Desi oficial analizele pentru femeile gravide ar trebui sa fie gratuite, doamnele trebuie sa scoata bani din buzunar pentru ca… „nu sunt fonduri”. Acest anunt se gaseste la intrarea in toate clinicile din Romania.
In ciuda declaratiilor sforaitoare ale politicienilor, femeile insarcinate din Romania sunt lasate de izbeliste. Constitutia prevede dreptul la analize gratuite pentru femeile gravide… numai ca totul a ramas doar in Constitutie. In realitate, decontarile se epuizeaza in primele zile ale lunii, iar unele investigatii vitale pentru sanatatea mamei si a copilului nu sunt deloc pe lista asa-zis „gratuita”.
Bani din buzunar pentru a plati dreptul constitutional
Multe voci sustin faptul ca analize se pot face gratuit in luna ianuarie, apoi lucrurile se schimba, iar gratuitatea se aplica din buzunar. In primul trimestru al sarcinii, cand analizele sunt obligatorii pentru toate femeile insarcinate, acestea trebuie sa scoata din buzunar 1.500 lei:
-160 lei analize de sange
-184 lei examen de urina pentru depistarea posibilelor infectii, o ionograma si alte analize de sange
-110 lei alte doua examene de urina si urocultura
-400 de lei Profilul Torch
-150 de lei dublu test
-270 de lei consultatia la medicul ginecolog (si sunt destule vizite)
Cine nu are bani si nu face analize, risca, iar in Romania inca se naste la intamplare, desi Profilul Torch este esential pentru toxoplasmoza si alte boli infectioase.
Nici ecografiile 3D sau 4D nu se deconteaza, desi, la randul lor, sunt esentiale pentru identificarea malformatiilor si ar fi avantajos inclusiv pentru stat sa nu aiba in grija copii cu handicap, care necesita costuri uriase.
Asa stand lucrurile, s-a ajuns la urmatoarea stare de fapt: 20% dintre mame nasc fara analize. Potrivit unui raport al Institutului National de Sanatate, numarul gravidelor care nu fac teste si examene prenatale a crescut in ultimii doi ani.
Comentează