02 Oct 2020 | Vremea în : °C
Bitpress
Mădălin Iordache, chirurg la Spitalul Municipal Câmpulung, denunță neregulile și birocrațiile inutile din sistem

Mădălin Iordache, chirurg la Spitalul Municipal Câmpulung, denunță neregulile și birocrațiile inutile din sistem

Pandemia de Covid-19 s-a suprapus la noi, în Argeș, peste epidemia de orgolii, prostie, ineficiență, incompetență, bâlbâială și lista poate continua. La Spitalul Municipal Câmpulung, medicii suportă nu doar echipamentele de protecție din care ies uzi la final de program, ci și managementul fără cap și coadă, schimbat o dată cu schimbarea directorilor. Mădălin Iordache este medic primar de chirurgie generală la acest spital și povestește că, dincolo de condițiile dificile de lucru, reorganizarea secțiilor după cum i-a dus pe unii capul mai mult a complicat lucrurile. În ultimele luni, spitalul a schimbat vreo trei garnituri de directori, iar acum se află la a patra, care urmează să fie schimbată în curând... De asemenea, chirurgul Iordache penalizează modul în care, de la nivel înalt, s-a impus protocolul de tratare a asimptomaticilor, apreciind că ar fi existat formule mult mai ieftine, logice și care ar fi deblocat sistemul.

,,Acum avem două cabinete de ginecopate și gravide într-o singură încăpere din policlinică, evident nerespectând niciun circuit, sau lege, sau DSP"

,,Aseară am adormit târziu, mă tot gândeam la bolnavul cu ocluzie intestinală al doctorului Nedelcu, cu care discutasem planul pentru azi: colonoscopie + operație. Dimineață m-am trezit devreme și am decis să fac o întâmpinare către fostul actual viitor fost manager care a mutat cu un camion mobilierul medical și nemedical din ambulatoriul integrat al secției de Obstetrică-Ginecologie de la parterul spitalului. Acum avem două cabinete de ginecopate și gravide într-o singură încăpere din policlinică, evident nerespectând niciun circuit, sau lege, sau DSP, după principiul "Spitalul, sunt eu!". Și noi urmăm. Dacă acceptăm. Eu sper că noi toți nu o vom face.

Paranteză: tocmai mă sună asistenta dacă poate da ultimul concentrator de oxigen pentru o doamnă pensionară ce desaturează pe secție. De ce pe mine, chirurg acasă? Pentru că, după ce al doilea medic ce făcea gărzi pe medicală a fost transferat în stare gravă la Balș, nu mai avea cine face garda și, din pixu-i atoatecunoscător, fostul actual viitor fost manager duminică a pus un dermatolog și azi un reumatolog să facă prima gardă la peste 110 bolnavi de COVID-19 cu comorbidăți din spital. Așa că de la 6,30 la 7,40 am recitit ordinul MS nr 39 din 2008 privind reorganizarea ambulatoriului integrat și am găsit, la cât mă pricep eu, vreo 5 ilegalități prin reorganizarea și relocarea celui de chirurgie generală." povestește medicul Mădălin Iordache.

Potrivit acestuia, în ciuda acuzelor făcute în spațiul public cu privire la condițiile în care sunt ținute gravidele Covid-19, ,,condițiile, la noi, sunt decente, suspecții stau câte unul în salon, nu la cort și nu așteaptă în cursul săptămânii mai mult de 30 de ore rezultatul testului PCR".

,,După vreo 90 de minute cu masca KN95 nu mai reușeam să respir, parcă aveam o pungă pe față"

Dacă pentru unii cetățeni Covid-ul este doar o invenție și masca un accesoriu ce nu poate fi suportat nici măcar câteva minute, pentru medici înseamnă ore de lucru în condiții extreme. Cum decurge o operație? Iată ce spune chirurgul Mădălin Iordache:

,,Așa cum ne așteptam, după ce m-am chinuit vreo 20 de minute prin ochelarii aburiți să găsesc tumora de colon, am găsit-o și am decis împreună să facem rezecția. Mărturisesc că după vreo 90 de minute cu masca KN95 nu mai reușeam să respir, parcă aveam o pungă pe față, ajutându-l pe coleg în combinezon, la 40 de grade, prin urmare am ieșit împleticindu-mă la geamul din hol și, cu ajutorul asistentei, am schimbat rapid la geam cu o mască FFP3 cu filtru cu care am reușit să rezist până la final. Când am ieșit transpirat din cap până în picioare, cu apa în cizme până la maleole, am fugit la dușul de decontaminare (norocul meu că era 14,30 și, conform programului de care nu știu dacă are habar fostul actual viitor fost manager, încă mai era apă caldă). La vestiar mă aștepta asistenta șefă să verificăm orele (da, orele, așa ni s-a trimis adresa semnată tot de fostul actual viitor fost manager) de muncă pentru sporul de boli infecțioase (COVID-19) al fiecărui angajat. A fost rapid, evident, cu absurditățile nu am răbdare. Nici cu hoții, inculții și idioții. Dar îmi consumă timpul. Am ajuns acasă și după ce cu greu am reușit să mănânc l-am plimbat pe labradorul nostru Max care mă certa zgomotos de cum am intrat în curte. Evident că am avut iar nevoie de duș și am văzut cântarul. 70 kg. Alaltăieri aveam 74...".

 

#,,Hai să ni-i facem parteneri pe oamenii care înțeleg gravitatea situației"

Chirurgul Mădălin Iordache consideră că și modul în care se aplică Legea carantinei este unul ineficient și care blochează inutil sistemul.

,,Nu mai am nicio iluzie că cei din grupuri, comitete și comiții au vreo legătură cu realitatea dacă după explozia de cazuri de COVID-19 de acum și prognozate au decis internarea tuturor pentru maximum 48 de ore, când spitalele sunt deja sufocate și bolnavii pot face forme severe după 5-7 zile, deși inițial au fost "asimptomatici". Hai să stabilim niște criterii clare asumate de marii experți ai țării după care să evaluăm inițial pozitivii (eu sunt medic, nu pot spune bolnav asimptomatic sau alte tâmpenii) și să decidă orice medic internarea sau izolarea. Dacă vă bazați pe epidemiologii DSP e o mare greșeală. Hai să ni-i facem parteneri pe oamenii care înțeleg gravitatea situației, să încurajăm testarea și apoi să nu-i mai amenințăm cu minimum 48 de ore de internare (apropo, unde, când spitalele sunt deja pline?), ci să le propunem izolarea voluntară până ce vor fi programați, la o anumită oră, la un anumit spital pentru evaluare. Nu e mai bine să gândim o strategie înainte de a ajunge la faliment?

Oare de ce mințile (i)luminate din comisiile și comitetele de specialitate nu se gândesc la soluții simple și "originale" ca să deblocheze legea carantinei și izolării, în loc să îi lase pe politicieni să o "amendeze", mitraliindu-l pe eternul dr Arafat?

Haideți, măcar în județele-roșii (aici mă refer la cele în care epidemia arde), în afară de a trâmbița și patrula, să testăm masiv, gratis. Cum peste 80% sunt cazuri ușoare, să le spunem clar ce urmează după un test pozitiv, deși la chestii previzibile nu ne pricepem. Aș zice să urmeze un consult de boli infecțioase, un set de analize și o radiografie/CT de torace și după acest bilanț, să le propunem izolarea acasă sau la hotel celor ce pot face asta, să îi urmărim prin medicii de familie și să îi rechemăm/aducem la spital când apar simptome sau la 5-7 zile pentru bilanț, iar la 14 zile test și bilanț. Mă gândesc că ar fi mult mai simplu, util, ieftin și acceptabil din partea tuturor." a mai declarat medicul chirurg de la Spitalul Municipal Câmpulung.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
1 octombrie 2020

AED 1,1298 -0.28 %
AUD 2,9839 +0.72 %
BRL 0,7396 +0.09 %
CAD 3,1221 +0.55 %
CHF 4,5231 +0.42 %
CNY 0,6111 +0.02 %
CZK 0,1806 +0.84 %
DKK 0,6548 +0.12 %
EGP 0,2641 +0.11 %
EUR 4,8721 +0.05 %
GBP 5,3291 -0.22 %
HRK 0,6445 +0.02 %
HUF 1,3511 +1.36 %
INR 0,0567 +0.53 %
JPY 3,9305 -0.20 %
KRW 0,3567 +0.34 %
MDL 0,2451 -0.20 %
MXN 0,1892 +1.72 %
NOK 0,4474 +1.75 %
NZD 2,7553 +0.66 %
PLN 1,081 +0.61 %
RSD 0,0414 0.00 % -
RUB 0,0536 +0.94 %
SEK 0,4642 +0.45 %
THB 0,1314 0.00 % -
TRY 0,5387 +0.67 %
UAH 0,1464 -0.41 %
USD 4,1498 0.00 % -
XAU 253,1477 0.00 % -
XDR 5,849 0.00 % -
ZAR 0,25 0.00 % -

Mai mult
...
...
Pe Mircea Diaconu l-a lăsat bătrânul ARO

Daniel Savu, fost ofițer SRI: Cred că Cioloș se întâlnește cu dna Guseth la spiralele MISA

Cum se văd de la centru ,,reţelele toxice” din Argeş. Nicolescu şi Pendiuc ,,poluează" şi de după gratii...

Atentie la proceduri!


Ion Baicea arata cu degetul catre fostul edil: Primaria Costesti este inglodata in datorii

Toti oamenii presedintelui. Top 134 jurnalisti basisti!

Desi asta ar fi trebuit s-o faca directorul PDL, Dobre demonstreaza ca este angajat al CS

Conform CNA, Muscel TV este cea mai tare televiziune din Arges!

Mircea Andrei n-a glumit: Organizatia de Tineret a PDL Pitesti, dizolvata pe motiv de... Udrea