23 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Chirurgul Alexandru Iacobescu, director medical al Spitalului Orășenesc Mioveni: ,,Considerentul financiar este unul care în medicină n-ar trebui să existe”

Chirurgul Alexandru Iacobescu, director medical al Spitalului Orășenesc Mioveni: ,,Considerentul financiar este unul care în medicină n-ar trebui să existe”

De circa două luni, medicul chirurg Alexandru Iacobescu a preluat atribuţiile funcţiei de director medical al Spitalului Orășenesc de la dr. Adrian Ion Ciocănea, medic primar ATI. De ce ar lăsa un chirurg spitalul Colentina, pentru cel din Mioveni? Răspunsul la întrebarea aceasta, și nu numai, îl aflați din interviul de mai jos!

#,, Mergem la Mioveni, pentru că vrem să tratăm pacienți, fără să-i jumulim de bani

*De ce Spitalul Mioveni?

**E un spital extraordinar, singurul, din câte știu, construit în România după anii ‘90. Fiind nou, are nevoie de creștere. De creștere medicală, a personalului medical, de creștere a calității serviciilor medicale. Am ales, așadar, acest spital pentru că propune un mediu nou, unde este loc pentru idei noi și poți crește, contribuind în același timp la dezvoltarea unui spital performant. Înainte să aleg Spitalul Orășenesc Mioveni am făcut o analiză SWOT (n.r. metodă folosită pentru a ajuta la proiectarea unei viziuni de ansamblu asupra firmei) și am concluzionat că este o oportunitate.  În opinia mea, ca să poți crește, e nevoie, la un moment dat, de schimbare, de interacțiunea cu un mediu nou.

Primul contact cu acest spital a fost în iunie 2020, când am venit ca voluntar. În acea perioadă lucram la un spital Covid, Spitalul Clinic Colentina, unde activitatea chirurgicală era suspendată 100%.

M-a impresionat locația și planurile administrației locale pentru acest spital. Nu doar pe mine, ci și pe colegii cu care am venit inițial aici. Noi ne punem problema astfel: suntem medici, încercăm să salvăm vieți. Considerentul financiar, din punctul meu de vedere, este unul care în medicină n-ar trebui să existe. Din păcate, asta nu se poate face niciunde în lume.

Eu am gândit așa: Mergem la Mioveni, pentru că vrem să tratăm pacienți, fără să-i jumulim de bani. Nu vreau să jignesc colegii care lucrează în privat. Deși am avut foarte multe oferte de la spitalele private, eu am ales să lucrez în spitale publice.

*Ce ați găsit la Spitalul Mioveni corespundea așteptărilor pe care le aveați de la un spital nou?

**Ca aspect și dotare a fost foarte bine. La capitolul personal s-a văzut că e nevoie de timp pentru creștere și s-au luat măsuri pentru acest lucru, iar procesul este continuu. Din analizele făcute, este din ce în ce mai bine.

*În mod concret, care este situația acum, în ce privește personalul spitalului?

**Mie îmi place să spun că Spitalul Mioveni are doi ani, deci este un bebeluș. Foarte multe infirmiere, cadre medicale medii, și-au început cariera aici, direct de pe băncile școlii. Acesta este un avantaj, pentru că așa le putem forma conform ideilor moderne de funcționare ale unui spital. Trebuie să mai aducem medici pe anumite specialități. Căutăm forță de muncă proaspătă, oameni care vor să muncească, care pun pacientul mai presus decât orice altceva. Și semnele sunt bune!

Marea problemă a personalului medical este suficiența. Ne trebuie oameni care știu ce fac și care vor să facă. O să avem în perioada următoare câteva concursuri pentru anumite specialități pe care nu le aveam. S-au înscris concurenți și avem de unde alege.

Foarte multă lume are impresia că Spitalul Mioveni, dacă este nou și bine dotat, poate rezolva orice problemă de sănătate. E nevoie să precizăm că suntem foarte bine dotați pe specificul specialităților pe care le avem. Nu suntem un mare spital de urgență, care asigură toate tipurile de servicii medicale.

Preocuparea echipei de management, a directorului financiar, a managerului, a mea, este să oferim serviciile curente ale spitalului într-un mod eficient, legal, etic, transparent.

Știu că se dorește, de exemplu, asigurarea unei gărzi permanente la secția de pediatrie. Problema reală a spitalului este că, deocamdată, avem aproximativ 200 de paturi contractate cu Casa de Asigurări și legea spune că la 90 de paturi se poate face o linie de gardă. Avem o gardă chirurgicală pe care o consider obligatorie, avem o gardă medicală desfășurată momentan în CPU și sper ca în curând să avem o gardă pentru ATI, cu derogare pentru 10 paturi, pentru că, având ATI, putem trata și urgențe un pic mai mari, în comun cu chirurgia și CPU.

Înțeleg frustrarea pacienților pentru garda de pediatrie, dar nu suntem spital pediatric, iar numărul de paturi și numărul de pacienți cărora ar putea să se adreseze, nu ar susține o gardă. O gardă ar presupune și înființarea unei linii de gardă ATI Pediatrie...

 Din ianuarie ar putea să mai vină doi medici pediatri.

#,,Acest sistem medical românesc blamat de toată lumea rezolvă situații medicale repede și mult mai ieftin decât în alte țări dezvoltate

*Cu ce se ocupă, mai exact, un director medical?

**Este interfața dintre personalul medical și conducere și deleagă sarcinile medicale. Mie îmi place să cobor în secții, să văd nemijlocit cum se derulează activitatea. Un director medical trebuie să aibă grijă de angajați, să-i asculte pe toți, să găsească soluții în orice moment, dar și să vegheze ca aceștia să respecte normele și protocoalele. Este și cel care ”dă cu biciul” când este cazul. Eu deciziile le iau onest, transparent, în dialog cu cei vizați de decizii, explicând rațiunile care duc la decizii.

Știu foarte bine că doar cine nu muncește nu greșește. Starea de oboseală fizică și mentală a cadrelor medicale de orice natură, de la brancardier, medic, șef de secție până la director medical, la volumul de pacientură care există, este una foarte mare. De asta ar trebui să țină cont, uneori, și pacienții, care au, nu doar drepturi în raport cu spitalul, ci au și obligații. Sunt dezamăgit de comportamentul unora dintre pacienți, care nu respectă regulile spitalului, fac mizerie și au impresia că li se cuvine orice.

Când am venit aici am estimat că pentru a așeza lucrurile pe făgașul cel mai bun, va fi nevoie de circa trei luni jumătate. Acum, după ce am reevaluat, consider că e nevoie de șase luni, minimum. Mulți au impresia că lucrează la Stat, la propriu...

Am constituit recent comisia de disciplină a spitalului și comisia de etică. Vrem să creștem și să instruim personalul prin diverse cursuri și schimburi de experiență. Am luat legătura cu câteva spitale importante și sunt de acord să ne primească.

*Secția de Chirurgie a spitalului este una cu mare adresabilitate în rândul pacienților. Cum merg lucrurile acolo?

**Din 2020, numărul de intervenții chirurgicale a crescut, în mod îmbucurător, cu un grad foarte mare de satisfacție din partea pacienților, gradul de complexitate a intervențiilor este tot mai mare, de multe ori depășindu-ne statutul de spital orășenesc. De altfel, unul dintre obiectivele mele este să trecem spitalul de la gradul 4 la gradul 3, ceea ce ne va permite să facem lucruri și mai complexe. Anul trecut s-a efectuat una dintre rarele intervenții chirurgicale din România, hernie bilaterală de trigon petit. Studiind cazuistica, la acel moment, din 1978 se consemnaseră 368 de astfel de intervenții în toată lumea. Altfel, despre intervențiile uzuale, pot să vă spun că am trecut pragul de 1000 de intervenții la colecist, peste 300 de apendic, varice, gastrectomii pentru patologia oncologică, etc. Gradul de mortalitate în timpul unei intervenții chirurgicale în anul 2020 a fost zero.

La secția de ginecologie și maternitate am văzut o creștere semnificativă. Le mulțumesc colegilor ginecologi și neonatologi pentru munca lor. Spitalul nostru e atractiv datorită condițiilor de cazare și naștere care sunt fenomenale.

Și adresabilitatea neurologiei este foarte mare și sperăm să mai aducem un medic. Avem un flux foarte mare la secția neurologie, unde dr Mihaela Oprița face o muncă extraordinară și a adus o pacientură vastă.

Eu vreau să implementez un sistem de targhetare a numărului de pacienți, pentru că se vorbește foarte mult de număr minim de pacienți, dar prea puțin de numărul maximal. Este un prag maxim al fiecărui spital, peste care nu mai pot fi oferite servicii medicale de calitate, iar personalul ajunge la sindromul ”bornout”. Am cunoscut medici extraordinari, care după un astfel de sindrom nu și-au mai revenit la nivelul anterior.

*Se supun pacienții cu mai multă încredere intervențiilor chirurgicale când văd cum arată spitalul și sălile de operație?

**Clar, da! Am văzut pacienți în alte spitale care veneau la intervenții după un anumit medic, dar din cauza felului în care arătau și erau dotate spitalele, chiar dacă erau curate, plecau.

În orice caz, am exemple de la români veniți aici din Marea Britanie, unde erau programați peste un an jumătate la o operație de hernie inghinală, iar aici se programează în două, trei săptămâni, în funcție de cât de căutat este medicul. Deci, acest sistem medical românesc, blamat de toată lumea, rezolvă situații medicale repede și mult mai ieftin decât în alte țări dezvoltate.

*Cum e mâncarea pacienților la Spitalul Mioveni?

**Aveam un profesor în facultate, care îmi spunea să am mai mare grijă de pacientul care mănâncă mâncarea din spital... Era un fel de a spune că acel om nu are pe nimeni care să îl ajute și e nevoit să mănânce mâncarea proastă din spital.

Partea de alimentație la spitalul nostru este semnificativ mai bună decât ce am văzut la majoritatea spitalelor publice din România, iar la acest fapt contribuie Primăria Mioveni, care suplimentează valoarea asigurată de Minister și cei care prepară bine mâncarea, alegând cu atenție ingredientele..

*Condiții bune, mâncare bună... Asta înseamnă și bani...

**Din punct de vedere financiar, poate directorul financiar vede niște cifre. Foarte mulți bani. Un spital funcționează consumând bani. Ideal ar fi ca la sfârșitul anului, când ai tras linie, cheltuielile să nu depășească veniturile. Desigur, scopul unui spital public nu este să facă profit, cel mai mare profit este sănătatea oamenilor. Dacă ai grijă ca populația să fie sănătoasă, zona se va dezvolta, va avea bunăstare.

Sunt puțin dezamăgit de sistemul de medicină de familie. Fără a generaliza, pacienții merg la medicul de familie, de multe ori, doar pentru a cere o trimitere la medicul X sau Y și nu are loc niciun consult. Sunt spitale în care colegii noștri sunt sufocați de cazuri ce puteau fi rezolvate de medicul de familie. Sau vin pacienți la chirurgie, care ar fi trebuit să ajungă la neurologie. Iar despre vizitele medicilor de familie pe teren, mulți pacienți îmi spun că acestea nu există.

#Cine este Alexandru Iacobescu

Dr. Alexandru Iacobescu a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București-  Facultatea de Medicină Generală, urmând studiile de doctorat în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior, specializarea  Chirurgie Generală. Experiența profesională i se regăsește într-un portofoliu vast care include Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Clinic de Urgență “Sfântu Ioan”București, Spitalul Clinic Colentina și Spitalul Orășenesc Mioveni.

A absolvit mai multe cursuri postuniversitare și a obținut diverse atestări profesionale în Chirurgie. A participat la numeroase conferințe și congrese de specialitate, fiind și coautor al unor lucrări care s-au bucurat de apreciere în rândul specialiștilor din domeniu.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
21 ianuarie 2022

AED 1,1874 +0.07 %
AUD 3,1405 -0.43 %
BRL 0,8047 +0.41 %
CAD 3,4856 -0.11 %
CHF 4,7821 +0.43 %
CNY 0,6878 +0.13 %
CZK 0,2032 -0.34 %
DKK 0,6644 -0.02 %
EGP 0,2775 +0.04 %
EUR 4,9449 -0.01 %
GBP 5,9178 -0.32 %
HRK 0,6569 -0.03 %
HUF 1,3843 -0.12 %
INR 0,0586 +0.17 %
JPY 3,829 +0.38 %
KRW 0,366 -0.05 %
MDL 0,2416 0.00 % -
MXN 0,2131 +0.19 %
NOK 0,493 -0.50 %
NZD 2,9344 -0.66 %
PLN 1,0912 -0.21 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,057 +0.18 %
SEK 0,4752 -0.61 %
THB 0,1325 +0.08 %
TRY 0,325 +0.31 %
UAH 0,154 +0.13 %
USD 4,3614 0.00 % -
XAU 257,23 0.00 % -
XDR 6,1169 0.00 % -
ZAR 0,2882 0.00 % -

Mai mult
...
...
Gonoreea, tot mai rezistenta la tratament

Slabeste online!

Matasea de porumb elimina kilogramele in plus si pietrele la rinichi

Unitatile spitalicesti vor fi finantate dupa criteriile impuse de reforma din sistemul sanitar

Vinul poate produce cancer la san

Dana Croitoru, fitoterapeut Plafar va recomanda... pastila de slabit

Anticancerlin - tratament 100% natural in lupta cu cancerul

Cum combatem sindromul de colon iritabil

Fructele de Graviola distrug celulele canceroase mai bine decat chimioterapia

Redigest – un miracol in tratarea bolilor gastrice si hepatice