25 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Şeful ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, acuzat de interese necurate într-un proiect cu fonduri europene

Şeful ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, acuzat de interese necurate într-un proiect cu fonduri europene

Proiectul Asociaţiei de Dezvoltare Molivişu privind viitoarea staţiune de schi ce urmează a fi construită (sau nu…) în Argeş cu fonduri preponderent europene se loveşte nu doar de problemele financiare ale comunelor care trebuie să asigure cofinanţarea, ci şi de scandaluri în Consiliului Judeţean Argeş, plus acuze la adresa şefului ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, care ar vrea să saboteze proiectul din interese… geostrategice. Cel puţin…

Sorin Ivaşcu
,,Este un proiect care a început prost şi s-a continuat şi mai prost.”

Deşi proiectul a fost iniţiat de către Consiliul Judeţean Argeş, Sorin Ivaşcu, directorul de Investiţii, este primul mare sceptic. Mai mult, acesta îşi critică şefii şi colegii, spunând că proiectul a fost din start unul prost şi că a continuat şi mai prost. 

,,Când a început acest proiect, eu nu eram la Consiliul Judeţean. Este un proiect care a început prost şi s-a continuat şi mai prost. (…)Problema mea este că avem un buget acordat doar pe hârtie, dar nu văd şi banii. Cine suportă costurile, în caz de eşec? Nici acum nu sunt acoperite aproximativ 8 milioane de lei. Unde sunt banii, fizic, reali?” l-a întrebat directorul Sorin Ivaşcu pe Constantin Dârzan, preşedintele proiectului Molivişu şi cel care, se pare, este cel mai optimist în privinţa şanselor de izbândă ale proiectului. 

Dorin Mărăşoiu
,,De frica puşcăriei nu mai facem nimic?”

Nici pesimist, nici optimist este vicepreşedintele CJ Argeş, Dorin Mărăşoiu. Acesta ar înclina spre asumarea unor riscuri, afirmând că nu este o soluţie ca de frica puşcăriei să nu mai faci nimic.

,,Hai să nu cântăm Prohodul proiectului până nu facem tot ceea ce ne stă în putinţă. Există o spaimă. Ce facem acum, ne oprim pentru că ne este frică? Oamenii aşteaptă soluţii, nu temeri sau dezbateri. De frica puşcăriei nu mai facem nimic?” l-a întrebat Mărăşoiu pe Sorin Ivaşcu, unul dintre cei mai... temători directori ai CJ. Nu că nu ar avea de ce...

Constantin Dârzan
,,Eu zic aşa: dacă ştii informaţiile şi spui altfel, înseamnă că minţi. Dacă nu ştii şi spui altfel, înseamnă că este problemă de incompetenţă sau altceva.”

Mult mai optimist decât arată situaţia, Constantin Dârzan l-a acuzat atât pe Ivaşcu, dar şi pe directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Muşat, de faptul că ar pune frâne proiectului cu bună ştiinţă. Sau din prostie, variantă în care nu crede aşa de tare…

,,Dânsul (n.r. Sorin Ivaşcu) chiar nu cunoaşte proiectul. Proiectul nu a îngheţat! Doppelmayer Seilbahnen GmbH a preluat lucrările. Mai mult, s-au mobilizat şi chiar de ieri şi-au amenajat şantierul. Astăzi încep lucrările. Au venit cu 3 TIR-uri, sunt foarte determinaţi. Au promis că până pe 15 iunie, când va veni Ministerul Dezvoltării, vor face lucrări de aproximativ 1 milion de lei. Avem o problemă cu faptul că nu suntem în grafic cu două luni, dar această firmă ne-a spus că recupeează şi că ne vom încadra. S-au angajat să facă proiectul în cinci luni, nu în şapte.” a declara Dârzan. 

,,Pe tema acestui proiect au apărut foarte multe dezinformări. Domnul Liviu Muşat a dezinformat de două ori CJ privind nişte lucruri extrem de importante.  A spus că nu este avizat bugetul proiectului  şi a trebuit să-i arătăm această hârtie pe care a semnat-o inclusiv dânsul. Apoi, dl Liviu Muşat ne-a reclamat la ministerul Dezvoltării că am soplicitat 25% corecţii, ceea ce este o minciună.  (…) Am o înregistrare dintr-o convorbire oficială din care reiese clar, cu subiect şi predicat, cum dl Muşat cu dna director Codruţa Mercea ne sfătuiau să scoatem acest proiect, să renunţăm la el. Din păcate, chiar la CJ se pun frâne, i-am demonstrat şi preşedintelui Tecău. Vom face publice discuţile dintre dl Muşat şi dna Mercea, veţi vedea cum ne învăţa să nu dăm drumul la cererea de plată, ca să se anuleze proiectul.  Sunt discuţii clare. Nu mai putem accepta, indiferent că e vorba de Călăraşi sau mai ştiu eu ce judeţ cu interese, tot felul de discuţii, tot felul de figuri că nu se face proiectul. Am trimis toate informările la CJ, nu înţelegem ce nu se înţelege. Nu pot să acuz Organismul intermediar Călăraşi pentru ce spune. Eu zic aşa: dacă ştii informaţiile şi spui altfel, înseamnă că minţi. Dacă nu ştii şi spui altfel, înseamnă că este problemă de incompetenţă sau altceva. Noi nu putem acepta în continuare minciuni. Oare nu au toate informaţiile, nu se poate vedea în teren?” s-a întrebat, retoric, preşedintele proiectului Molivişu.

Florin Tecău
,,Proiectul a fost făcut în grabă şi fără să se ţină cont de toate aspectele.”

În ceea ce priveşte poziţia şefului CJ Argeş, Florin Tecău, acesta aducea la lumină, acum o săptămână, o serie de chestiuni ce dovedesc un mare amatorism în ceea ce priveşte angajaţii Consiliului Judeţean Argeş implicaţi în proiect.

„Din păcate, acum, după ce am citit proiectul şi l-am studiat la Ministerul Dezvoltării cu toţi miniştrii secretari de stat, cu Direcţia juridică a ministerului, am realizat că proiectul a fost făcut în grabă şi fără să se ţină cont de toate aspectele. Proiectul  are o cerinţă pe care trebuie să o respectăm: nu se acceptă dublă finanţare. Aşa au scris ei când l-au făcut în 2007 - 2008 şi l-au aprobat aşa cu Uniunea Europeană. Deci UE vine şi dă banii şi noi ne-am oferit că n-avem nevoie de dubla finanţare, că suntem noi în stare singuri, adică ADI Molivişu, cele trei localităţi, să suportăm suma necesară. Am aflat aceste detalii la minister, când ne-am uitat pe fiecare hârtie în parte şi am încercat să găsim o soluţie. Asta înseamnă că ministerul sau Guvernul, dacă vrea să dea cei 4 milioane, nu poate, pentru că ADI Molivişu a spus că n-are nevoie de dubla finanţare. Dacă ministerul îmi dă mie, CJ, bani să-i dau lui ADI Molivişu nu pot, pentru că mă lovesc de acest criteriu al dublei finanţări.” declara preşedintele  Consiliului Judeţean Argeş.

Soluţii?...
Guvernul ar urma să dea o hotărâre prin care să faciliteze un împrumut de la Trezoreria Statului cu dobândă minimă pe 25-30 de ani, 

,,Până acum,  noi suntem singurii parteneri care am depus la timp toţi banii în funcţie de graficul asumat. Săptămâna viitoare (n.r. săptămâna asta) vom fi la Ministerul Dezvoltării şi Finanţelor pentru negocieri pentru acest împrumut“, a explicat preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău. 

Însă, dacă acest împrumut nu va fi aprobat cam într-o lună, atunci… proiectul poate fi considerat compromis, susţine vicepreşedintele Dorin Mărăşoiu. Însă, potrivit acestuia, nu trebuie renunţat până nu se epuizează toate posibilele soluţii. Chiar şi cu riscul unor vizite din partea DNA…Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
24 ianuarie 2022

AED 0 -100.00 %
AUD 0 -100.00 %
BRL 0 -100.00 %
CAD 0 -100.00 %
CHF 0 -100.00 %
CNY 0 -100.00 %
CZK 0 -100.00 %
DKK 0 -100.00 %
EGP 0 -100.00 %
EUR 0 -100.00 %
GBP 0 -100.00 %
HRK 0 -100.00 %
HUF 0 -100.00 %
INR 0 -100.00 %
JPY 0 -100.00 %
KRW 0 -100.00 %
MDL 0 -100.00 %
MXN 0 -100.00 %
NOK 0 -100.00 %
NZD 0 -100.00 %
PLN 0 -100.00 %
RSD 0 -100.00 %
RUB 0 -100.00 %
SEK 0 -100.00 %
THB 0 -100.00 %
TRY 0 -100.00 %
UAH 0 -100.00 %
USD 0 -100.00 %
XAU 0 -100.00 %
XDR 0 -100.00 %
ZAR 0 -100.00 %

Mai mult
...
...

Ion Falca e croit sa dea Lupu afara din DSV

Toti prefectii PSD au fost demisi! Pleaca Marcel Proca. Va reveni Ion Cirstoiu?


Conducerea Primăriei Piteşti anulează şi Simfonia Lalelelor!

Interviu cu candidatul PC la Primaria Pitesti

Mircea Andrei se pregateste de remanierea directorilor din Arges

Un fleac, l-au ciuruit si pe Bogdan Badea! Oamenii lui Boureanu, la Recycle bin

Parlamentarii îşi trag astăzi pensii speciale. Pentru că merită...

Tudor Pendiuc: interceptarea telefoanelor si a email-urilor – o prostie de lege!