Obiceiuri din zona Ardealului, la Muzeul Golesti

Comenteaza   0

Consiliul Judetean Arges si Muzeul Viticulturii si Pomiculturii - Golesti organizeaza joi, 3 martie a.c., orele 11.00, in salonul de iarna al conacului Golestilor, a III-a editie a simpozionului cu tema Obiceiuri traditionale din ciclul familial, zona Ardealului.

Satul romanesc este o sinteza etnografica a unor cutume sau ritualuri care s-au transmis de la o generatie la alta, unele dintre ele regasindu-se si astazi, in anumite zone, nealterate, in esenta lor primordiala, altele, insa, au cunoscut, inevitabil, influentele urbanului modern si postmodern. Manifestarea institutiei noastre are ca obiectiv surprinderea obiceiurilor sociale legate de momentele fundamentale ale existentei umane: nasterea, casatoria si inmormantarea in Transilvania, din prisma cercetarii si documentarii de teren.

Astfel, in unele zone din Ardeal, cand incepeau durerile nasterii, barbatul infigea doua topoare crucis in unul din stalpii casei, iar femeia punea langa pat o furca de tors, un topor si o maciuca, zicand: ,,De va fi fata,/ Sa iasa la furca,/ De va fi fecior,/ Sa iasa la topor…”

Numeroase sunt doinele si strigaturile din Ardeal despre sosirea momentului casatoriei. O astfel de chiuitura spune: ,,Florile de pe izvor/ Toate-mi striga sa ma-nsor/. C-ar fi prea mare pacat/ Sa raman neinsurat.”

Nunta transilvaneana era condusa de un chemator, staroste sau vornic. El anunta momentele nuntii, conducea jocul miresei si aduna darurile – cinstele. Dupa credinta si spusa romanilor, moartea totdeauna da de stire mai de-nainte, prin diferite semne. In tinuturile Transilvaniei, aparitia petelor negre pe maini (strelici), visarea de araturi, gropi, morminte proaspete sunt semne prevestitoare ale mortii. La trecerea in nefiinta se canta Cantecul Zorilor, ca o initiere a celui decedat in lumea de dincolo.

In cadrul simpozionului, elevi de la Colegiile nationale liceale Zinca Golescu si I.C.Bratianu  din Pitesti vor sustine eseuri pe tematica mentionata si, prin dialog interactiv cu specialistii prezenti, vor deslusi originea unor vechi ritualuri transilvanene.


Comunicat de presa, 01-03-2011

Rang: 4.0/10 (1 vot )

Timp liber
 Tabara Medievala pentru Copii - iunie – septembrie 2014 Tabara Medievala pentru Copii - iunie – septembrie 2014
Dorim sa oferim copiilor inca o vacanta de neuitat, iar pentru aceasta, ne vom intoarce in spatiul incarcat de istorie al Tarii Barsei. ...
27-08-2014   87 accesari


Premii de 1.800 EUR la Sibiu SandsPremii de 1.800 EUR la Sibiu Sands
Competitia se va desfasura zilnic, in perioada 30 august – 1 septembrie...
28-08-2013   543 accesari


 Expozitie de fluturi exotici la Muzeul Judetean Arges Expozitie de fluturi exotici la Muzeul Judetean Arges
La Sectia Stiintele Naturii din cadrul Muzeului Judetean Arges ...
19-08-2013   531 accesari


 La Euromall, luxul si stralucirea au un nou nume - Swarovski La Euromall, luxul si stralucirea au un nou nume - Swarovski
Swarovski, liderul mondial in cristale, este incepand de saptamana...
02-08-2013   471 accesari


Targul Mesterilor Populari revine in Pitesti Targul Mesterilor Populari revine in Pitesti
Consiliul Judetean Arges si Muzeul Viticulturii si Pomiculturii ...
31-08-2011   660 accesari


Numar accesari: 1326

Cele mai citite articole

Comentarii (0)
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii primul care comenteaza acest articol.
Comenteaza acest articol
Numele tau:
E-mail:
Comentariu
Cod validare: Cod validare


Publicitate
Arhiva sectiune
Publicitate

RSS din aceasta sectiune

Sondaj

Ce optiuni aveti pentru timpul dvs. liber?


© 2014 - Bitpress - Toate drepturile rezervate - Termeni si conditii - Publicitate pe site - Arhiva
Dezvoltat de BizNet