17 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Cu dr. Alexandru Iacobescu, directorul medical al Spitalului Mioveni, despre legătura dintre vaccinare și presiunea asupra sistemului medical

Cu dr. Alexandru Iacobescu, directorul medical al Spitalului Mioveni, despre legătura dintre vaccinare și presiunea asupra sistemului medical

În timp ce foarte mulți români, din toate categoriile sociale și profesionale, refuză să accepte că virusul COVID19 există sau cred că vaccinurile sunt făcute de oculta mondială împotriva noastră, spitalele COVID sunt pline și sunt asaltate de pacienți infectați cu ”inexistentul” virus...

România e pe cale să intre în blocaj, iar valul 4 al pandemiei îngroapă economia, pentru că doar 30% din populație s-a vaccinat, preferând să mizeze pe noroc, protecție divină sau pe înțelepciunea de tip radio-șanț promovată pe rețelele sociale.

Bulgaria și România sunt în coada clasamentului vaccinării la nivel european. Da, România și Bulgaria, nu România și Germania, nu România și Spania, samd... Țările civilizate, cu procente de vaccinare apropiate de 100% au scăpat de presiunea pe spitale și renunță la restricții. În spitalele noastre, oamenii infectați sunt tratați pe holuri sau așteptă în mașini la porțile spitalelor.

Medicii sunt frustrați că, deși am avut la îndemână protecția oferită de vaccinare, i-am dat cu piciorul și valul 4 pare să fie cel mai grav de până acum.

Am stat de vorbă cu directorul medical al Spitalului Orășenesc, chirurgul Alexandru Iacobescu

Care este situația la secția Covid Mioveni?

Secția e ocupată la capacitate maximă cu pacienți, de la cazuri medii spre extrem de grave. Se vede creșterea rapidă a cazurilor cu simptomatologii severe și nu mai există acea logică din care deduceam dacă pacientul a venit târziu la spital de la debutul infectării, pentru că în noile forme virusul pare evolueze diferit, fiind mai agresiv.

Câți dintre pacienții internați sunt vaccinați?

Din informațiile pe care le am de la colegul nostru, dr. Ciocănea, coordonatorul pe secția boli infecțioase, până în momentul de față (n.r. 6 oct.) toți pacienții care au ajuns în ATI nu erau vaccinați. Vreau să trag un semnal de alarmă! Pe secție au fost câțiva vaccinați, cu forme ușoare, dar în terapie nu a ajuns niciunul.

Care este starea pacienților din ATI?

La ATI- Infecțioase avem 17 paturi. Peste jumătate dintre pacienți sunt intubați, cu șanse extrem de rezervate. Pacienții au vârste de la 27 de ani până la 80 de ani. S-au înregistrat 4 decese.

În prima zi de la redeschiderea secției, așteptam o pacientă de 27 de ani, un caz foarte grav, care nu a mai ajuns, aceasta decedând chiar în timp ce se organiza transportul.

Cu toate acestea, avem persoane care nu vor să se vaccineze...

Am un mesaj pentru antivacciniști. Haideți să lăsăm înțelegerea a ce înseamnă vaccin pe mâna experților! Eu, ca medic, țin cont de ce spun experții în domeniu, dar văd persoane care nu știu nici ce înseamnă un antiinflamator, dar emit opinii în domeniul virusologiei și al vacinurilor.

În România, democrația este foarte prost înțeleasă, iar asta ne costă pe toți. Valul acesta de infectare este cel mai grav de până acum .

Păguboasa ”șmecherie românească” a fentat și sistemul de vaccinare

Vreau să avertizez persoanele care s-au vaccinat ”pe hârtie”, că nu este bine ceea ce au făcut! S-a anunțat oficial că sunt deschise dosare penale.

Vaccinul este pentru a le proteja sănătatea, nu pentru a pleca ”afară”, pentru a sta într-un bar sau a mânca la un restaurant!

E bine să se știe că există analize de laborator care pot arăta dacă o persoană chiar a fost vaccinată.

Cum ”pică” pentru Spitalul Orășenesc Mioveni decizia anunțată de șeful DSU, Raed Arafat, de suspendare a internărilor și intervențiilor chirurgicale, care nu reprezintă urgențe?

Decizia încearcă să protejeze. Nu pot să acuz că a fost o decizie care nu are motive serioase la bază. S-a pus și problema personalului nu e doar din cauza pacienturii. La fiecare 8 paturi COVID trebuie să ai trei asistenți și nu mă refer la secția ATI COVID, unde sunt alte reguli. Noi avem 62 de paturi pe secția boli infecțioase. Munca în aceste secții este extrem de grea. Cine nu a intrat niciodată în aceste secții, nu va înțelege cât de greu e pentru personalul medical. A lucra în acele echipamente de înaltă protecție înseamnă eforturi fizice și psihice deosebite. De aceea s-a dorit direcționarea resurselor umane spre aceste urgențe. Dar sunt puține specialitățile medicale care pot să lucreze la propriu în secțiile de boli infecțioase. Noi, atât cât am putut, am mutat personal mediu și superior la infecțioase și chiar vom încerca pe perioada cât va fi nevoie de această secție să asigurăm personal suplimentar. Am mai angajat personal cu contracte pe durată determinată.

Revenind la decizia DSU, pe noi ne afectează decizia, ținând cont de particularitățile spitalului Mioveni. Secția Boli Infecțioase este total separată de spitalul nou și nu îi mai putem crește capacitatea, iar clădirea nouă  a spitalului nu a fost proiectată, gândită, pentru specificul boilor infecțioase, așa încât aici am fi putut furniza serviciile medicale curente.

Vaccinarea în România a început tare și a obosit repede

Da, din păcate, cei care conștientizează importanța vaccinării su fost puțini și campania de vaccinare și-a pierdut repede ritmul inițial, care părea promițător.

Parcă, cumva, s-a făcut mai multă publicitate antivacciniștilor, decât vaccinării. Există percepția că ordinul de vaccinare a fost dat de politicieni și încrederea scăzută a populației în lumea politică a afectat și campania de vaccinare.

Cei care au îndoieli ar trebui să știe că, da, vaccinul nu ne garantează imunitate 100%, nu a spus nimeni asta, dar scade substanțial riscul de a ajunge la spital și, mai ales, la ATI.

Cunosc persoane vaccinate care s-au infectat, dar au făcut forme ușoare, rezumate la pierderea gustului și a mirosului, la fel ca într-o ușoară răceală.

Am vorbit și cu colegi din alte spitale, care mi-au spus că au avut și pacienți vaccinați, dar toți au fost cu simptome ușoare și ar trebui să luăm în considerare faptul că aceștia sunt persoane responsabile, care cer ajutor de specialitate de la primele simptome, nu se tratează acasă, după ureche. Au venit mai degrabă speriați, decât cu patologii care să justifice internarea.

Mă sperie faptul că sunt persoane care își caută boli, doar ca să ”scape” de vaccinare.

Sunt țări în care vaccinarea anumitor categorii profesionale este obligatorie și infectarea a scăzut.

Cum vă afectează munca teoriile conspiraționiste vehiculate în spațiul public despre existența virusului și despre soluțiile de tratare aplicate?

Agresiunea asupra sistemului medical ne afectează direct.

E frustrant, în condițiile în care facem eforturi, uneori supraomenești, pentru a salva vieți. Chiar ieri am avut un caz, cu un domn care avea tatăl internat pe boli infecțioase la ATI, neintubat. În loc să fie mulțumit că s-a găsit un loc la ATI, unde are mult mai multe șanse de vindecare, făcea scandal de ce i-am dus tatăl la ATI. Mai sunt cazuri cu pacienți care, în urma tratamentului aplicat se simt mai bine și vor să plece acasă după prima zi de internare.

Ce să le răspundem celor care consideră că în timpul verii nu au fost raportate cazuri de infectare pentru a susține turismul?

Se pare că acest virus are un tropism termic. Cifrele reale arată că nu au fost multe cazuri de infectare. După cum știm, vara sunt puține răceli și gripe. Ca o glumă cu substrat de adevăr, mai degrabă a fost păgubos faptul că oamenii s-au întors acasă prea relaxați și nu au mai respectat măsurile de prevenție.

Altfel, economia trebuie să meargă, pentru că fără activitate economică, nu putem susține nici serviciile medicale și sociale. Criza economică e la fel de rea ca o criză medicală.

Am constatat că argeșenii cu probleme generate de infecția COVID preferă să fie tratați la secția infecțioase Mioveni

Probabil că reușitele în tratarea pacienților din primele valuri au contat. Am avut rata de mortalitate mai scăzută decât toate spitalele din țară, iar condițiile de tratament sunt bune în comparație cu alte spitale.

Dar, ținând cont de agresivitatea patologiei COVID în forma actuală, procentele de reușită vor scădea peste tot, din păcate.

Creșterea numărului de infectări este mult mai accelerată, comparativ cu primele valuri pandemice.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
14 ianuarie 2022

AED 1,1746 +0.03 %
AUD 3,136 -0.49 %
BRL 0,7803 +0.12 %
CAD 3,4542 -0.03 %
CHF 4,7342 +0.21 %
CNY 0,6793 +0.18 %
CZK 0,2018 -0.54 %
DKK 0,6643 -0.02 %
EGP 0,275 +0.18 %
EUR 4,9432 -0.01 %
GBP 5,9246 -0.04 %
HRK 0,6575 +0.09 %
HUF 1,3928 +0.14 %
INR 0,0582 -0.17 %
JPY 3,7872 +0.59 %
KRW 0,3632 -0.25 %
MDL 0,2394 -0.99 %
MXN 0,2125 +0.38 %
NOK 0,4965 -0.38 %
NZD 2,9558 -0.39 %
PLN 1,0895 -0.22 %
RSD 0,042 0.00 % -
RUB 0,0567 -1.90 %
SEK 0,4822 -0.14 %
THB 0,1299 +0.08 %
TRY 0,3183 +0.38 %
UAH 0,1542 -0.90 %
USD 4,3142 0.00 % -
XAU 252,8267 0.00 % -
XDR 6,0756 0.00 % -
ZAR 0,2813 0.00 % -

Mai mult
...
...
Gonoreea, tot mai rezistenta la tratament

Slabeste online!

Matasea de porumb elimina kilogramele in plus si pietrele la rinichi

Unitatile spitalicesti vor fi finantate dupa criteriile impuse de reforma din sistemul sanitar

Vinul poate produce cancer la san

Dana Croitoru, fitoterapeut Plafar va recomanda... pastila de slabit

Anticancerlin - tratament 100% natural in lupta cu cancerul

Cum combatem sindromul de colon iritabil

Fructele de Graviola distrug celulele canceroase mai bine decat chimioterapia

Redigest – un miracol in tratarea bolilor gastrice si hepatice