16 Oct 2021 | Vremea în : °C
Bitpress
Dosarul blocului notarilor Căunei a ajuns la Curtea de Apel Pitești

Dosarul blocului notarilor Căunei a ajuns la Curtea de Apel Pitești

În urmă cu aproximativ trei ani, Instituţia Prefectului Argeş ataca în instanţă autorizaţia de construire a unui bloc din Piteşti. Este vorba de blocul pe care notarii Căunei l-au ridicat pe strada Mircea Eliade din zona de Nord a Piteștiului și care și-a primit o parte dintre locatari. Procesul a fost câștigat în primă instanță la Tribunalul Argeș, ajungând acum la Curtea de Apel, unde se va da sentința definitivă și irevocabilă. Parte dintre proprietari au emoții, căci orice se poate întâmpla în instanțele din România. O admite și prefectul Emilia Mateescu, potrivit căreia se mai întâmplă ca justițiabilii ,,să uite probe sau să le facă neobservate”. 

Adrian Căunei: ,,Proprietarii nu au de ce să aibă emoții”

Solicitarea de anulare a actului în baza căruia a fost ridicat controversatul bloc a fost formulată în 2018. Legislaţia în vigoare spune că un asemenea demers atrage cu sine suspendarea de drept a actului administrativ până la soluţionarea pe fond a dosarului şi, simultan, suspendarea lucrărilor până la o soluţie definitivă. Notarii Căunei sunt învinuiți că ar fi continuat lucrările și ar fi scos apartamentele la vânzare, însă Adrian Căunei susține că blocul era deja finalizat și, mai mult decât atât, autorizația sa de construire era cât se poate de validă.

,,Am câștigat procesul în primă instanță și nu am nicio emoție pentru recurs. Nu am avut nici prima dată emoții. Totul a început atunci când Inspectoratul de Stat în Construcții Ploiești a făcut un control la Primăria Pitești, iar în urma controlului au trimis o sesizare către Prefectura Argeș pe motiv că primăria nu mi-ar fi cerut mie două sau trei avize. Vorbim de niște avize pentru Romtelecom, Apă Canal și electricitate. Avizele fuseseră luate de două-trei ori chiar de mine și oricum nici nu erau necesare, pentru că eu am cumpărat terenul cu autorizație de construire deja obținută, ulterior făcând reautorizarea. Prefectura nu s-a judecat cu mine, eu am intrat ca intervenient în acest litigiu, ca beneficiar al autorizației. Prefectura s-a judecat cu Primăria Pitești, că mi-ar fi eliberat autorizația fără niște avize, doar că blocul meu era deja branșat la toate utilitățile. Nu poți să te branșezi la CEZ sau Apă Canal fără aviz. Nimeni nu-ți face amplasament fără aviz.” ne-a declarat Adrian Căunei, fiul notarilor Mariana şi Gheorghe Căunei.

Acesta susține că ,,proprietarii nu au de ce să aibă emoții” și că, după finalizarea definitivă și irevocabilă a procesului va scoate la vânzare și restul apartamentelor, la acest moment blocul fiind ocupat în procent de 50%. Un apartament de două camere în blocul notarilor Căunei costă între 62 și 65 mii de euro, în timp ce apartamentul de trei camere ajunge undeva la 100.000 de euro.

,,Există instanțe care pur și simplu nu se uită pe probe sau le fac... neobservate

Cu o experiență notabilă în zona justiției, prefectul Emilia Mateescu susține că orice soluție este deschisă, dar că, de obicei, se păstrează pronunțările date în apel. Oricum, susține prefecta de Argeș, chiar și când autorizațiile de construire s-au retras, cazurile în care clădirile se dărâmă tind spre zero.

,,Se pot întâmpla multe sau poate să nu se întâmple nimic. Înveți în drept ceva și, în fapt se întâmplă altceva, sau instanța dă altă soluție pentru că nu-știu-ce normă a găsit sau nu știu ce normă n-a citit. Sau nu s-a uitat pur și simplu pe probe. Există instanțe care pur și simplu nu se uită pe probe sau le fac... neobservate. Dacă se va anula autorizația, primăria ar putea să-i oblige să demoleze blocul, deși există o decizie CEDO care zice că dacă blocul este deja construit, acesta nu se mai demolează. Fiecare situație este particulară. În drept, teoretic, dacă se anulează o autorizație, trebuie să desființezi construcția. În practică, nu prea se desființează. Personal, nu cunosc niciun astfel de caz.” ne-a declarat prefecta Emilia Mateescu.  

Blocul fraților Rădulescu, din nou în analiza Prefecturii

O speță ceva mai delicată este cea a blocului fraților Rădulescu, a căror autorizație a fost anulată în instanță. Prefecta Mateescu ne-a declarat că dosarul său a fost analizat acum două săptămâni și că urmează să se ia o decizie. ,,Mai există un caz pe care l-am analizat săptămâna trecută (n.r. acum două săptămâni). Pe Căpitan Cuțui este un bloc construit pentru care s-a anulat autorizația de construire ca urmare a acțiunii prefectului. Blocul nu a fost nici până acum dărâmat, s-a construit până la nivelul unu sau doi. Acum, proprietarii încearcă să obțină o altă autorizație, deși este ilegal. Procesul de anulare a autorizației de construire a avut loc anul trecut, iar toamna trecută au făcut un nou PUZ prin care încearcă să intre în legalitate. Vom vedea dacă formulăm din nou acțiune în instanță.” ne-a declarat Emilia Mateescu.

,,A tăiat panglica împreună cu primarul Ionică, oamenii au avut încredere când a văzut că proprietarul este girat de autorități”

Dincolo de cele două cazuri, prefecta Argeșului susține că problema cu adevărat dureroasă îi vizează pe cei care au cumpărat apartamente de la omul de afaceri Nicola Inquieto, închis pentru că spăla bani pentru mafia italiană. Emilia Mateescu le sugerează autorităților locale să aibă mai multă grijă cu oamenii de afaceri pe care îi girează, pentru că le insuflă cetățenilor un fals sentiment de siguranță.

,,Dureros este cazul celor care au cumpărat apartamente de la omul de afaceri italian, Nicola Inquieto, închis pentru spălare de bani. Sunt persoane și firme acreditate sau validate de autorități publice locale, cum e și cazul italianului. A tăiat panglica împreună cu primarul Ionică, oamenii au avut încredere când a văzut că proprietarul este girat de autorități. Acum, o bună parte dintre apartamente sunt confiscate. Firma a intrat în insolvență, oamenii au rămas cu buza umflată. Nici măcar nu pot să-și cumpere propriile apartamente, pentru că sunt sechestrate de statul român prin comisie rogatorie. Situația de acolo este foarte încurcată. Oamenii nu au fost evacuați, dar sunt foarte îngrijorați.” ne-a mai declarat prefecta Emilia Mateescu.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:

“Prima ediție a în municipiul Pitești va aduce muzică, expoziţii de fotografie, dansuri tradiţionale, prezentare a costumelor tradiţionale palestiniene, prezentare a turismului, literatură palestiniană şi gastronomie autent

Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
15 octombrie 2021

AED 1,161 +0.04 %
AUD 3,1622 +0.11 %
BRL 0,7734 +0.04 %
CAD 3,4531 +0.31 %
CHF 4,6171 -0.29 %
CNY 0,663 +0.14 %
CZK 0,1948 -0.05 %
DKK 0,6651 0.00 % -
EGP 0,2713 0.00 % -
EUR 4,9484 -0.01 %
GBP 5,8523 +0.09 %
HRK 0,6588 -0.05 %
HUF 1,376 -0.12 %
INR 0,0568 +0.35 %
JPY 3,7293 -0.82 %
KRW 0,3603 +0.17 %
MDL 0,2467 +0.08 %
MXN 0,2074 -0.10 %
NOK 0,5067 +0.14 %
NZD 3,0064 +0.46 %
PLN 1,0828 +0.06 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0599 +0.67 %
SEK 0,4938 -0.24 %
THB 0,128 -0.31 %
TRY 0,4618 -0.65 %
UAH 0,1588 +0.06 %
USD 4,2646 0.00 % -
XAU 244,4451 0.00 % -
XDR 6,0191 0.00 % -
ZAR 0,2897 0.00 % -

Mai mult
...
...
Inca o amanare in dosarul uciderii Elodiei

Avocatul Sorin-Bogdan Prodescu va spune cine are dreptul la mostenire

Adrian Nastase: ,,Nicolescu e arestat pentru a se mima justitia in fata UE”

Evaziune cu porci, în Argeş

Perchezitii la locuintele a sase persoane suspectate de camatarie si santaj

Avocatul Poporului raspunde intrebarilor dumneavoastra

Cum va poate ajuta Avocatul Poporului

Magistratii Curtii de Apel Pitesti, acuzati ca dau sentinte abuzive, sub protectia inamovibilitatii

Aviz salariatelor insarcinate: cum sa va feriti de abuzurile angajatorilor

Daca refuza sa-si recunoasca copilul, tatal poate fi actionat in instanta