PNL! Am aflat cu profundă nemulțumire faptul că Guvernul Cîțu a alocat din fondul de rezervă sume uriașe de bani pentru primarii și președinții de CJ ai PNL care l-au făcut șef la partid, în timp ce administrațiile conduse de către PSD au primit sume infime în raport cu nevoile sau nu au primit niciun leu! De exemplu, municipiul Pitești, cea mai mare unitate administrativ-teritorială a județului Argeș, nu a primit niciun ban, deși este un municipiu cu cheltuieli uriașe care ar trebui să fie susținute, în parte, și de Guvern, conform legii!” a declarat primarul Cristian Gentea,

Potrivit acestuia, împărțirea banilor nu a ținut cont decât de criterii exclusiv politice: ,,Guvernul a împărțit banii fără niciun criteriu în afară de cel politic. Nu s-a ținut cont de tipul unității administrativ teritoriale, de mărime, de numărul de locuitori, de costurile efective, de angajamentele în derulare etc. Este același Guvern care a impus autorităților locale luarea de măsuri pentru combaterea pandemiei, dar niciodată nu a asigurat și resursele necesare, așa cum s-a angajat. Este același Guvern care a pus în cârca autorităților locale și județene cheltuieli uriașe, cum ar fi cele cu asistența socială, dar nu a dat măcar un leu pentru a le ajuta. Din pricina acestui stil meschin de a conduce țara sunt multe primării care nu vor putea plăti facturile pentru școli, creșe, grădinițe ori nu au fonduri suficiente nici măcar pentru funcționare!”

Ce spune primarul care a primit cei mai mulți bani de la Guvern!

L-am contactat pe primarul localității Hârtiești, Ion Cosmin Ștefan, ca să aflăm cum a reușit performanța să obțină cea mai mare sumă din Argeș – 1.000.000 de lei. Să fie pentru că… ,,agita steagul cu Florin Cîțu la Congresul de alegeri”, așa cum susține vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu?

,,Noi avem o situație mai urâtă de un an de zile, avem o datorie către un constructor. Fostul primar a contractat o lucrare – reabilitarea dispensarului comunal - , o lucrare prevăzută din fonduri proprii și care se ridică la 800.000 de lei, în condițiile în care, după ce scădem toate cheltuielile de funcționare, nouă ne mai rămân undeva la 50-60.000 de lei. Vă dați seama că era bugetul comunei Hârtiești pe următorii 10 ani cel puțin?! Poate că e mai greu de crezut, dar am făcut adrese și toate demersurile necesare de aproape un an de când am venit în primărie.” ne-a declarat primarul din Hârtiești, adăugând: ,,Eu nu am ascuns niciodată, sunt un om corect, cinstit și vertical: da, am votat cu Cîțu, dar am votat cu Cîțu și pentru alte considerente, nu doar pentru acesta.”

Edilul nu vrea să comenteze cum se face că alte primării au cam primit praful de pe tobă, argumentând că fiecare caz este particular și că, în plus, există inclusiv primari care dorm cu fundul pe bani.

,,Nu știu eu de ce s-a dat la alții mai mult sau mai puțin. Fiecare comună are particularitățile ei. Nu vreau să nominalizez, dar sunt colegi care au buget de n-au cum să-l cheltuie, unii au prin fondul de rezervă și câte 60 de miliarde, alții încasează regulat alte miliarde bune. La mine, la Hârtiești, situația este dezastruoasă. Medicul oferă consultații și tratament printre mormane de moluz. Situația este foarte gravă în contextul actual. Dacă nici dispensarul nu are prioritate, atunci nu mai știu ce are! Nu am cerut bani pentru piste de biciclete, pentru patinoar sau altceva mai extravagant.” ne-a mai declarat primarul din Hârtiești.

Dezamăgirea sa este cu atât mai mare cu cât îl judecă nu doar pesediștii ci, pe grupurile de WhatsApp, a fost apostrofat și de colegii din partid: ,,Nu mai comentez, că am un gust amar: se uită urât chiar și unii dintre colegii mei liberali și nu-i înțeleg. Eu am venit din mediul privat, nu fac politica PNL și a nimănui, sunt aici să fac administrație. Avem un grup unde unii deja au postat comentarii răutăcioase.”

Ce spun cifrele despre cum s-au împărțit banii între primarii lui Cîțu și primarii lui Orban

Poate că, în cazul Hârtieștiului, vorbim de o coincidență sau poate, pur și simplu, primarul s-a poziționat în tabăra care știa că îi putea sprijini, financiar, comunitatea. Privind peste modul în care s-au repartizat sumele către primăriile liberale aripa Orban și aripa Cîțu, putem constata că, în mare, cei care l-au sprijinit pe față pe Orban au primit 100.000 de lei, iar cei care l-au susținut asumat pe premier au primit 700.000 de lei. Cei incerți s-au situat în jurul cifrei de 400.000 de lei. Și au mai fost și din aceia care n-au primit… nimic!

Primarii lui Orban au primit după cum urmează:

* Bughea de Sus: Nicolae Tarbă – 100.000 lei

* Domneşti: Ion Smădu – 100.000 lei

* Izvoru: Claudiu Neguţ – 100.000 lei

* Poiana Lacului: Ion Dumitrache – 100.000 lei

* Ţiţeşti: Gheorghe Savu – 300.000 lei

* Buzoeşti: Ion Tănase – 0 lei

 

Primarii lui Cîțu au fost răsplătiți în modul următor:

*Albeşti de Argeş: Gabriel Popa – 466.000 lei

*Hârtieşti: Ion Cosmin Ştefan – 1.000.000 lei

*Suseni: Radu Doru – 700.000 lei

*Uda: Dumitru Drăguşin – 700.000 lei

* Valea Danului: Preda Vasile – 700.000 lei

 

Cât despre primarii care nu s-au… exteriorizat prea mult, sau au mers cu fundul în două luntri, situația stă cam așa:

Albeşti de Muscel: Cătălin Manta – 300.000 lei

Bârla: Gheorghe Voicu – 400.000 lei

Băbana: Ivan Vasile Bebe – 100.000 lei

Căldăraru: Buicea Alecu – 400.000 lei

Cicăneşti: Ion Ionescu – 100.000 lei

Ciomăgeşti: Dumitru Diaconu – 316.000 lei

Mioarele: Gheorghe Şucu – 700.000 lei

Moşoaia: Ion Necula – 0 lei

Mozăceni: Corina Dună – 480.000 lei

Poienari de Muscel: Ion Banzea – 400.000 lei

Schitu Goleşti: Tudorel Miriţă – 300.000 lei

Tigveni: Constantin Smeu – 328.000 lei

 

Primarul Bebe Ivan: ,,Dragi politicieni, hai să muncim, lăsați scandalurile că ne bat cetățenii pe stradă!

Concluzia o lăsăm pe mâna primarului din Băbana, Bebe Ivan, care admite că niciodată clasa politică în general și primarii, în special, nu au fost atât de divizați și încrâncenați. De asemenea, edilul susține că și conducerea PSD de la Consilul Județean, și liberalii din vârful Guvernului împart banul tot după culoare politică și… prietenii.

,,Toți avem nevoie de bani, mai ales primăriile sărace. Consiliul Județean Argeș ne-a dat 100.000 lei pentru o alunecare teren, iar la ceilalți de patru ori mai mult, deși cererile sunt mari. Indiferent ce partid este la putere, toți sunt o apă și un pământ! Am ajuns să ne certăm și să ne urâm primarii din același partid. Foarte grav, în 16 ani de administrație, este prima dată când văd o astfel de măgărie în interiorul unui partid asupra primarilor lor! Roata se învârte… Să dea Dumnezeu ca cei care au primit sume fabuloase acum să facă și ceva în comunitățile lor, că altfel, în 2024, nu mai luăm nici 8%! Succes, dragi politicieni, hai să muncim, lăsați scandalurile că ne bat cetățenii pe stradă!” transmite primarul din Băbana.

Cele 100.000 de lei primite de la Cîțu îi sunt mai mult decât insuficiente.

,,Aveam nevoie de 693.000 lei pentru salarii pe lunile septembrie, octombrie și noiembrie, pentru cofinanțarea indemnizațiilor pentru persoanelor cu dizabilități și asistenții personali, pentru facturile restante la gunoi și pentru studiile de fezabilitate aferente proiectelor depuse pe <Anghel Saligni>. Comuna noastră are venituri anuale de numai 150.000 euro! Mai bine ne-ar desființa pe noi, comunele care nu avem venituri și nu ne putem autofinanța. Anul acesta, din bruma de bani a comunei, am asfaltat 13 străzi! Păcat că se dau banii pe criterii de  prietenie. Eu nu am fost la Congres, am avut probleme personale, dar văd că și colega primar care nu a fost la rândul său, a primit de șapte ori mai mult decât mine! Nu pot uita nici Anexa 7, unde altă distinsă doamnă primar a fost singura care a primit frumoasa sumă de 10 milioane de lei!” ne-am mai declarat primarul Bebe Ivan.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
25 ianuarie 2022

AED 1,1929 0.00 % -
AUD 3,1268 0.00 % -
BRL 0,7984 0.00 % -
CAD 3,4669 0.00 % -
CHF 4,7642 0.00 % -
CNY 0,6922 0.00 % -
CZK 0,2019 0.00 % -
DKK 0,6641 0.00 % -
EGP 0,2789 0.00 % -
EUR 4,944 0.00 % -
GBP 5,9008 0.00 % -
HRK 0,6564 0.00 % -
HUF 1,3716 0.00 % -
INR 0,0586 0.00 % -
JPY 3,8403 0.00 % -
KRW 0,3657 0.00 % -
MDL 0,2424 0.00 % -
MXN 0,2122 0.00 % -
NOK 0,4864 0.00 % -
NZD 2,9259 0.00 % -
PLN 1,0794 0.00 % -
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0558 0.00 % -
SEK 0,4713 0.00 % -
THB 0,1325 0.00 % -
TRY 0,3236 0.00 % -
UAH 0,1529 0.00 % -
USD 4,3816 0.00 % -
XAU 258,9166 0.00 % -
XDR 6,1327 0.00 % -
ZAR 0,2854 0.00 % -

Mai mult
...
...

Ion Falca e croit sa dea Lupu afara din DSV

Toti prefectii PSD au fost demisi! Pleaca Marcel Proca. Va reveni Ion Cirstoiu?


Conducerea Primăriei Piteşti anulează şi Simfonia Lalelelor!

Interviu cu candidatul PC la Primaria Pitesti

Mircea Andrei se pregateste de remanierea directorilor din Arges

Un fleac, l-au ciuruit si pe Bogdan Badea! Oamenii lui Boureanu, la Recycle bin

Parlamentarii îşi trag astăzi pensii speciale. Pentru că merită...

Tudor Pendiuc: interceptarea telefoanelor si a email-urilor – o prostie de lege!