Obiceiuri din zona Ardealului, la Muzeul Golesti

Comenteaza   0

Consiliul Judetean Arges si Muzeul Viticulturii si Pomiculturii - Golesti organizeaza joi, 3 martie a.c., orele 11.00, in salonul de iarna al conacului Golestilor, a III-a editie a simpozionului cu tema Obiceiuri traditionale din ciclul familial, zona Ardealului.

Satul romanesc este o sinteza etnografica a unor cutume sau ritualuri care s-au transmis de la o generatie la alta, unele dintre ele regasindu-se si astazi, in anumite zone, nealterate, in esenta lor primordiala, altele, insa, au cunoscut, inevitabil, influentele urbanului modern si postmodern. Manifestarea institutiei noastre are ca obiectiv surprinderea obiceiurilor sociale legate de momentele fundamentale ale existentei umane: nasterea, casatoria si inmormantarea in Transilvania, din prisma cercetarii si documentarii de teren.

Astfel, in unele zone din Ardeal, cand incepeau durerile nasterii, barbatul infigea doua topoare crucis in unul din stalpii casei, iar femeia punea langa pat o furca de tors, un topor si o maciuca, zicand: ,,De va fi fata,/ Sa iasa la furca,/ De va fi fecior,/ Sa iasa la topor…”

Numeroase sunt doinele si strigaturile din Ardeal despre sosirea momentului casatoriei. O astfel de chiuitura spune: ,,Florile de pe izvor/ Toate-mi striga sa ma-nsor/. C-ar fi prea mare pacat/ Sa raman neinsurat.”

Nunta transilvaneana era condusa de un chemator, staroste sau vornic. El anunta momentele nuntii, conducea jocul miresei si aduna darurile – cinstele. Dupa credinta si spusa romanilor, moartea totdeauna da de stire mai de-nainte, prin diferite semne. In tinuturile Transilvaniei, aparitia petelor negre pe maini (strelici), visarea de araturi, gropi, morminte proaspete sunt semne prevestitoare ale mortii. La trecerea in nefiinta se canta Cantecul Zorilor, ca o initiere a celui decedat in lumea de dincolo.

In cadrul simpozionului, elevi de la Colegiile nationale liceale Zinca Golescu si I.C.Bratianu  din Pitesti vor sustine eseuri pe tematica mentionata si, prin dialog interactiv cu specialistii prezenti, vor deslusi originea unor vechi ritualuri transilvanene.


Comunicat de presa, 01-03-2011

Rang: 4.0/10 (1 vot )

Timp liber
 Targ pentru impatimitii de pescuit si vanatoare! Lichidari de stocuri si ofertele promotionale! Targ pentru impatimitii de pescuit si vanatoare! Lichidari de stocuri si ofertele promotionale!
La fel ca la fiecare editie, vizitiatorii au ocazia sa participe la tombola targului, unde pot castiga scule, accesorii de pescuit si momeli....
03-09-2014   292 accesari


 Cula Racovita Cula Racovita
Numele ”kule” este de origine turceasca si se traduce prin casa inalta...
12-09-2013   510 accesari


 Cinci filme de Oscar, care nu au fost inca lansate  Cinci filme de Oscar, care nu au fost inca lansate
Festivalul de film de la Toronto, care s-a terminat pe 16 septembrie...
24-09-2012   330 accesari


 Cercetatorii au descoperit o planeta care putea fi Noul Pamant Cercetatorii au descoperit o planeta care putea fi Noul Pamant
O planeta descoperita de curand ar putea fi un mediu prielnic ...
24-09-2012   326 accesari


 Evenimente de mediu sarbatorite in luna septembrie Evenimente de mediu sarbatorite in luna septembrie
In fiecare an, in cursul lunii septembrie au loc 3 evenimente ...
14-09-2012   520 accesari


Numar accesari: 1353

Cele mai citite articole

Comentarii (0)
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza acest articol.
Comenteaza acest articol
Numele tau:
E-mail:
Comentariu
Cod validare: Cod validare


Publicitate
Arhiva sectiune
Publicitate

RSS din aceasta sectiune

Sondaj

Ce optiuni aveti pentru timpul dvs. liber?


© 2014 - Bitpress - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii - Publicitate pe site - Arhiva
Dezvoltat de BizNet