21 Feb 2020 | Vremea în : °C
Bitpress

Evaluarea directorilor argeseni. Astazi, (inca) seful Finantelor Publice – Petre Cojocaru

In urma cu o saptamana, prefectul Cristian Soare ne declara (aproape) in exclusivitate ca, in decurs de o luna, va trece la evaluarea directorilor de deconcentrate, pentru a se asigura ca, sub guvernarea USL, va avea alaturi cei mai buni profesionisti, cu care sa urce judetul pe cele mai inalte culmi ale dezvoltarii. Malitiosi cum suntem, am tradus spusele domnului prefect si am insinuat ca aceste evaluari sunt facute pentru a permite traditionala schimbare de directori, ce vine la pachet cu noua putere ce se instaleaza. Ei bine, ne-am inselat. In cadrul conferintei de presa de astazi ne-am convins, fara niciun dubiu, ca evaluarea va fi una profesionista, cu multi indicatori de performanta obiectiv intocmiti si cu punctaje la fel de riguroase. Mai mult, printre cei cinci indicatori de care se va tine seama, presa are un rol important. Astfel, se va nota cu punctaj de la 0 la 20, reflectarea in mass-media a activitatii fiecarui director in parte. Tinand cont ca 100 este punctajul maxim, 20 de puncte doar pentru aparitiile in presa inseamna foarte mult. Pentru a trece de evaluare, un director trebuie sa obtina peste 50 de puncte.   

Intrucat vrem sa ne spalam pacatele, dar si pentru ca a cerut ajutorul jurnalistilor, ne propunem ca de astazi sa evaluam activitatea domnilor directori strict din punct de vedere al aparitiilor in ziarele locale. Incepem cu directorul Finantelor Publice Arges, Petre Cojocaru. Alegerea nu este una aleatorie. Pur si simplu, seful Finantelor este convocat chiar astazi de catre prefect si subprefect, pentru evaluare. Asadar, sa-i dam drumul! 

Pentru inceput 3 puncte, asa, de incurajare 
Incepem cu ziarul ,,Profit”, primul care anunta numirea in functie a lui Petre Cojocaru. Iata ce scria la acea vreme: 

,,Azi, la pranz (n.r. 4 iulie 2012), a fost comunicat ordinul de numire a lui Petre Cojocaru in functia de director executiv al Finantelor Publice Arges. Cojocaru il inlocuieste pe pedelistul Dorin Falca. Propus de PSD, Petre Cojocaru a lucrat pana acum la Compartimentul de ajutor de stat, practici neloiale si preturi reglementate al Directiei Finantelor Publice Arges. Cojocaru a mai condus institutia, dar interimar, inainte de anul 2.000.”

Cum poate fi evaluat un astfel de articol? Noi credem ca merita cel putin 3 puncte, pentru ca, desi este constatativa, stirea nu precizeaza nici un aspect negativ la adresa noului director. Din contra, ni se spune ca a mai condus institutia, deci are experienta. Asadar, adjudecat la 3 puncte

Performanta greu de egalat: nimic de rau in ziarul dusmanului!
Continuam cu ziarul Top, care imortalizeaza si el momentul numirii in functie a domnului dorector Cojocaru, nu inainte de a dedica un emotionant necrolog predecesorului sau, Dorin Falca.

,,Dorin Falca, directorul executiv al Directiei de Finante Arges, si-a cerut transferul pe postul de director adjunct in cadrul institutiei. Desi Dorin Falca a fost unul dintre cei mai buni directori ai institutiei, reusind sa faca mai multe proiecte pentru facilitarea platilor de catre contribuabili si a adus Directia de Finante Publice Arges in primele cinci directii din tara ca performanta, acesta a argumentat ca nu a discutat cu nicio formatiune politica despre aceasta hotarare de a lasa locul liber ci a considerat ca asa este cel mai bine, pentru ca noul Guvern este bine sa-si faca propria echipa. Ieri a venit numirea lui Petre Cojocaru pe functia de director executiv al institutiei. Acesta a fost sustinut si propus de catre PSD Arges, care l-a propus la Bucuresti pentru aceasta functie.”

La o prima vedere, este dificil de evaluat acest articol, intrucat numirea noului director este umbrita de faptele de vitejie ale fostului. In plus, se precizeaza ca domnul Cojocaru a fost numit de PSD, deci a venit pe filiera politica. Pe de alta parte, mai trebuie tinut cont de un aspect: cu toata dragostea cotidianului Top pentru directorii fostei puteri, nu s-a gasit niciun cuvant de rau de spus la adresa pesedistului de Cojocaru, iar performanta asta chiar merita 4 puncte

Numai de bine intr-un ziar de… rele
Saptamanalul ,,Ancheta” ii aduce domnului Petre Cojocaru 5 puncte binemeritate. Iata ce frumos se scrie despre dumnealui!

,,Fostul trezorier al PSD, Petre Cojocaru a fost numit in functia de sef al Finantelor Arges si va face echipa cu Dorin Falca, fostul director care a reusit printr-o miscare abila sa isi pastreze pozitia de adjunct. (…) Agentia Nationala de Administrare Fiscala a emis ordinul de numire in functia de director executiv a lui Petre Cojocaru, economist, angajat al institutiei. Social-democratul este un un personaj care nu a iesit foarte mult in fata, preferand de cele mai multe ori anonimatul functiei. (…) Petre Cojocaru a fost unul dintre primii trezorieri ai PSD, deci omul stie cum e sa strangi cureaua, mai ales in vreme de criza.”

Mai mult, jurnalistii de la Ancheta au si realizat un interviu cu directorul Cojocaru. Intrebat fiind cum va colabora cu vechiul director, Cojocaru puncteaza decisiv: 

,,Vom colabora perfect si nu o sa asistati la meciuri intre noi doi sau intre mine si alti angajati ai Directiei Finantelor. Noi am lucrat cu totii impreuna, ne cunoastem, stim fiecare ce putem. Daca sesizez o problema, o spun o singura data pentru a se rezolva, a doua oara daca o spun, e bai mare. Oamenii ma cunosc destul de bine. Cred ca toti imi vor fi de mare ajutor si totusi, daca trebuie sa imprim autoritatea functiei, niciodata nu voi suprima dialogul. Eu analizez intotdeauna si parerea celorlalti, pentru ca si ei pot avea dreptate. Scopul este sa rezolvam problemele. Sunt un tip exigent si adeptul ideii ca fiecare trebuie sa isi faca treaba.” 

Articol de pus in rama
Dar si mai frumos despre directorul Cojocaru scriu jurnalistii de la saptamanalul ,,Jurnal de Arges”!

,,Noul sef al finantelor argesene, Petre Cojocaru, lucreaza in institutie din 1982.  In cei treizeci de ani de activitate, a parcurs  toate treptele existente in Finantele Publice si Garda Financiara, inspector, sef serviciu, comisar sef, director adjunct, director general. Ultimul compartiment in care a lucrat, inainte de a fi nominalizat ca director coordonator al DGFP Arges, a fost Compartimentul Ajutor de Stat Practici Neloiale Preturi Reglementate.  Petre Cojocaru s-a format ca inspector in cadrul fostei Inspectii Financiare Teritoriale care functiona sub tutela Ministerului de Finante si care avea in acea perioada o foarte mare autoritate de control. A lucrat apoi, timp de patru ani, la Garda Financiara Arges. Prima problema cu care s-a confruntat in noul post, si intr-o institutie nou infiintata, cum era Garda Financiara la inceputul anilor nouazeci, a fost multitudinea contestatiilor facute de cetateni la taxa de poluare. Acum, dupa ce a fost nominalizat in functia nr 1 de la Fisc, l-am intrebat pe dl. Cojocaru de ce crede ca domnia sa si nu altcineva a reprezentat optiunea cea mai buna la nominalizare ?! Raspunsul domniei sale a fost unul plin de talc: <Eu sunt acela care a lucrat dintotdeauna aici, in sistem. Nu am fost vedeta in presa, nu am tinut sa ies vreodata in fata si nici nu am facut  campanie electorala vreunui partid.>”.

Pentru aceasta reflectare in presa nu avem cum sa nu-i acordam domnului director 6 puncte!

Osanale de la dusman!
Bomboana de pe tort ne-o ofera, insa, cotidianul ,,Obiectiv argesean”. Urmariti ce frumos scrie un ziar al Opozitiei, despre un  instrument al Puterii!

,,Avem sef nou la Finantele Publice! Este vorba despre economistul Petre Cojocaru, unul dintre finantistii cu state vechi ai institutiei, un specialist care vreme de 25 de ani a ocupat numai functii de conducere in sistem. Noul director de la Fisc merge tot pe o relatie amiabila cu mediul de afaceri argesean, aidoma predecesorului sau, Dorin Falca. Desi foarte putin vizibil in mediul politic, Cojocaru este membru PSD, insa da ca sigur faptul ca numirea sa in fruntea Fiscului a venit din interiorul Uniunii Social Liberale, deci si cu acceptul penelistilor.”

Nu merita 8 puncte o astfel de performanta? Cu siguranta, caci in cotidianul cu pricina multi uselisti au fost rastigniti pe tipar. Cu toate astea, insa, trebuie sa tinem cont si de faptul ca niciun organ de presa nu s-a luat de sefii Finantelor, ca nu cumva sa-i viziteze cu vreun control. Din acest punct de vedere, o sa acordam doar 7 puncte acestei aparitii editoriale, caci are circumstante atenuante.  

Plus 32 de taloane de la Argesul!
An de an, cotidianul ,,Argesul” organizeaza un concurs de premiere a excelentei, pe baza de taloane (si, cateodata, de valoare). Ei bine, la putin timp de la debut, domnul director despre care facem vorbire a primit nu mai putin de 32 de taloane, pe care noi le vom reconverti in puncte. 

Soc si groaza, la final!
La un simplu calcul, pana la acest moment, directorul Petre Cojocaru a contabilizat nu mai putin de 57 de puncte, mai mult decat maximum de 20 pe care il putea atinge. Trebuie sa recunoasteti ca este o mare performanta! Numai ca…. am mai gasit un articol, unul scris recent in ziarul Top!

,,Pe surse, am aflat ca saptamana trecuta, presedintele PNL Arges, Ion Popa, a trimis la minister propunerile pentru schimbarea in conducerea DJFP Arges. In locul lui Petre Cojocaru va fi numit Gheorghe Banzea, fost director al DJFP Arges, care in anul 2009 a fost schimbat. Ion Popa a facut propunerile pe care le-a trimis la minister fara sa se consulte si cu Constantin Nicolescu, ceea ce a creat discutii intre acestia, Nicolescu fiind deranjat ca nu a fost consultat pentru schimbarea facuta in cadrul DJFP Arges. Noile numiri nu au venit deocamdata in cadrul directiei.”

Trist, foarte trist! Dupa atatea cuvinte frumoase, sa risti sa fii inlocuit pe criterii politice si atat de marsav este o adevarata nedreptate! Pentru aceste principii noi, presa, si dumneavoastra, societatea civila, ar trebui sa luptam, sa ne unim fortele! Dar… stati asa! Si domnul Gheorghe Banzea este vechi in breasla. Si dumnealui a fost director, are experienta, are expertiza, este un adevarat spercialist si, in ciuda problemelor de comunicare, are o viziune concret-abstracta asupra realitatii. Tocmai de aceea ii luam domnului Petre Cojocaru cele 57 de puncte si i le dam domnului Gheorghe Banzea, pentru ca merita! 

Si cu asta am incheiat analiza!

P.S. Tinand cont ca schimbarea directorilor PDL se face cu o viteza uimitoare, speram ca pana la finele demersului nostru sa mai avem ce analiza…


Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
20 februarie 2020

AED 1,2063 +0.15 %
AUD 2,936 -0.87 %
BRL 1,0149 -0.06 %
CAD 3,342 -0.01 %
CHF 4,5078 +0.21 %
CNY 0,6309 -0.28 %
CZK 0,1914 0.00 % -
DKK 0,6404 +0.09 %
EGP 0,2846 +0.18 %
EUR 4,7834 +0.09 %
GBP 5,7074 -0.65 %
HRK 0,6422 +0.05 %
HUF 1,4151 -0.50 %
INR 0,0618 -0.16 %
JPY 3,9526 -1.43 %
KRW 0,3675 -1.16 %
MDL 0,2506 +0.16 %
MXN 0,2375 -0.25 %
NOK 0,4762 -0.04 %
NZD 2,8082 -0.83 %
PLN 1,1185 0.00 % -
RSD 0,0407 0.00 % -
RUB 0,0695 -0.14 %
SEK 0,4518 +0.04 %
THB 0,1407 -0.85 %
TRY 0,7291 -0.48 %
UAH 0,1811 +0.39 %
USD 4,4307 0.00 % -
XAU 229,4268 0.00 % -
XDR 6,0335 0.00 % -
ZAR 0,2934 0.00 % -

Mai mult
...
...
Pe Mircea Diaconu l-a lăsat bătrânul ARO

Daniel Savu, fost ofițer SRI: Cred că Cioloș se întâlnește cu dna Guseth la spiralele MISA

Cum se văd de la centru ,,reţelele toxice” din Argeş. Nicolescu şi Pendiuc ,,poluează" şi de după gratii...

Atentie la proceduri!


Ion Baicea arata cu degetul catre fostul edil: Primaria Costesti este inglodata in datorii

Toti oamenii presedintelui. Top 134 jurnalisti basisti!

Desi asta ar fi trebuit s-o faca directorul PDL, Dobre demonstreaza ca este angajat al CS

Conform CNA, Muscel TV este cea mai tare televiziune din Arges!

Mircea Andrei n-a glumit: Organizatia de Tineret a PDL Pitesti, dizolvata pe motiv de... Udrea