27 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Rectorul Dumitru Chirleșan, lămuriri pentru cei care se tem că se vor trezi cu reactorul Alfred prin sufragerie

Rectorul Dumitru Chirleșan, lămuriri pentru cei care se tem că se vor trezi cu reactorul Alfred prin sufragerie

Regia Autonomă Tehnologii pentru Activități Nucleare a scos la licitație un contract de 88 de milioane lei (20 milioane euro) pentru construcția clădirilor și furnizarea intalațiilor pentru reactorul experimental Athena, parte a proiectului european Alfred. Traducem această știre pe înțelesul tuturor pentru că, în mod concret, ceea ce se va întâmpla în viitorii 10-15 ani cu siguranță ar putea cointeresa pe mulți dintre dumneavoastră sau… copiii dumneavoastră. Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești (universitate care anual scoate 20-30 de specialiști în nuclear), ne-a stat la dispoziție cu o serie de lămuriri.

,,Suntem într-o veșnică ciorbă dubioasă politică în care nu avem limpede care este strategia noastră de viitor

*Recent a fost demarat proiectul Athena pentru noul reactor nuclear de la Mioveni. Mai pe românește?

**Proiectul este unul preparator pentru instalarea reactorului Alfred, un proiect care face partea de prefezabilitate și fezabilitate și estimează nevoile tehnice pentru a instala demonstratorul Alfred. La nivel mondial, filosofia în privința energeticii nucleare s-a schimbat. De unde era o competiție clară est-vest, ruși-americani, acum nu mai este o competiție între popoare, ci o competiție de idei, de proiecte. Există la ora actuală cinci mari proiecte de reactor de generația a IV-a, reactori care vor avea, cu toții, un randament dublu față de cei actuali. Dacă spre exemplu, la Cernavodă, scoatem un 24-28% randament, în Alfred vom avea minimum 54%; la același kilogram de uraniu vei scoate de două ori mai multă energie. Principiile nu sunt noi, sunt vechi. Italia avea înainte de Cernobîl un reactor gata pregătit, la cheie, exact pe filosofia lui Alfred. Nu i-a mai dat drumul pentru că a venit Cernobîl, statele Europei au votat care mai de care împotriva nuclearului, a apărut fenomenul de nuclearofobie. S-a mers până într-acolo unde țări și-au închis tot ceea ce ține de nuclear, cum ar fi Franța și Germania.

*Înțeleg că și nouă ar vrea unii să ne trântească ușa Europei peste degete din punct de vedere al dezvoltării în zona nucleară...

**Nu vor reuși, pentru că noi, românii, dacă am făcut ceva prin zonă, este că am învățat mult în nuclear. Experiența acumulată, în special aici, la Pitești, la Institutul de Cercetări Nucleare, încă din anii ’70, dublată de punerea în funcțiune a celor două unități de la Cernavodă, care au adus multă cazuistică de cercetare și dezvoltare, ne-a transformat în niște actori importanți. Nu suntem cei mai tari de pe scena mondială, dar și noi suntem acolo...

*Am mai fost noi niște actori importanți prin niște filme și am fost scoși din distribuție...

**Aici întâmplarea face că și structura de relaționare geopolitică, tratatele în care suntem parteneri ne favorizează puțin. SUA a investit recent un miliard în energetica românească. Asta spune ceva...

*Sigur, avem verde de la stăpânire...

**Da, avem firman, cum se spunea pe vremuri. Ideea este că la Mioveni s-a decis construirea unuia dintre cele cinci modele de reactori de generația a patra. Sunt câte 20-30 de țări în jurul unuia dintre cele cinci tipuri de proiect.

*Ca orizont de timp, vom avea acest reactor în...

**2030 este anul în care se presupune că va funcționa. Ca să funcționeze în 2030, trebuie să ne asigurăm că-l instalăm cum trebuie, că-l construim cum trebuie și mai ales că-l echipăm cu resursă umană cum trebuie.

*La această dată estimată s-a pus în calcul și faptul că vorbim despre România și că aici lucrurile merg mult mai încet?

**2030 este cifra oficială. Poate fi 2040... Dar să știți că lucrurile au mers bine cât au ținut de români, în sensul că etapele s-au ars repede. Au fost conjuncturi internaționale proaste, în sensul în care Alfred trebuia să beneficieze de un mix de finanțare în care și Comisia Europeană venea cu ceva bani, și Guvernul României venea cu ceva bani... Ei bine, mulți din acești bani nu au venit...

*Am înțeles că și români de-ai noștri ar fi pus tălpi, pe acolo, pe la Europa...

**N-avem ce-i face, ăștia suntem! Suntem într-o veșnică ciorbă dubioasă politică în care nu avem limpede care este strategia noastră de viitor. Acum, spre exemplu, nuclearul revine foarte puternic pe scena mondială, fiind declarat recent energie verde, ceea ce este o victorie enormă împotriva viziunilor pseudo-ecologiste promovate ani la rând după Cernobîl, cum că nuclearul este periculos, este roșu... Nuclearul este nepoluant.

,,Noi suntem și în urma Bulgariei la alocări pentru cercetare

*Posibilitatea de accident nuclear este cea care îngrijorează...

**Posibilitatea de accident există la orice. Accidentele de mașină culeg mai multe suflete într-un an decât culege nuclearul în 30.

*Tehnologia actuală include și sisteme de siguranță mai bine puse la punct?

**Da, la noua generație, principiul în sine de dezvoltare este în primul rând axat pe securitate. Nu s-a făcut rabat de la nimic ce înseamnă securitate nucleară.

*Ce le transmiteți celor care se tem că vine reactorul la ei în oraș, că, Doamne ferește, riscă să le intre laserul prin sufragerie? Au fost și politicieni care au spus că Mioveniul este un oraș iradiat...

**Să se uite în ochii mei, și dacă mă văd viu și întreg, înseamnă că nuclearul nu este periculos. Am lucrat cinci ani în domeniu, cu mâna pe pastile de uraniu... Așa mă întrebau unii și după vaccin: ,,N-ai nimic, niciun efect secundar?”. Ba da, am, dar îmi place cum sună coada când cobor treptele.  

*E bună, mai ales pentru un plus de echilibru...

**Exact! Ce să faci altceva decât să zâmbești pe tema asta? În Mioveni, la poarta institutului doza radioactivă este una naturală, a mediului în care trăim. Noi trăim zi de zi cu radiații, de câteva milioane de ani ne-am obișnuit cu ele. Nuclearul în sine nu implică pericole directe asupra populației. Canada, spre exemplu, are nouă unități de reactor nuclear în centrul orașului Toronto, nu la periferie.

*Mai grav este că astfel de temeri nu vin din zona oamenilor simpli, care poate nici nu știu că vine Alfred la Mioveni, ci din zona așa-zisei intelectualități care crede că se întâmplă lucruri obscure, că faceți vreun tunel ca să găsiți particula lui Dumnezeu sub catedrala ,,Sfântul Petru și Pavel”.

**S-a găsit o dată și, a venit sfârșitul lumii? Știința este, într-adevăr, provocatoare. Dacă te uiți la toate doveziile științifice, chiar și cu un ochi neutru, îți deschide noi orizonturi de cunoaștere ale lumii. Dacă ești căzut într-o prejudecată de la început, nu-ți mai ajută la nimic.

*Vom avea reactor nuclear la Mioveni, dar avem cu cine să lucrăm?

**Sperăm că avem cu cine să lucrăm. Menirea noastră la Universitatea Pitești este să producem acest gen de specialiști.

*Vin studenți către zona aceasta?

**Nu și nu înțeleg de ce. Aș fi tare curios să-mi spună cineva de ce li se pare mai puțin periculos să lucreze în uzină, pe bandă sau la presa de 100 de tone și nu într-un reactor nuclear de cercetări, unde totul va fi farmacie, de mare calitate, unde rezultatele intelectuale în plan personal vor fi net superioare.

*Iar salariile sunt foarte bune.

**Într-adevăr. Părinții actualilor copii care acum poate au zece ani, ar trebui să se gândească la faptul că, peste alți 10, aceștia ar putea găsi, fără probleme, un loc de muncă extrem de ofertant din multe puncte de vedere. Un copil obișnuit poate intra fără probleme în această branșă dacă depune puțin efort.   

*Câți specialiști scoateți pe promoție?

**20-30 – insuficient față de câți are nevoie Alfred. În total e nevoie de 1700-2000 de specialiști doar la Mioveni. În toată țara există patru centre care pregătesc în zona de specialitate, dar nu direct pe nuclear, cum suntem noi și Politehnica. În total, în cele patru centre, dacă termină anual 200 de specialiști. Ar trebui să lucrăm la maximum în următorii 10 ani ca să asigurăm acei 2000, ceea ce nu se poate. Dacă nu se construiește pe verticală, de jos în sus, toată această traiectorie, cu clase speciale la licee, cu burse de excelență pentru elevi, înseamnă că nu ne-am înțeles ținta.

*Statul mai investește în cercetare?

**Nu, noi suntem și în urma Bulgariei. Ei se apropie de 0,83% din PIB, iar noi avem un 0,4%. Puneți în balanță și state avansate precum Anglia, Germania sau Finlanda și veți vedea unde este cercetarea românească.

,,Ideea că nu trebuie să fii bun specialist, ci bun manager, este o idee prostească

*Domnule rector, pentru că sunteți un specialist, vă întreb: există vreo diferență între un inginer fizician și un inginer mecanic? Amândouă încep cu... inginer.

**Au anumite zone de suprapunere: și fizicianul și mecanicul știu concepte de inginerie de bază. Povestea se bifurcă la nivel de cunoștințe specifice. Energeticianul nuclear dobândește cunoștințe specifice nucleare, referitoare la partea de reactoristică, unde e multă fizică aplicată, are cunoștințe pe baza de management a energiei nucleare ce nu au nimic de-a face cu inginerul mecanic.

*Vă întreb asta întrucât în consiliile de administrație din zona de nuclear, un domeniu extrem de sensibil, au intrat oameni care nu au nicio legătură cu domeniul doar pentru că... sunt ingineri cu carnet de partid.

**După opinia mea, în managementul unei regii ar trebui să fie specialiști. Ideea că nu trebuie să fii bun specialist, ci bun manager, este o idee prostească. Nu pot înțelege asta, pentru că a fi manager înseamnă să gestionezi un sistem pe care-l cunoști. Cum gestionezi un sistem dacă tu nu ai habar ce gestionezi?

*Oamenii aceștia care sunt în consiliile de administrație iau vreo decizie sau doar se duc și încasează cârca de bani?

**Nu știu ce fac, problema este că acele consilii iau o grămadă de decizii specifice domeniului nuclear, și atunci trebuie să fie printre ei măcar câțiva deștepți care să știe să ia deciziile necesare.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
27 ianuarie 2022

AED 1,2029 +0.78 %
AUD 3,1316 -0.45 %
BRL 0,8132 +0.98 %
CAD 3,483 -0.15 %
CHF 4,7622 0.00 % -
CNY 0,6944 +0.14 %
CZK 0,202 +0.15 %
DKK 0,6644 0.00 % -
EGP 0,2807 +0.79 %
EUR 4,9453 +0.02 %
GBP 5,93 +0.10 %
HRK 0,6565 -0.03 %
HUF 1,3791 +0.36 %
INR 0,0588 +0.51 %
JPY 3,8355 -0.10 %
KRW 0,3672 +0.27 %
MDL 0,2446 +0.29 %
MXN 0,2137 +0.28 %
NOK 0,4942 +0.14 %
NZD 2,9265 -0.28 %
PLN 1,0818 +0.34 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0563 +1.81 %
SEK 0,4731 -0.17 %
THB 0,133 0.00 % -
TRY 0,3246 +0.09 %
UAH 0,1522 -0.07 %
USD 4,4182 0.00 % -
XAU 257,6976 0.00 % -
XDR 6,1587 0.00 % -
ZAR 0,2899 0.00 % -

Mai mult
...
...
Pe Mircea Diaconu l-a lăsat bătrânul ARO

Daniel Savu, fost ofițer SRI: Cred că Cioloș se întâlnește cu dna Guseth la spiralele MISA

Cum se văd de la centru ,,reţelele toxice” din Argeş. Nicolescu şi Pendiuc ,,poluează" şi de după gratii...

Atentie la proceduri!


Ion Baicea arata cu degetul catre fostul edil: Primaria Costesti este inglodata in datorii

Toti oamenii presedintelui. Top 134 jurnalisti basisti!

Desi asta ar fi trebuit s-o faca directorul PDL, Dobre demonstreaza ca este angajat al CS

Conform CNA, Muscel TV este cea mai tare televiziune din Arges!

Mircea Andrei n-a glumit: Organizatia de Tineret a PDL Pitesti, dizolvata pe motiv de... Udrea