28 Oct 2021 | Vremea în : °C
,,Ierusalimul Balcanilor”, paradisul  macedonean de la malul Lacului Ohrid

,,Ierusalimul Balcanilor”, paradisul macedonean de la malul Lacului Ohrid

Mama Natură i-a găsit cu generozitate divină Ohridului - unul dintre cele mai mari și mai spectaculoase orașe ale Macedoniei -, un loc special, parcă predestinat, într-un peisaj de vis. Sau, mai degrabă, ca-ntr-o poezie celestă de dragoste, a alăturat existența minunatei cetăți în care trăiesc ceva mai mult de 40.000 de suflete munților stâncoși, abrupți. Dar și respirației liniștite a celui mai bătrân lac din Europa. O dată ce ai pășit pe aceste tărâmuri de vis te transformi în rătăcitor într-o călătorie spectaculoasă unde granița dintre real și fabulos este atât de firavă, de sensibilă. O aventură în care turistul se ”hrănește” spiritual cu felii mari din istoria orașului supranumit ”Ierusalimul Balcanilor”. Specialiștii Agenției de turism ”Coral Tour”, din Pitești, au descoperit rețeta perfectă a unei vacanțe de  neuitat în paradisul macedonean, aventură din care nu lipsesc scufundările la mică adâncime cu submarinul, băile de soare și reprizele de înot. Dar și plimbările pe colinele orașului vechi, ce încă poartă urmele cuceritorilor otomani.

Personaje în lupta pentru cucerirea redutei de la Plevna

Prima filă a acestei minunate călătorii s-a scris pe pământ bulgar, la Plevna, unde scene din asaltul asupra redutei din timpul războiului ruso-turc (1877-1878) sunt reproduse în cele ai mici detalii de istorici: uniforme, arme, tranșee, cratere formate în urma atacurilor cu tunuri, soldați care luptă la baionetă, drapele, dar și resturi ale unor atelaje distruse în bătălie...Totul parcă aievea, parte a unui peisaj care te poartă cu gândul la teribila încleștare de acum mai bine de o sută de ani. Ajunşi în capitala Bulgariei, am vizitat somptuoasa catedrală Alexandru Nevsky - mândria bulgarilor, ridicată în stil neobizantin între anii 1904-1912, decorată la interior cu marmură italiană -, și am admirat Biserica Boyana, una dintre capodoperele artei sacre bizantine, ale cărei fresce, prin frumuseţea lor, taie respiraţia vizitatorului. Pe pereţii interiori ai bisericii, care este obiectiv sub patronaj UNESCO, sunt pictate 240 de portrete, în 89 de scene din istoria biblică, dar şi din cea a Bulgariei medievale. Firește, lecția de istorie ne-a fost ”predată”, ca de altfel pe toată durata celor cinci zile ale excursiei,  de Cătălin Eftene, specialistul Agenției  de turism ”Coral Tour”, din Pitești.

 

Câte  o biserică pentru ficare zi a anului

După o zi petrecută în capitala Bulgariei, răstimp în care am luat la pas elegantul centru pietonal al orașului și ne-am delectat cu bucate tradiționale la prețuri pentru orice buzuar, a urmat o noapte dormită la un hotel elegant, casificat la patru stele. În cea de-a doua zi a călătoriei, în zori, am luat drumul Macedoniei. Ohridul - fosta capitală a ţarului bulgar Samuel, leagăn al artei şi culturii slavone -,  ne aștepta, ca o gazdă primitoare pe care aveam să o descoperim, cu al său lac uriaș și tăcut, al cărui chip nu se nu se ridează nici măcar la adierile vântului. Dar și cu munții impunători ale căror siluete veghează de când lumea întinderea de apă care se lipește și de Albania. Un oraș care, din vechime și-a căpătat renumele de ”Ierusalimul Bacanilor” datorită celor 365 de biserici pe care le-a avut cândva, câte una pentru fiecare zi a anului.

 

Scufundări cu mini-submarinul

Orașul vechi, brăzdat de alei pietruite și înguste, ce urcă și coboară pe cocoașele colinelor încă păstrează vii influențele cuceritorilor otomani. Flori de toate culorile sunt așezate la ferestrele și la balcoanele caselor, iar mini-grădini botanice îți arată cât de mult iubesc macedonenii natura. Panorama ce ți se dezvăluie din cel mai înalt punct al colinei îți taie respirația: lacul Ohrid, imensitatea de apă de un albastru-azuriu, ce scaldă deopotrivă malurile muntoase ale Macedoniei și ale Albaniei, este la picioarele noastre. Plimbările cu ambarcațiuni cu motor ce ”taie” lacul, dar și scufundările cu mini-submarinul sunt preferatele musafirilor.

 

Firește, noi, turiștii Agenției ”Coral Tour” din Pitești, nu am ratat ocazia să vizităm vechea biserică Sfânta Sofia, ce adăposteşte fresce din secolul XII, impunătoarea fortăreaţă a ţarului Samuel, Mănăstirea Sfântul Clement şi Biserica Sfântul Ioan Kaneo-cu superbe picturi murale.

Mănăstirea Naum, la capătul drumului construit de militarii pușcăriași

Un alt obiectiv important al acestei călătorii a fost Mănăstirea Sfântul Naum, construită în secolul X de către Sfântul Naum, discipol al sfinţilor Chiril  şi Metodiu, supranumiţi şi „Apostolii slavilor”. Sfânt a cărui inimă o poți auzi bătând, spune legenda, dacă îți lipești urechea pe mormântul său în clipe de adâncă pioșenie. Accesul spre acest lăcaș de cult, aflat la câţiva kilometri de Ohrid, în apropierea graniţei cu Albania, se face travesând munții împăduriți pe un drum extrem de îngust construit cândva de militari-deținuți încarcerați pentru comiterea de diverse infracțiuni.

Frumoasa mănăstire, în care se află fresce de o rară frumuseţe din secolul XVI, pictate de maeştri greci, străjuieşte întinderile de apă ale lacului Ohrid de la înălţimea abruptă a unei stânci. Vechile chilii ale călugărilor au fost transformate în camere de hotel, iar în vecinătate se află şi o frumoasă plajă, atracție pentru mii de turiști și localnici.

Statui înalte cât un bloc cu șapte etaje

Aventura macedoneană a continuat cu vizitarea orașului Skopje al cărui centru istoric este vegheat de zeci de statui impunătoare ce ating chiar și înălțimea unui bloc cu șase-șapte etaje. Alexandru Macedon, tatăl său, Filp al II-lea, sau mama marelui strateg și conducător militar - reprezentată înscărcinată, dar și proaspătă mamă care-și alăptează fiul -, sunt figuri proeminente alături de care călătorul fură clipa, se imortalizează, pentru a oferi peste timp hrană amintirilor. Memoria patroților bulgari care au luptat pentru eliberarea Macedoniei este la rându-le cinstită de grupurile statuare ridicate pe arterele centrale ale orașului și în Piața Macedonia. 

 

Mica Turcie din Skopje

Vechiul bazar - mereu o atracție pentru călătorii care ajung aici - zonă comercială la care se ajunge traversând podul de piatră ridicat de turci, în urmă cu secole, peste râul Vardar -, este locul în care am desoperit o Turcie ceva mai mică. Un loc în care se vorbește limba turcă, în care comercianții - mulți dintre ei turci din tată-n fiu -, te îmbie cu bucate și dulciuri tradiționale din Țara Semilunei. Până și negocierea și ceaiul tradiționale turcești sunt la ele acasă, în mica Turcie, o zonă comericală din care nu lipsesc străzile bijutierilor, ale vânzătorilor de aur și de argint.

În drumul spre casă, după câteva zile de vis petrecute pe pământ macedonean, o oprire în Bulgaria, pentru a mânca o bucată de carne sau de cârnat făcute pe un grătar uriaș, a fost mai mult decât binevenită.

Vacanță specială, de patru stele

”După prospecții foarte întemeiat făcute în timp, specialiștii agenției ”Coral Tour” au realizat în premieră pentru turiștii noștri acest mini-circuit. Este o vacanță specială, de cinci zile, pe care o vom repeta și anul viitor, o excursie care îmbină lecțiile de istorie oferite la cel mai înalt nivel profesional de ghidul nostru cu timpul liber pe care fiecare dintre musafirii noștri și l-a petrecut după bunul plac: fie la cumpături, fie la plajă, fie la plimbare, prin orașele vizitate. Turiștii trebuie să știe că printre piesele de rezistență ale acestei aventuri macedonene se numără și cazările de excepție, în hoteluri de patru stele,  în Sofia,  Ohrid și Skopje, dar și transportul de calitate cu autocare clasificate. Firește, toate măsurile de siguranță cerute în timpul pandemiei sunt respectate cu strictețe”, ne-a declarat Sorina Coman, patroana Ageniei de turism ”Coral Tour”, din Pitești.

 Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
27 octombrie 2021

AED 1,1623 +0.25 %
AUD 3,2012 +0.21 %
BRL 0,7669 +0.04 %
CAD 3,4383 -0.12 %
CHF 4,6485 +0.44 %
CNY 0,6676 +0.04 %
CZK 0,1925 -0.05 %
DKK 0,6652 +0.02 %
EGP 0,2711 +0.15 %
EUR 4,9486 +0.02 %
GBP 5,8647 -0.18 %
HRK 0,6585 +0.18 %
HUF 1,3549 +0.12 %
INR 0,0569 +0.18 %
JPY 3,7578 +0.60 %
KRW 0,3641 -0.36 %
MDL 0,243 -0.21 %
MXN 0,2112 -0.14 %
NOK 0,5073 -0.53 %
NZD 3,0491 -0.15 %
PLN 1,0712 -0.33 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0607 -1.14 %
SEK 0,495 +0.04 %
THB 0,128 -0.47 %
TRY 0,4482 -0.38 %
UAH 0,1617 +0.31 %
USD 4,2693 0.00 % -
XAU 245,2878 0.00 % -
XDR 6,0312 0.00 % -
ZAR 0,2847 0.00 % -

Mai mult
...
...
Cara Caffe – o nouă cafenea în Piteşti, cu miros de patiserie franţuzească

Concert Bob Dylan la Bucuresti, pe 2 iunie

Club Hush. Concert Margineanu & Band

Scapă de caniculă la singurul fast-food mexican din Piteşti!

Revelion pentru intarziati

Tangled - O poveste incalcita care-i sulfa in ceafa lui Shreck

Agressive - Cele mai tari femei din Arges, cel mai tare calendar pe 2010!

Inedit! Trecere de pietoni cu motive tradiţionale româneşti, pe străzile Clujului!

Rezultatele extragerii Loto 6/49 si Noroc din 6 decembrie 2009! Premiul de 8 mil. euro s-a reportat

Emilia Ghinescu se destainuie in ,,Stilul tau”! Cititi online noul numar!