Laurentiu Margalin a publicat in cea mai buna revista de arta fotografica din Anglia

Comenteaza   0

English version English    Versiunea in limba Romana Romana
Laurentiu Margalin a publicat in cea mai buna revista de arta fotografica din Anglia
Galerie: foto [0]   video [0]

Nu oricine ajunge sa-si publice creatiile in cea mai buna revista de arta fotografica din Anglia – Digital Photo. Pitesteanul Laurentiu Margalin sau... Margalinux, asa cum isi semneaza creatiile, a reusit. In fapt, Laurentiu nu a facut niciun demers. Pur si simplu si-a postat creatiile pe Internet, iar acestea au fost imediat remarcate de catre editorii revistei britanice. 

„Incerc sa descriu un adevar imuabil, care se refuza incadrarii intr-un timp si spatiu clar definite”
Cum a inceput totul? De unde pasiunea pentru fotografie?
In liceu il aveam coleg pe Ionel Iancu, care a devenit intre timp un adevarat profesionist al imaginii. El m-a initiat in fotografie si tot el mi-a facut cadou un aparat Pionier, pe film lat. Cu ajutorul lui Ionel mi-am amenajat si primul laborator foto… in baie, exasperandu-mi parintii. Dar apoi, pe masura ce solutiile erau tot mai greu de procurat, am incetat sa mai fac poze. Cu trei ani in urma, insa, am cumparat un Canon PowerShot A610. Marca nu a avut mare importanta. Important a fost ca am inceput sa imi ocup timpul facand fotografii. Lucram intr-o tiparnita, undeva, in apropierea orasului… intr-un loc insalubru, amenajat intr-o unitate militara parasita. Pentru ca intre tiparituri se crea o plaja de timp mort, aveam timp suficient sa colind imprejurimile iar locul „spunea” multe. Am facut poze si am inceput sa le prelucrez. Am expus apoi pe Internet. Nu m-am gandit ca o sa le observe cineva.

Care sunt locurile sau temele care te inspira?
Ma inspira locurile pe care cu greu le-ai putea incadra intr-un timp anume. In general prefer locurile care pastreaza patina timpului, dar incerc sa fac abstractie de masini, de toate elementele care amintesc de un progres stiintific sau industrial. Incerc sa descriu un adevar imuabil, care poate fi la fel de verosimil si acum ca si in urma cu decenii, care se refuza incadrarii intr-un timp si spatiu clar definite.

Ce doresti sa transmiti prin compozitiile tale? Care este filosofia din spatele acestora?
Nu cred mai mult decat in „poezia” pe care o arata imaginea in mod evident, limpede. Ea este un martor in sine. Daca este bine facuta, poate induce stari. Filosofia poate fi un instrument excelent pentru divagatie metafizica dar cred ca imaginea aluneca intotdeauna dincolo de idei. Este deopotriva mai bogata si mai saraca. Daca exista totusi o filosofie a imaginii, inseamna ca Andrei Tarkovski este un adevarat „filosof” al genului.

„Ochiul trebuie lasat liber sa viseze, sa vada mai mult decat ce i se ofera”
Daca nu gresesc, pana la acest moment, fotografia a fost pentru tine un hobby. S-a schimbat ceva o data ce ti s-au publicat creatiile in cea mai buna revista de gen din Marea Britanie?
Deocamdata nimic. Sunt un debutant intarziat al genului. Nici nu imi fac vise. Tot ce vreau este sa imi imbunatatesc tehnica. Pentru ca o imagine sa prezinte „credibilitate” pentru ochi, ea trebuie sa fie bine compusa, sa urmareasca culori, linii, contraste si perspective care sa inspire incredere celui care priveste. Astfel el poate sa evadeze in acel imaginar pe care il propun fara sa fie constient clipa de clipa ca de fapt imaginea este una „trucata”. Ochiul trebuie lasat liber sa viseze, sa vada mai mult decat ce i se ofera. Acesta este scopul final.

Un artist fotograf ar putea sa isi castige existenta doar facand acest lucru?
Da. „Afara”, cu siguranta da. Aici, mai putin. Oricum, se poate. Avem acum o lege a copyrightului si a drepturilor de autor, dar mai trebuie timp pana cand emanciparea sociala va atinge si in Romania pragul care permite artistului sa traiasca realmente numai din arta sa. Fara compromisuri, fara jumatati de masura. Cunosc cativa romani care isi castiga existenta numai de pe urma imaginilor create de ei. Eu insa nu am ajuns la acest nivel.
 
„Sper ca o sa am un cuvant de spus in acest gen de arta digitala”
Exista vreo diferenta intre modul in care romanii si cei din afara iti percep creatiile?
Da, pentru ca cei de afara par mai receptivi in a accepta ideea ca o imagine nu este o simpla imagine. Bunaoara, munca de „creatie” nu se sfarseste in momentul in care degetul a apasat pe declansator. Ci abia de acolo incepe. Dar exista oameni si oameni. Sunt fotografi care nu retuseaza un pixel la imaginile facute doar pentru ca asa cred ei ca este corect. Dar ce te faci daca faci o poza la un camp de maci care este plin de gunoaie? Unde este poezia, in rosul florilor, in verdele ierbii si in albastrul cerului sau in cenusiul peturilor si albul pungilor si hartiilor generos aruncate de semenii nostri pretutindeni in jur?

Proiecte, planuri de viitor?
Vreau sa cred ca tot ce am facut pana acum a fost doar un crochiu, o schita. Doresc sa incep „sa pictez” tabloul pe care il am in minte... Un site personal, poate o expozitie... Nu stiu deocamdata cat de mult sa sper ca o sa am un cuvant de spus in acest gen de arta digitala.


Iulia Cojocaru, 16-11-2008

Rang: 8.8/10 (26 voturi )

Cultura
 Preturile biletelor si abonamentelor, in noua stagiune a Filarmonicii Pitesti Preturile biletelor si abonamentelor, in noua stagiune a Filarmonicii Pitesti
La concertele Filarmonicii Pitesti studentii, pensionarii, somerii si adultii cu handicap mediu si usor au reducere 50%. Elevii beneficiaza de o reducere de 75% din pretul biletului. ...
22-08-2014   41 accesari


Numar accesari: 1986
Comentarii (2)
Bravo Laurentiu, ma bucur ca te-au descoperit englezii, ca noi romanii nu suntem in stare sa ne apre...
ma bucur mult... stii bine...
Comenteaza acest articol
Numele tau:
E-mail:
Comentariu
Cod validare: Cod validare


Publicitate
Arhiva sectiune
Publicitate

RSS din aceasta sectiune

Sondaj

Cum ati caracteriza viata culturala argeseana?


© 2014 - Bitpress - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii - Publicitate pe site - Arhiva
Dezvoltat de BizNet