03 Mar 2021 | Vremea în : °C
Bitpress
Dosarele Revoluţiei: Vasile Milea nu a fost un erou, ci un executant obedient al lui Nicolae Ceauşescu

Dosarele Revoluţiei: Vasile Milea nu a fost un erou, ci un executant obedient al lui Nicolae Ceauşescu

Nimic nu mai este ceea ce pare în Argeşul nostru! Nici primarul Tudor Pendiuc nu mai este ,,omul care sfinţeşte locul” şi nici generalul Vasile Milea, al cărui nume este purtat de zona zero a Piteştiului! În lumina noilor mărturii, se pare că generalul cu pricina nu ar fi fost nici pe departe eroul pe care îl credeam, ci un executant fidel al lui Nicolae Ceauşescu.

Ceea ce ştiam până acum era că generalul Vasile Milea a fost cel care, pus în fața ordinului de a trimite Armata să tragă în popor, a preferat să-și sacrifice propria lui viață. După un sfert de secol de la acele evenimente cumplite, ultimul ministru comunist al Apărării Naționale are parte de toată cinstirea cuvenită unui erou-martir al neamului românesc, motiv pentru care, în ciuda protestelor unora dintre  revoluționari, un important bulevard din Bucureşti îi poartă, și acum, numele. În plus, în fiecare orășel cât de cât mai răsărit exista câte o arteră principală de circulație, stradă sau tot bulevard, numită „Vasile Milea”. 

Documentele din arhive precum și dosarele procurorilor care au anchetat dramele Revoluției, citate de Curentul, ni-l prezintă pe general într-o cu totul altă lumină: acesta pare să fi fost doar o „rotiță” a sistemului, care nu a făcut absolut nimic pentru a împiedica reprimarea mișcărilor de protest. Mai mult decât atât, conform spuselor unor martori oculari, în noaptea de 21/22 decembrie 1989, el ditamai ministrul, a coborât în stradă și s-a implicat, personal, în actul de comandă al forțelor militare care au intervenit, cu duritate, împotriva revoluționarilor din București care ridicaseră baricada din fața Hotelului Intercontinental. Iar pentru aceasta, el ar fi fost felicitat chiar de către Elena Ceauşescu.

Anchetele privitoare la Revoluție au demonstrat că, atunci, în ultimele zile ale regimului comunist, Armata a constituit una dintre cele mai dure forțe de represiune ale mișcărilor de protest. Armata a fost cea care, începând cu noaptea de 16/ 17 decembrie, a înecat Timișoara în sânge. Și tot militarii Armatei au fost cei care au însângerat centrul Bucureștiului, în noaptea de 21/22 decembrie 1989. Apoi, brusc, a venit dimineața de 22 decembrie când, în jurul orelor 10,50 pe ecranele televizoarelor a apărut crainicul Ion Marinescu care a anunțat că ministrul Apărării Naționale, generalului Vasile Milea „a fost găsit vinovat de trădare, şi s-a sinucis pentru a scăpa de consecințe”. Bursa diversiunilor a lansat zvonul că, în realitate, ministrul Milea ar fi fost asasinat din ordinul lui Ceaușescu. Fapt care, printr-o ciudată răsturnare de imagine, a preschimbat întreaga Armată într-o victimă a regimului represiv. Motiv pentru care, la doar câteva ore după fuga lui Ceaușescu, românii au ieșit pe străzi strigând, bezmetic, „Armata e cu noi”. Iar asta în ciuda faptului că, în zilele anterioare aceiași „Armată” scăldase țara în sângele unor victime nevinovate. Peste alte câteva ore, FSN-ul, dar și Ion Iliescu însuși, au anunțat, tot prin intermediul televiziunii, că generalul Vasile Milea este un „Erou-martir”. Motiv pentru care, peste alte câteva zile, ultimul ministru comunist al Apărării Naționale a fost înhumat, cu onorurile militare cuvenite unui mare erou.

În 2004, Parchetul Militar a reluat ancheta începută în 1990. În cursul ei, procurorii au audiat, pentru prima dată, o serie de martori care au descris ultimele ore din viața lui Milea. Dar, în același timp, l-au descris și pe „eroul-martir” exact așa cum a fost el în realitate: un executant fidel al ordinelor criminale primite de la vârful PCR, inclusiv cele date, personal, de soții Nicolae și Elena Ceaușescu.

Unul dintre martorii audiați în cursul celei de a doua anchete, a fost Dan Plăvițu care, în decembrie 1989, era ofițer, cu gradul de căpitan, în Comandamentul Trupelor de Transmisiuni. Acesta le-a relatat anchetatorilor că, pe 21 decembrie 1989, a fost trimis, alături de colegii Tufan, Răducu și Stan, la sediul CC al PCR, cu ordinul de a se pune la dispoziția ministrului Apărării Naționale. 

„Reţin că în seara de 21 decembrie 1989, târziu, dar în mod sigur înainte de a se fi auzit primele focuri de armă din oraş, în biroul nostru, al transmisioniștilor, a venit generalul Vasile Milea. El ne-a ordonat verbal să transmitem către indicativele de apel ce ne fuseseră indicate şi cu care stabilisem deja legăturile, să nu se deschidă focul decât la ordinul «Rondoului». Nu a făcut alte precizări şi nu a cerut să i se raporteze despre executarea acestui ordin. Am procedat conform dispozițiilor ministrului, dar am constatat că unele indicative de apel, respectiv efectivele şi forţele cu care intram în legătură radio, nu ştiau cine este «Rondoul». Ulterior, această situaţie a fost remediată.” 

În continuarea depoziției sale, Plăviţu a vorbit despre momentul în care a început să se tragă în centrul Capitalei. 

„După transmiterea acestui ordin, îmi aduc aminte că eram la etajul şase al sediului CC al PCR când au început să se audă focuri de armă dinspre Piaţa Universităţii. De acolo am auzit o adevărată canonadă şi am văzut traiectoriile gloanţelor trasoare, care erau în sus şi oblic. În mod cert am văzut că unele gloanţe loveau zidurile clădirilor. Am fost surprins de ceea ce se întâmplă, pentru că nu primisem vreo dispoziţie privitoare la un ordin de deschidere a focului pe care să-l fi transmis mai departe, aşa cum ne ceruse ministrul Apărării Naţionale. Am dedus că acest ordin fusese dat de generalul Vasile Milea, dar folosindu-se un alt canal de comunicaţii decât grupa noastră.” Așadar, „eroul Milea” a ordonat deschiderea focului. Atâta doar că a făcut-o pe alte „canale de comunicare”. 

În continuarea depoziției, martorul Plăvițu oferă o altă descriere, chiar și mai concludentă în ceea ce privește implicarea „eroului-martir” Vasile Milea în dramele din noaptea de 21/22 decembrie 1989. Este vorba despre un episod care demonstrează că departe de a fi acționat doar mânat de frica lui Ceauşescu, generalul Vasile Milea a făcut-o şi pe cont propriu, din proprie inițiativă. O depoziție dramatică în urma căreia imaginea unui Vasile Milea obedient și fidel executant al ordinelor „Comandantului suprem” nu mai are absolut nimic în comun cu acel Milea sensibil care şi-ar fi înecat în hohote de plâns remușcările pentru represiunea desfășurată în acea noapte în centrul Bucureștiului. Iată ce a declarat Plăvițu în fața anchetatorilor: 

„Pot localiza cea de-a doua mea întâlnire cu generalul în jurul orelor 23:00-24:00. Atunci, ministrul Milea, îmbrăcat în ţinută militară şi purtând o scurtă îmblănită, a intrat în biroul nostru şi mi-a cerut să iau un radio-telefon şi să-l însoţesc, ceea ce am şi făcut. Pe timpul deplasării către ieșire, cu noi a mai mers încă un bărbat, pe care însă nu mi-l amintesc cine era. Acesta ne-a ajuns din urmă aproape de clădirea CC al PCR. Cred că acest ofiţer era unul dintre aghiotanţii ministrului. Pe drum, spre ieşirea din clădire, generalul Milea era încordat, însă hotărât în ceea ce avea de făcut. Aproape că vorbea de unul singur şi, fiind la cel mult un pas sau doi în spatele lui, l-am auzit desluşit în timp ce afirma : «Vă arată tata Milea ce înseamnă un tanc!». La ieșire am fost ajunşi de acel ofiţer de care am vorbit mai sus, care mi-a cerut să-i dau radio-telefonul, eu executându-mă. El mi-a spus că îl va însoţi pe ministru, eu urmând să mă întorc. Ceea ce am şi făcut.” 

În plus față de toate acestea, Plăviţu a mai relatat despre un fapt care demonstrează că, departe de a fi fost nemulțumită de „activitatea” lui Milea, Elena Ceaușescu l-a și lăudat, în cursul acelei nopți de pomină: 

„După ce tragerile au încetat, la un moment dat, în biroul nostru a intrat Elena Ceauşescu, urmată de mai multe persoane, pe care nu le cunoşteam. Ea ne-a întrebat dacă i-am prins pe toţi şi ne-a cerut să acţionăm în continuare pentru a-i prinde «pe toţi derbedeii ăştia». Exact acestea au fost cuvintele Elenei Ceauşescu. Ştiu că a dat mâna cu unul dintre noi, dar nu pot preciza cu cine anume. Era mulţumită de modul în care acţionase Armata şi chiar ne-a felicitat. Apoi a părăsit încăperea.”

Un alt martor, participant direct la evenimente, a fost locotenent-colonelul (în rezervă) Ion Stroe care, alături de colegii săi Vătămănescu şi Sârbu, era cel de-al treilea om desemnat să-i asigure protecţia şi paza generalului Vasile Milea, deoarece, în calitatea sa de ministru, avea rangul de demnitar. Calitatea în care a fost alături de ministru chiar mai mult timp decât martorul Plăvițu. Concret, Stroie le-a declarat anchetatorilor că: 

„Ajunsesem ca generalul Milea să comande efectiv trupa împotriva demonstranţilor. Noi mergeam printre rândurile de militari şi ministrul îi îndemna să avanseze spre baricadă. Era foarte agitat şi tensionat. La circa o oră de la venirea noastră, acolo au sosit mai multe cisterne ale pompierilor şi, de asemenea, au fost şi acestea coordonate, la un moment dat, tot de generalul Milea. Atunci l-am văzut pe ministrul Milea bătând cu palma în portiera unei astfel de maşini şi îndemnând şoferul să se apropie cât mai mult de baricadă şi să dirijeze jetul de apă împotriva acesteia şi a manifestanţilor căţăraţi pe ea.” Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Iulia Badulescu

România în şpagat

Să reuşeşti să păstrezi fărâma de luciditate în astfel de vremuri tulburi poate fi cheia. Iar pentru asta ne trebuie multă răbdare şi tutun.

Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
2 martie 2021

AED 1,1035 +0.19 %
AUD 3,1571 +0.82 %
BRL 0,7184 -0.58 %
CAD 3,2041 +0.39 %
CHF 4,4161 -0.31 %
CNY 0,6265 +0.10 %
CZK 0,1864 -0.21 %
DKK 0,6555 0.00 % -
EGP 0,2579 +0.19 %
EUR 4,8747 +0.01 %
GBP 5,6329 -0.25 %
HRK 0,6432 0.00 % -
HUF 1,3414 -0.21 %
INR 0,0553 +0.36 %
JPY 3,7924 +0.05 %
KRW 0,3606 -0.08 %
MDL 0,2316 +0.30 %
MXN 0,196 +0.82 %
NOK 0,4752 +1.54 %
NZD 2,9427 +0.52 %
PLN 1,0748 -0.26 %
RSD 0,0415 0.00 % -
RUB 0,0545 -0.18 %
SEK 0,481 +0.61 %
THB 0,1339 -0.07 %
TRY 0,553 -0.81 %
UAH 0,145 +0.42 %
USD 4,0535 0.00 % -
XAU 225,4539 0.00 % -
XDR 5,8191 0.00 % -
ZAR 0,2691 0.00 % -

Mai mult
...
...
Pe Mircea Diaconu l-a lăsat bătrânul ARO

Daniel Savu, fost ofițer SRI: Cred că Cioloș se întâlnește cu dna Guseth la spiralele MISA

Cum se văd de la centru ,,reţelele toxice” din Argeş. Nicolescu şi Pendiuc ,,poluează" şi de după gratii...

Atentie la proceduri!


Ion Baicea arata cu degetul catre fostul edil: Primaria Costesti este inglodata in datorii

Toti oamenii presedintelui. Top 134 jurnalisti basisti!

Desi asta ar fi trebuit s-o faca directorul PDL, Dobre demonstreaza ca este angajat al CS

Conform CNA, Muscel TV este cea mai tare televiziune din Arges!

Mircea Andrei n-a glumit: Organizatia de Tineret a PDL Pitesti, dizolvata pe motiv de... Udrea