27 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Emanuel Soare, prefectul Argeșului: ,,Am intrat în viața publică să fac treabă și nu mă dau înapoi de la nimic”

Emanuel Soare, prefectul Argeșului: ,,Am intrat în viața publică să fac treabă și nu mă dau înapoi de la nimic”

Dacă ar fi să se țină cont de activitatea prestată în fruntea instituției, prefectul Emanuel Soare consideră că nu ar trebui să își piardă postul în urma negocierilor purtate la centru între PNL, USR PLUS și UDMR. Dacă va pica, însă, la ruleta calculelor politice, atunci stă la dispoziția partidului. Deși are o carieră la care să revină, Emanuel Soare ne-a declarat că, în ciuda anului complicat pe care l-a traversat, nu are de gând să iasă prea curând din viața publică și că își va asuma la fel de serios viitoarele roluri care i se vor propune.

#,,Am avut un moment de cumpănă, în care am vrut să renunț”

*A trecut un an de la desemnarea dumneavoastră, ca prefect. Ținând cond de cum a fost 2020, dacă ați putea să dați timpul înapoi, ați face tot această alegere sau ați rămâne la catedră?

**Numirea mea în funcția de prefect a fost, într-adevăr, o provocare, cu atât mai mult cu cât eu eram nou în viața politică. Deși știam că atribuțiile prefectului presupuneau și situații de urgență ce trebuie gestionate, nimeni nu bănuia că ne vom confrunta cu o criză de o asemenea anvergură. A fost o provocare cu atât mai mult cu cât nu existau niște modele pe care să le aplicăm într-o asemenea situație. E foarte complicat de dat un răspuns la întrebarea dumneavoastră. Dacă ar fi să uit de idealurile și obiectivele mele, atunci ar fi fost mai bine să nu mă implic în toată povestea asta. Aveam cariera mea, lucrurile erau bine așezate. Dar am intrat în politică să fac treabă, să fac ceva, nu să mă căpătuiesc sau să alerg după funcții și mi-am asumat totul cap-coadă. Ca atare, nu cred că, dacă ar fi să dau timpul înapoi, aș face o altă alegere. Am avut un moment de cumpănă, în care am vrut să renunț, după ce s-a încheiat campania electorală pentru Consiliul Județean. Am reevaluat, însă, obiectivele mele și am decis să mă reîntorc. Mi-am dat seama că s-a acumulat o anumită experiență în această poziție și în gestionarea pandemiei și ar fi fost foarte greu pentru cineva să preia această gestiune într-un moment extrem de dificil.

*Care a fost cea mai mare provocare a mandatului?

**E greu de spus, pentru că au fost mai multe momente dificile. A fost debutul pandemiei când a trebuit să găsim spații de cazare pentru persoanele care trebuia să se carantineze la întoarcerea din străinătate. Au fost foarte mulți și a trebuit să găsim soluții într-un timp extrem de scurt. O altă provocare foarte mare a fost atunci când ne apropiam să rămânem fără locuri libere în spitale, în secțiile ATI. A fost foarte dificilă acea perioadă și pentru medicii care erau aceiași, și pentru pacienții care a trebuit să aștepte ca să ajungă să fie tratați în spital.

*Ați albit în această perioadă?

**Cu siguranță. Eu zic că părul alb e semn al maturității. Era inevitabil să se întâmple asta pentru că Instituția Prefectului a fost liantul dintre toate instituțiile implicate. Nu am avut nici zi, nici noapte liberă, telefoanele au sunat continuu, și nu vorbim doar de criza Covid, ci de tot felul de situații de urgență, de la chestiuni ce țin de vreme, până la tot felul de blocaje. În toată această perioadă, față de alte instituții, noi nu am stat acasă nicio secundă.

*În schimb, v-ați luat bobârnace din partea celor care au fost obligați să stea acasă, deși ar fi dorit să meargă la serviciu. Ați fost paratrăznetul deciziilor guvernamentale.

**Da, din păcate oamenii au nevoie de cineva care să coordoneze, dar pe care să-l scoată și țap ispășitor de fiecare dată. E normal să fie așa. Mi-a fost greu la început, pentru că nu eram obișnuit cu o asemenea presiune, dar cu timpul am învățat să îmi asum și să nu mai las să mă afecteze atât de mult.

 

#,,Cred că este o colaborare chiar mai bună decât înainte cu Consiliul Județean

*Trebuie să colaborați astăzi, institutional, cu președintele Consiliului Județean Argeș, fost adversar politic cu care ați schimbat replici dure în campanie. S-au amiabilizat relațiile dintre dumneavoastră?

**Campania are niște reguli specifice ale ei. Acolo se face politică, miza este mare, toată lumea are o anumită libertate de manifestare, toată lumea luptă. Dar campania s-a terminat, argeșenii au ales, rezultatele votului trebuie respectate de către toți. Am pus deoparte tot ce a fost în campanie.

*Domnul Mînzînă a pus deoparte?

**Da, cred că da. Am o relație foarte bună de colaborare cu dumnealui. Cele două instituții colaborează foarte bine pentru că se înțelege de la nivelul conducerii că aici trebuie să facem administrație și avem responsabilități și obiective comune. Cred că este o colaborare chiar mai bună decât înainte.

*Mai bună, deși am avut un medic la conducerea CJ Argeș?

**Da, pentru că ține și de stilul și personalitatea celor care conduc instituțiile. Consiliul Județean are și cei doi vicepreședinți și cred că își înțeleg și mai bine atribuțiile.

*Cu unul dintre ei, Adrian Bughiu, ați avut, la fel, schimburi dure de replici...

**Orice politician înțelege că o campanie este o campanie și, când aceasta se termină iar lucrurile se așează, ne asumăm ceea ce s-a întâmplat și mergem mai departe. Nu există niciun fel de ranchiună rămasă. Oamenii sunt deschiși, flexibili, comunicăm ori de câte ori este nevoie.

 

#,,Instituțiile publice s-au cam rupt de realitate, s-au cam rupt de cetățeni”

*La începutul mandatului declarați chiar într-un interviu pe pentru Ancheta că veți superviza cu mână forte instituțiile deconcentrate. Ce ați făcut, ce ați constatat după un an?

**În general instituțiile publice, deconcentratele, sunt obișnuite să lucreze într-un anumit ritm, stil. De cele mai multe ori, prin Instituția Prefectului, i-am împins cumva de la spate, am încercat să-i trezim dintr-un fel de automatism și să-i facem mult mai receptivi, mai ales pe situațiile de urgență.

*Chiar și în pandemie nu au renunțat la… tabieturile instituționale?

**De cele mai multe ori asta s-a întâmplat, pentru că fiecare instituție publică a fost interesată, mai degrabă, să se acopere de hârtii ca să justifice activitatea și cam atât. Directorii au învățat, însă, în această perioadă că, totuși, trebuie să rezolvăm împreună niște probleme punctuale, pe măsură ce apar. A fost mai dificil la început să-i scoatem din această izolare, să-i facem să comunice. Mai e mult de lucrat și în deconcentrate pentru că, în general, instituțiile publice s-au cam rupt de realitate, s-au cam rupt de cetățeni. Își fac treburile ghidându-se după niște automatisme. Cumva, instituțiile, în starea de urgență, au fost obligat să se miște puțin mai repede și au fost destul de mult solicitate unele dintre ele.

*USR PLUS și PNL își negociază portofoliile la nivel național. S-a ajuns la vreo concluzie în privința postului pe care îl ocupați dumneavoastră?

**Nu, în acest moment (n.r. vineri, 15 ianuarie) nu s-a ajuns la o concluzie. Sunt trei partide politice care trebuie să-și împartă funcțiile pe care le vor avea pentru că mare parte din instituțiile publice au conducere politică. Cred că lucrurile vor mai dura puțin. Deocamdată s-a stabilit, ca cifre, câte portofolii revin fiecărui partid aflat la guvernare. Este foarte complicat, pentru că trebuie să combini criterii subiective și criterii obiective. E o provocare să ții cont și de modul în care anumite instituții publice și-au făcut treaba. Trebuie văzut dacă sunt conducători de instituții care rămân pentru că au avut o activitate bună sau dacă trebuie schimbați pur și simplu pentru că există niște algoritmi reci care trebuie aplicați. Oricum, trebuie procedat cu grijă pentru că încă ne aflăm în plină criză și e foarte greu ca un nou-venit să înțeleagă repede ce are de făcut într-un asemenea context. Probabil că în următoarele două săptămâni lucrurile se vor clarifica.

*Aveți un plan de rezervă?

**Eu nu am intrat în politică pentru funcții, nu sunt genul care să țin de funcții. Unde va fi nevoie de mine voi fi deschis să ajut la nivelul județului Argeș. Am o carieră universitară, am unde să mă întorc dacă vorbim despre un loc de muncă, dar am intrat în viața publică să fac treabă și nu mă dau înapoi de la nimic.

 

#,,Doar vaccinând 80-90% dintre medici până la finele lui februarie vom putea reuși să vaccinăm până la sfârșitul lunii iunie 60-70% din întreaga populație”

*Primarii sunt nemulțumiți pentru faptul că trebuie să organizeze tot pe banii lor centrele de vaccinare dar… au ajuns la fundul sacului. Sunt îndreptățiți să se plângă?

**Din păcate, autoritățile locale au avut multe provocări în această pandemie, au fost cheltuieli mari, multe neanticipate. Din informațiile noastre, Minsterul Sănătății va finanța toate cheltuielile legate de dotări și plata personalului care se va implica. Este un mic decalaj aici și trebuie înțeles în contextul următor: campania de vaccinare este condusă militar. Armata s-a mișcat puțin mai repede decât ministerele în ideea în care a trebui să pună la punct infrastructura pentru atunci când vor veni dozele de vaccin. Aceste doze au venit mai repede decât ne-am așteptat, dar nu putem să așteptăm actualizarea tuturor actelor normative. În această perioadă, Ministerul Sănătății, și cu schimbările care au avut loc, are nevoie de mai mult timp pentru a se organiza. Noi nu puteam să așteptăm să vină documentele și apoi să ne apucăm de lucru. Sunt sigur că vor veni și banii.

*Dincolo de cheltuielile cu personalul, sunt sume așa de mari pe care primăriile trebuie să le investească în primă fază?

**Acolo unde deja există centre medicale, vorbim doar de un mic mobilier, un frigider, o imprimantă. Au fost și cazuri în care s-au pus la dispoziție săli de sport sau cămine culturale, și acolo trebuie făcute niște mici investiții în pereți despărțitori, pentru asigurarea circuitelor. Fiecare centru de vaccinare va avea zece persoane, iar sursele de finanțare vor veni pe căi diferite pentru că vorbim de medici de medicină școlară, de medici de familie, de medici din spitale. Se lucrează la o Ordonanță de Guvern și banii vor veni de la Ministerul Sănătății.

*Cum stăm cu vaccinarea în rândul medicilor din Argeș?

**În acest moment suntem undeva în jurul procentului de 50%, dar sunt programați în continuare pentru că au primit termen până la începutul lunii februarie să se programeze. Se înscriu, cumva, într-un procent natural.

*Ce ar însemna un procent bun de vaccinare în rândul medicilor, la final de programare?

**Ideal ar fi ca 90% dintre medici să se vaccineze pentru că, din păcate, criza va continua și avem nevoie de medici. Ritmul nu este acela pe care ni-l doritm, sunt medici care s-au infectat și care trebuie să aștepte o lună-două de la vindecare sau trec chiar acum prin boală. Doar vaccinând 80-90% dintre medici până la finele lui februarie vom putea reuși să vaccinăm până la sfârșitul lunii iunie 60-70% din întreaga populație.

*Câi dintre angajații Prefecturii Argeș au optat pentru vaccin.

**Peste 90% dintre angajații prefecturii au optat să se vaccineze. Mă voi vaccina și eu când îmi va veni rândul. Dacă voi putea fi un exemplu, voi face public acest lucru.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
27 ianuarie 2022

AED 1,2029 +0.78 %
AUD 3,1316 -0.45 %
BRL 0,8132 +0.98 %
CAD 3,483 -0.15 %
CHF 4,7622 0.00 % -
CNY 0,6944 +0.14 %
CZK 0,202 +0.15 %
DKK 0,6644 0.00 % -
EGP 0,2807 +0.79 %
EUR 4,9453 +0.02 %
GBP 5,93 +0.10 %
HRK 0,6565 -0.03 %
HUF 1,3791 +0.36 %
INR 0,0588 +0.51 %
JPY 3,8355 -0.10 %
KRW 0,3672 +0.27 %
MDL 0,2446 +0.29 %
MXN 0,2137 +0.28 %
NOK 0,4942 +0.14 %
NZD 2,9265 -0.28 %
PLN 1,0818 +0.34 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0563 +1.81 %
SEK 0,4731 -0.17 %
THB 0,133 0.00 % -
TRY 0,3246 +0.09 %
UAH 0,1522 -0.07 %
USD 4,4182 0.00 % -
XAU 257,6976 0.00 % -
XDR 6,1587 0.00 % -
ZAR 0,2899 0.00 % -

Mai mult
...
...

Demisie din Consiliul local Campulung

O mai ştiţi pe aia mică, cu gura mare şi silicoanele revărsate la televizor? Candidează la Parlament...

Cazul Vulturesti sau cum a murit PSD pe limba lui

Cu drag, de la Servicii, pentru profesorul Crin Antonescu: dosarul de la Secu’

Viceprimarul de la Nucsoara este noul presedinte al PNG Arges
Luminita Gheorghiu s-a inscris in UNPR Arges