20 Jan 2021 | Vremea în : °C
Cluburile din Liga Florilor au transmis o scrisoare deschisă ministrului Tineretului și Sportului

Cluburile din Liga Florilor au transmis o scrisoare deschisă ministrului Tineretului și Sportului

Săptămâna viitoare echipele angrenate în Liga Florilor ar trebui să înceapă noul campionat, în sistem turneu, cu prima etapă jucată pe parcursul a două zile, la Ploiești.

Toată suflarea handbalului, inclusiv suporterii, își doresc reluarea competițiilor oficiale. E o nevoie vitală ca unul dintre cele mai performante sporturi de echipă din România să încerce intrarea în normalitate, câtă vreme nu e mult prea târziu, că târziu este, oricum.

Pandemia coronavirus a dat peste cap toate strategiile și planurile cluburilor, creând o mulțime de probleme, inclusiv din punct de vedere al finanțării, care este în mod firesc legată de mersul economiei și de desfășurarea meciurilor oficiale, fără de care sponsorii nu mai au obiectul sponsorizării.

Handbalmania.ro a publicat scrisoarea deschisă adresată, încă de acum 3 săptămâni, de toate cele 16 echipe din Liga Florilor către ministrul tineretului și sportului, Ionuț Stroe. Cluburile de handbal feminin reclamă decizia sistemului de joc cu turnee, aducând argumente solide, inclusiv practica Federației Europene de Handbal. Până în acest moment, nu s-a primit răspuns de la înălțimea Ministerului...

”După cum vă este cunoscut, Federația Română de Handbal, după mai multe amânări cauzate de pandemia de Covid-19, a hotărât, după cum afirmau Președintele și Secretarul Federal al FR Handbal, ca urmare discuțiilor purtate cu dumneavoastră, că reluarea campionatului național de handbal se face sub o formă competițională nouă, prin aducerea celor 16 echipe într-o singură localitate. Astfel, Liga Florilor MOL ar urma să înceapă în data de 14/15.10.2020 ( Etapa I ), cu toate echipele într-un singur oraș. Apoi, etapa a II-a (21/22.10.2020) ar urma să aibă loc în același mod, pentru ca, în perioada 29.10.2020 – 03.11.2020, s-a hotărît să se desfășoare alte patru etape denumite incorect turneu, de asemenea, într-un singur oraș.

Noi, reprezentanții tuturor echipelor din Liga Națională de handbal Feminin – Liga Florilor MOL, considerăm că acest sistem competițional nu este soluția viabilă de desfășurare. În schimb, acest sistem competițional, abordat radical și suveran,  aduce multiple dezavantaje, din punct de vedere metodic, sportiv, financiar și al protecției în contextul pandemiei de Covid-19.

În opinia noastră, a grupărilor sportive, organizarea competiționala impusă de FRHandbal prezintă dezavantajele următoare :

Din punct de vedere sportiv

Din cauza deplasărilor permanente, soluția adoptată nu permite realizarea unei  pregătiri metodice care să asigure o evoluție de calitate a echipelor care trebuie să atingă un platou al formei sportive pentru jocurile din Liga Florilor MOL, cât și în competițiile europene. Acest vârf de formă sportiv ar avea finalitate în perioada în care echipele naționale ale României vor evolua în competițiile oficiale (Turnee finale ale Campionatului European sau Calificări ale Jocurilor Olimpice).

Din punct de vedere medical

Considerăm că sportivii și oficialii pot fi mult mai bine protejati de infectarea cu virusul Sars-Cov-2,  prin organizarea de jocuri bilaterale, unde se întâlnesc un număr restrâns de persoane,  comparativ cu varianta competițională propusă de FR Handbal, unde se reunesc într-o singură localitate 16 echipe, cu minimum 25 de persoane fiecare, la care se vor adăuga oficialitățile, arbitrii, personalul de ordine, mass-media, etc. Rezultă un minim de 500 de persoane, ceea ce presupune un risc extrem de ridicat de expunere la infecție și o probabilitate mărită de contaminare în rândul foarte multor sportivi și tehnicieni.

Trebuie precizat și faptul că desfășurarea partidelor pe sistem turnee (3, 4 jocuri în 6 zile, sau 6 jocuri în 8 zile) reprezintă un risc major pentru sănătatea si accidentarea sportivelor.

Considerăm că prin organizarea  de jocuri bilaterale, caz în care în hotelurile dintr-un oraș va fi cazată o singură echipă, nu 16 cum ar fi în situația etapelor/turneu, gradul de expunere este cosiderabil diminuat. De altfel, nici Federația Europeană de Handbal – EHF – nu a agreat soluția turneelor și în urma comunicării și soluțiilor expuse, a ținut cont de chestionarea tuturor cluburilor participante în Cupele Europene, astfel că atât Liga Campionilor, cât și Cupele Europene se desfășoară, încă de la începutul lunii septembrie, în sistem de jocuri bilaterale (tur – retur ), partidele internaționale fiind organizate cu respectarea normelor minime de siguranță, impuse de legislația fiecărei țări. Vă mai precizăm faptul că în alte țări din Europa (Franța, Danemarca, Ungaria, Rusia, etc.) jocurile se desfășoară tur/retur, chiar cu spectatori în tribune (în procent de 30–50% din capacitatea sălii sau chiar fără restricții), prin respectarea normelor de siguranță.

Din punct de vedere financiar

Considerăm că sunteți informat despre faptul că marea majoritate a grupărilor sportive își desfășoară activitatea în baza subvențiilor și alocărilor bugetare provenite din bugetele primăriilor sau consiliilor județene. Sumele alocate de către autoritățile locale sau județene nu pot acoperi toate cheltuielile cluburilor, mai ales a celor care reprezintă handbalul românesc în competițiile europene. Este bine știut faptul că în această perioadă, afectată de pandemie, aceste instituții (primăriile și consilile județene) au fost puse în situația de a efectua cheltuieli importante pentru combaterea efectelor negative ale Covid-19.

Pentru a se prezenta la un nivel competitiv corespunzător, atât pe plan intern, cât și internațional, grupările sportive au făcut eforturi deosebite pentru asigurarea bugetului prin atragerea unor sponsori interesați să își facă reclamă și publicitate, cu prilejul disputării jocurilor de handbal pe teren propriu (handbalul fiind al doilea sport de echipă ca interes pentru publicul din România – campionatul de handbal feminin din România fiind cotat în primele 3 din Europa). Prin dispariția posibilității de a oferi servicii de reclamă și publicitatea acestor firme, cluburile sunt private de surse importante de finanțare. Lipsa spectatorilor, a eliminat și sursa de finanțare din vânzarea biletelor și a abonamentelor.

Nu trebuie omis faptul că, în cazul tuturor grupărilor sportive – inclusiv al echipelor de handbal, au apărut cheltuieli noi, neprevăzute în bugetele inițiale ale cluburilor, precum plata testelor Covid-19, materiale de dezinfecție, cheltuieli legate de cantonarea inaintea competitiilor , etc. La acestea s-ar adăuga și cele apărute ca urmare a sistemului competițional propus de către Federația Română de Handbal, care presupune alte cheltuieli suplimentare de: cazare, masă, chirie sală, etc.

Concentrarea tuturor echipelor intr-o localitate duce la cresterea/ridicarea  imediata a costurilor de cazare și masă a furnizorilor, așa cum s-a întâmplat în localitatea Sf. Gheorghe.

Toate aceste deficiențe în plan financiar vor conduce, mai mult ca sigur, către colaps financiar pentru majoritatea echipelor și multe dintre ele vor fi nevoite să se retraga din competiție.

În concluzie, domnule Ministru, vă solicităm prin autoritatea funcției pe care o dețineți, să analzați toate cele prezentate mai sus și să permiteți, în condițiile sanitare și legale ale perioadei pe care o traversăm, desfășurarea competițiilor handbalistice așa cum au fost prevăzute inițial, prin jocuri bilaterale săptămânale, soluție care să fie adoptată și pusă în practică de către Federația Română de Handbal, așa cum se desfășoară și competițiile organizate de Federatia  Europeană de Handbal – EHF – încă de la începutul lunii septembrie. În fapt, echipele românești angrenate în competițiile organizate de EHF participă săptămânal la jocuri tur/retur, acasă și în deplasare, iar în România, FR Handbal nu agreează acest sistem, preferând concentrarea celor 16 echipe într-o singură localitate.

Cu deosebită considerație, reprezentanții cluburilor de handbal din România au speranța și certitudinea că se va respecta și aplica legislația stipulată în Ordinul comun al MTS si MS nr.780/2020 (litrea C) și că ne sunteți alături în demersul comun și democratic de a promova mișcarea, sportul, performanța, fair-play-ul și imaginea României prin interpretarea corectă a Ordinului de mai sus și implementarea regulamentului de aplicare a acestuia. Astfel, competițiile de handbal ar trebui să se desfășoare etapă de etapă, tur/retur, în organizarea structurilor sportive afiliate, asa cum prevede acel Ordin.

Vă mulțumim, cu mult respect!”Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
19 ianuarie 2021

AED 1,0941 -0.54 %
AUD 3,0974 0.00 % -
BRL 0,7588 -0.60 %
CAD 3,1593 -0.09 %
CHF 4,5297 -0.07 %
CNY 0,6202 -0.32 %
CZK 0,1863 +0.11 %
DKK 0,6552 0.00 % -
EGP 0,2558 -0.62 %
EUR 4,8742 0.00 % -
GBP 5,4736 +0.07 %
HRK 0,6444 -0.14 %
HUF 1,3591 +0.58 %
INR 0,055 -0.18 %
JPY 3,8638 -0.74 %
KRW 0,3645 -0.14 %
MDL 0,2335 +0.39 %
MXN 0,2043 +0.79 %
NOK 0,4705 +0.56 %
NZD 2,8612 -0.30 %
PLN 1,0752 +0.32 %
RSD 0,0415 +0.24 %
RUB 0,0545 +0.18 %
SEK 0,4828 +0.60 %
THB 0,1338 -0.22 %
TRY 0,5401 +0.07 %
UAH 0,1429 -0.14 %
USD 4,0186 0.00 % -
XAU 238,375 0.00 % -
XDR 5,7871 0.00 % -
ZAR 0,2679 0.00 % -

Mai mult
...
...
Un cocos din Bughea, campion national

Intre Japonia si Columbia, Camelia Postoaca a luat aur in Turcia, la tenis de masa

Danut Coman a investit 300.000 de euro in Scoala de fotbal de la Pitesti

Karatiștii CS Dacia Mioveni 2012 au obținut, în acest weekend,16 medalii cu 7 sportivi

Cristian Tudor Popescu va juca tenis la Campulung

Un jandarm din Arges, printre elitele sahului mondial

Cornel Penescu s-a dezlantuit: „Cineva vaneaza FC Arges!”

FC Arges a fost retrogradata! Cornel Penescu a fost declarat persona non-grata!

Dupa modelul Mutu, voleibalistii de la CSS Dinicu Golescu au chefuit inainte de meci

Dacia Mioveni si-a prezentat lotul pentru Liga 2. Jucatorii pentru sezonul 2009 - 2010