Obiceiuri din zona Ardealului, la Muzeul Golesti

Comenteaza   0

Consiliul Judetean Arges si Muzeul Viticulturii si Pomiculturii - Golesti organizeaza joi, 3 martie a.c., orele 11.00, in salonul de iarna al conacului Golestilor, a III-a editie a simpozionului cu tema Obiceiuri traditionale din ciclul familial, zona Ardealului.

Satul romanesc este o sinteza etnografica a unor cutume sau ritualuri care s-au transmis de la o generatie la alta, unele dintre ele regasindu-se si astazi, in anumite zone, nealterate, in esenta lor primordiala, altele, insa, au cunoscut, inevitabil, influentele urbanului modern si postmodern. Manifestarea institutiei noastre are ca obiectiv surprinderea obiceiurilor sociale legate de momentele fundamentale ale existentei umane: nasterea, casatoria si inmormantarea in Transilvania, din prisma cercetarii si documentarii de teren.

Astfel, in unele zone din Ardeal, cand incepeau durerile nasterii, barbatul infigea doua topoare crucis in unul din stalpii casei, iar femeia punea langa pat o furca de tors, un topor si o maciuca, zicand: ,,De va fi fata,/ Sa iasa la furca,/ De va fi fecior,/ Sa iasa la topor…”

Numeroase sunt doinele si strigaturile din Ardeal despre sosirea momentului casatoriei. O astfel de chiuitura spune: ,,Florile de pe izvor/ Toate-mi striga sa ma-nsor/. C-ar fi prea mare pacat/ Sa raman neinsurat.”

Nunta transilvaneana era condusa de un chemator, staroste sau vornic. El anunta momentele nuntii, conducea jocul miresei si aduna darurile – cinstele. Dupa credinta si spusa romanilor, moartea totdeauna da de stire mai de-nainte, prin diferite semne. In tinuturile Transilvaniei, aparitia petelor negre pe maini (strelici), visarea de araturi, gropi, morminte proaspete sunt semne prevestitoare ale mortii. La trecerea in nefiinta se canta Cantecul Zorilor, ca o initiere a celui decedat in lumea de dincolo.

In cadrul simpozionului, elevi de la Colegiile nationale liceale Zinca Golescu si I.C.Bratianu  din Pitesti vor sustine eseuri pe tematica mentionata si, prin dialog interactiv cu specialistii prezenti, vor deslusi originea unor vechi ritualuri transilvanene.


Comunicat de presa, 01-03-2011

Rang: 4.0/10 (1 vot )

Timp liber
 Renoveaza cu Lindab si castiga 2000 euro pentru un acoperis nou! Renoveaza cu Lindab si castiga 2000 euro pentru un acoperis nou!
Lindab Romania a lansat campania ”Renoveaza cu Lindab”...
31-07-2013   707 accesari


 Istoria zilei. 31 iulie - 75 ani de la nasterea lui Nicu Constantin Istoria zilei. 31 iulie - 75 ani de la nasterea lui Nicu Constantin
Nicu Constantin a fost unul din cei mai mari actori romani de comedie...
31-07-2013   426 accesari


 Istoria zilei. 30 iulie - 196 ani de la nasterea lui Alexandru Orascu Istoria zilei. 30 iulie - 196 ani de la nasterea lui Alexandru Orascu
Alexandru Hristea Orascu, cunoscut mai ales ca Alexandru Orascu ...
30-07-2013   620 accesari


 Istoria zilei. 29 iulie - 123 ani de la trecerea in nefiinta a lui Vincent Van Gogh Istoria zilei. 29 iulie - 123 ani de la trecerea in nefiinta a lui Vincent Van Gogh
Vincent Willem Van Gogh a fost un pictor olandez post-impresionist...
30-07-2013   394 accesari


 Istoria zilei. 28 iulie - 63 ani de la trecerea in nefiinta a lui Leon Ghelerter Istoria zilei. 28 iulie - 63 ani de la trecerea in nefiinta a lui Leon Ghelerter
Litman Leon Ghelerter a fost unul dintre fruntasii miscarii ...
30-07-2013   307 accesari


Numar accesari: 1316

Cele mai citite articole

Comentarii (0)
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza acest articol.
Comenteaza acest articol
Numele tau:
E-mail:
Comentariu
Cod validare: Cod validare


Publicitate
Arhiva sectiune
Publicitate

RSS din aceasta sectiune

Sondaj

Ce optiuni aveti pentru timpul dvs. liber?






© 2014 - Bitpress - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii - Publicitate pe site - Arhiva
Dezvoltat de BizNet