25 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Anchetele de la Teatrul ,,Alexandru Davila” – tragi-comedie în trei acte și jumătate

Anchetele de la Teatrul ,,Alexandru Davila” – tragi-comedie în trei acte și jumătate

Publicam recent un memoriu anonim semnat... ,,Majoritatea angajaților Teatrului <Alexandru Davila> Pitești” prin care se aducea la cunoștință faptul că la teatru ar fi un adevărat focar Covid ținut sub capac, sub amenințarea pierderii job-ului, de către actualul director, Felix Goldbach. Zeci de cazuri de persoane pozitive, actori obligați să urce covidați pe scenă, plus abuzuri verbale – despre toate se vorbea în acel memoriu negat instant, printr-un comunicat de presă, de către conducerea teatrului, aflată la un festival în Republica Moldova.

Prefectura anunța control, la fel și Consiliul Județean Argeș, căci în memoriu se aduceau acuze grave, precum zădărnicirea combaterii bolilor. Chiar și Goldbach își pregătea propria investigație, ca să vadă dinspre cine a venit misiva otrăvită! Ei bine, săptămâna trecută, ambele anchete instituționale s-au fâsât. Bine, doar una s-a fâsâit, pe motiv de constrângeri legislative, iar cealaltă aproape că nici nu a mai avut loc. Și asta nu e tot! Dar s-o luăm pe rând!

Actul I – În care DSP verifică doar ce-i furnizează ,,intimatul” și declară: nema focar, neicușorule!

La Teatrul ,,Alexandru Davila” nu este focar Covid – a relevat ancheta DSP Argeș. Cum au ajuns specialiștii la această concluzie? În urma unor indicii foarte clare! Adică s-au dus inopinat în teatru (a se citi ,,a doua zi după ce Prefectura a declarat public că la teatru va avea loc o anchetă”) și au găsit la muncă patru persoane. ,,Când am ajuns noi era o persoană la pază, un pompier, o persoană la TESA și directorul tehnic. Aceștia erau toți. Ce puteam face mai mult?” – se întreabă medicul Aura Copciag. Patru persoane din 115! Dar hai să nu-i punem pe cei 80 de angajați din departamentul artistic, care au repetiții specifice și doar dacă sunt repartizați în proiecte, ci pe restul de 35. Scăzând din cei 35 și pe cei 11 care se aflau în concediu medical – 5 din rațiuni de Covid - tot ne mai rămân 25 care s-ar fi presupus că ar fi trebuit să fie la job-ul pentru care sunt remunerați. Și atunci, te întrebi: când surse din teatru ne-au declarat că s-a dat ordin pe unitate ca lumea să stea acasă, că vine DSP în control, oare acestea mințeau? Poate mințeau, poate au vreun interes meschin, dar prea s-a nimerit, fir-ar!

Mergem mai departe! Ce a făcut DSP mai departe? S-a uitat la cei patru angajați prezenți la muncă dacă le curge năsucul, dacă au temperaturică, pentru că legea nu ar permite instituției să facă teste. După aceea, inspectorii DSP au verificat câte persoane figurează, ca infectate, în platforma Corona Forms și le-au rezultat vreo cinci, din departamente diferite:  un șef birou, un actor, un instrumentist, un cabinier și un referent… Deci dacă sunt doar cinci din departamente diferite, nu e focar în instituție.

,,Noi ne-am bazat doar pe ce ni s-a spus, pentru că legal nu avem alte pârghii la dispoziție. Noi nu puteam, spre exemplu, să testăm angajații teatrului.” ne-a mai spus medicul Aura Copciag.

În concluzie, la Teatrul Davila nu este focar! Dar nu pentru că nu este, să ne înțelegem, ci doar pentru că legea nu oferă DSP instrumentele legale să verifice acest lucru.

Pentru a nu pleca totuși cu mâna goală, inspectorii s-au uitat prin dispensere și au constatat că substanțele dezinfectante nu ar fi neavizate sanitar, drept pentru care au lăsat drept amintire o amendă de 1600 lei, plătită pe loc - 400 de lei.

,,Conducerea Teatrului <Davila> ar fi putut să testeze personalul. Eu, ca instituție, nu pot să o cer.” ne-a mai spus medicul Aura Copciag care, de altfel, ne-a stat la dispoziție cu toate datele controlului.

Actul II – În care orânduirea de la CJ pune batista pe… clarinetul lui Goldbach

Consiliul Județean Argeș, prin vocea vicepreședintelui Adrian Bughiu, anunța și ea va face propria anchetă, mai ales că vorbim de o instituție din subordinea sa, cu peste suta de angajați. L-am întrebat pe același Bughiu ce a rezultat în urma anchetei.

,,DSP a trimis un comunicat. Acelea erau și concluziile noastre.” – ne-a declarat domnul vicepreședinte. Ca să vezi coincidență! Mi-am amintit, însă, că același Adrian Bughiu ne-a declarat, în numărul trecut, că va face și o anchetă telefonică printre angajați, ca să vadă cum stau lucrurile, întrucât în memoriu se spunea că oamenii sunt amenințați și le este frică să vorbească.

,,Nu am spus că voi discuta telefonic cu angajații, am spus că, în măsura în care pot,  voi face o ședință la fața locului, doar că am fost sfătuit că mai bine nu, din rațiuni de pandemie. Acum ce să fac, să-i iau pe toți la telefon? Sub nicio formă nu am spus că îi voi suna! Am spus așa: doar cine nu a vrut să nu ajungă la mine nu a ajuns, adică ușa mea este deschisă și că voi verifica personal, la fața locului, despre ce este vorba.” ne-a spus vicepreședintele CJ.

Pentru câteva minute m-a luat și panica: deci mi-am mințit cititorii și am scris despre o anchetă telefonică despre care nu s-a adus niciodată vorbire!  Noroc cu memoria impecabilă a reportofonului care mi-a împrospătat, cuvânt cu cuvânt , declarațiile lui Adrian Bughiu: ,,E clar că noi nu ne culcăm pe o ureche și punctul meu de vedere este următorul: atâta timp cât cineva din interiorul teatrului sau altă instituție subordonată CJ are informații de aces gen, e invitat să-mi comunice, în condițiile în care doar cine nu a vrut să ajungă la mine nu a ajuns. Cerem puncte de vedere telefonic, ca să nu intrăm în contact cu nimeni, de la mai mulți angajați, și cu funcție de conducere, și cu funcție de execuție și încercăm să ne edificăm. Eu sunt obligat să dau curs la orice zvon de acest gen și e normal să nu punem pe nimeni la îndoială și să cercetăm.”.

Ce s-a întâmplat, în numai o săptămână, de a dispărut brusc apetitul conducerii CJ de a afla adevărul și din rândul celor care nu prea cuvântă decât... anonim?  Nu vrem să speculăm, dar într-o privință îi dăm dreptate vicepreședintelui CJ atunci când ne declară: ,,Eu nu zic că nu sunt lucruri adevărate, dar nu trăim în lumea a cincea. Asumă-ți, frate, punctul de vedere, vino și spune-mi cu ce te confrunți! Ascult pe toată lumea.”. 

Acesta mai are și o altă ipoteză: ,,Nu vi se pare cumva cel puțin dubios că de 3-4 ani, teatrul acesta, la 3-4 luni este cuprins de câte un scandal, fie că vorbim de Poghirc, de Cotimanis, de Goldbach, fie că vorbim de hărțuiri, de neprofesionalism, de Covid sau comportament nepotrivit? Toate lucrurile acestea sunt pornite de același nucleu din interior, format din oamenii aceia despre care spuneam, generic, că sunt cei care așteaptă 15 ale lunii să-și ia simbria și că, deși sunt angajați de mai bine de 20 de ani, dacă ies pe stradă nu-i cunoaște nimeni. Oamenii aceștia, neavând ce să facă, fac teatru în afara programului.”.

Unii fac teatru în afara programului, alții se fac că fac anchete... Ca la noi, la bugetari...

Actul III – în care directorul Goldbach este rănit în amoarea proprie și în care atacul din interior era, defapt, din exterior!

Cu o voce gravă, ușor afectată, directorul Teatrului ,,Davila” a avut amabilitatea să ne acorde din timpul domniei sale, deși era extraordinar de prins cu nenumăratele obligații care îi apasă, zilnic, pe umeri.

,,Domnul manager consideră că este un articol comandat din interiorul teatrului, are și vinovații, dar nu a dorit să mi-i spună.” ne declara, imediat după apariția memoriului, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Bughiu.

Venit în țară, de la frații moldoveni, optica domnului director Goldbach  s-a schimbat: dușmanul ar fi din... exterior, că dacă ar știi că îl urăsc colegii, nu ar mai sta o clipă în teatru.

,,Stau și analizez foarte serios dacă lucrurile sunt plecate din instituție, pentru că am dubii în acest sens. Dacă s-ar da în mine, ca persoană fizică, nu m-ar deranja cu nimic, pentru că acestea sunt armele democrației. Pe mine mă deranjează că se dă indirect în Teatrul Davila. (…) Vreau să studiez foarte serios problema, am făcut ședință cu majoritatea. Simt că lucrurile nu sunt pornite de aici, din interior. Mă doare sufletul că încă nu avem acea hțrtie, acel email, acel grup. Vom face o anchetă să vedem de unde a venit. (…) Dacă simțeam că este atât de multă ură și pică în interiorul instituției, plecam demult. Nu voi sta niciodată în Teatrul <Alexandru  Davila> dacă simt că angajații au ură pe mine. 99% este cineva din exteriorul teatrului.” ne-a declarat domnul director.

Care este indiciu suprem care l-a dus la concluzia asta? ,,Cred că e cineva din exterior pentru că eu nu am trei calorifere în birou, cum s-a scris în memoriu, am unul singur. Deci clar nu a trecut pe la mine prin birou.”. Triiinc!

Nu am insistat pe... logica asta ,,sublimă” și l-am întrebat pe domnul director despre ceea ce consideram noi a fi important: ce a făcut concret în fața acuzației că ar fi focar Covid în teatru? A testat angajații, ca să demonstreze, dincolo de orice dubiu, că memoriul este unul mincinos, dar și pentru a se asigura că subalternii săi lucrează într-un mediu sigur?

Nu. De ce? ,,Conform legii, eu nu pot să oblig un angajat să se testeze.” spune domnul director. E drept, nu-l poate obliga, dar îl poate ajuta să înțeleagă că este vorba despre sănătatea și siguranța sa. Un manager bun asta ar face, mai ales dacă este ținta unor acuzații penale, fie ele și anonime.

,,Eu nu am bugetat să plătesc testul Covid.” – se mai scuză domnul director. Convenabil...

Nici măcar numărul angajaților vaccinați nu a vrut să ni-l comunice fără o adresă oficială. De ce? ,,Pot răspunde doar în urma unei cereri oficiale, pentru că m-a avertizat și avocatul meu. Suntem într-o anchetă foarte serioasă.”

Din punctul său de vedere, total opus acuzelor din memoriu, nu doar că nu ar obliga angajații cu simptome să vină la muncă, ci el ar fi primul care le-a spus să stea acasă.

,,Eu am fost foarte clar în fața angajaților și am spus: dacă este unul care tușește sau se simte rău, stă acasă. Cei care sunt în diferite distribuții, dacă nu se simt bine, nu vin la teatru, la repetiții, cu atât mai puțin la reprezentații. Noi avem doar cinci cazuri într-o lună și jumătate. Nu poți închide instituția pentru cinci persoane, în contextul în care doar unul este din mediul artistic. Nu te poți infecta în teatru, pentru că în teatru vin la repetiții câțiva și au măști.” ne-a declarat Felix Goldbach.

Dincolo de prioritățile sale de a afla cine, din interior sau exterior, dă din casă, Goldbach a mai pus accentul pe amenda primită de la DSP, afirmând că achizițiile de dezinfectanți s-ar fi făcut ,,de fostul manager și fostul director general adjunct”, în speță Constantin Cotimanis și Marian Jinga. Informația se bate cap în cap cu declarațiile medicului Aura Copciag care ne-a declarat că ,,în septembrie s-a făcut ultima achiziție”.

Actul III și jumătate: s-a rupt neuronu-n șapte!

,,În loc să ne bucurăm de festivalul internațional, unde am luat premii…” oftează directorul Goldbach. Păi eu zic să ne bucurăm puțin, pentru că domnul director a pus pe pagina sa de Facebook o emisiune în care figurează ca invitat la o televiziune din Republica Moldova. Redăm trei citate, întocmai, ca să ne crească bucuria și, mai ales, sentimentul de mândrie că avem, la Pitești, un astfel de manager:

 

*,,Eu sunt și cadru universitar de ceva timp și cred că și componenta aceasta, comportamentul educațional al meu cred că la un moment dat, fără modestie, se vede și, atuncia, poate pe unii i-a luat prin surprindere, dar eu îmi asum acest lucru, pentru că sunt lucruri pe care le leg și le fac cu tot dragul pentru că Piteștiul, pe lângă Teatrul Davila, are o universitate extraordinară și merită secția de actorie, plus că au și secția de muzică, să vină să…, adică sunt viitorii actori, viitorii muzicieni.”

 

*,,În viață nu-i nimic întâmplător, cum nu-i întâmplător că ne-am văzut astăzi, la Chișinău și cred că nu-i nimic întâmplător în viață.”

 

*,,Mai suferi ca artist și atuncia vrei să faci bine, și atunci, hai, du-te în postura de top, de management, te duci sus, faci middle, și încerci această combinație între management și management artistic și atuncia între cifre și ce vrei să pui pe scenă vezi dacă-ți iese. E o provocare extraordinară pentru viața mea în viitor și eu cred că lucrurile frumoase în spate care le-am făcut, eu cred că timpul va demonstra dacă sunt un manager foarte bun sau un manager mai puțin bun.”

 

SfârșitComentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
25 ianuarie 2022

AED 1,1929 0.00 % -
AUD 3,1268 0.00 % -
BRL 0,7984 0.00 % -
CAD 3,4669 0.00 % -
CHF 4,7642 0.00 % -
CNY 0,6922 0.00 % -
CZK 0,2019 0.00 % -
DKK 0,6641 0.00 % -
EGP 0,2789 0.00 % -
EUR 4,944 0.00 % -
GBP 5,9008 0.00 % -
HRK 0,6564 0.00 % -
HUF 1,3716 0.00 % -
INR 0,0586 0.00 % -
JPY 3,8403 0.00 % -
KRW 0,3657 0.00 % -
MDL 0,2424 0.00 % -
MXN 0,2122 0.00 % -
NOK 0,4864 0.00 % -
NZD 2,9259 0.00 % -
PLN 1,0794 0.00 % -
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0558 0.00 % -
SEK 0,4713 0.00 % -
THB 0,1325 0.00 % -
TRY 0,3236 0.00 % -
UAH 0,1529 0.00 % -
USD 4,3816 0.00 % -
XAU 258,9166 0.00 % -
XDR 6,1327 0.00 % -
ZAR 0,2854 0.00 % -

Mai mult
...
...
Pe Mircea Diaconu l-a lăsat bătrânul ARO

Daniel Savu, fost ofițer SRI: Cred că Cioloș se întâlnește cu dna Guseth la spiralele MISA

Cum se văd de la centru ,,reţelele toxice” din Argeş. Nicolescu şi Pendiuc ,,poluează" şi de după gratii...

Atentie la proceduri!


Ion Baicea arata cu degetul catre fostul edil: Primaria Costesti este inglodata in datorii

Toti oamenii presedintelui. Top 134 jurnalisti basisti!

Desi asta ar fi trebuit s-o faca directorul PDL, Dobre demonstreaza ca este angajat al CS

Conform CNA, Muscel TV este cea mai tare televiziune din Arges!

Mircea Andrei n-a glumit: Organizatia de Tineret a PDL Pitesti, dizolvata pe motiv de... Udrea