23 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
La pas prin Istanbul. O călătorie de vis printre secole de istorie în orașul sultanilor

La pas prin Istanbul. O călătorie de vis printre secole de istorie în orașul sultanilor

Istanbul, un oraș cât o țară. Aglomerat și cosmopolit. Un loc aparte, unde foarte multe culturi trăiesc laolaltă, într-o perfectă armonie, parcă de când lumea. O uriașă și misterioasă metropolă care, întotdeauna, păstrează pentru turistul avid să o exploreze surprize nebănuite, dezvăluite în felurite forme, ca pe niște secrete tainice scoase la iveală de sub mantia istoriei de un scamator nevăzut. Turcii au o vorbă: cine caută găsește! Și în Istanbul – ”Înalta Poartă” spre Orient -, chiar poți găsi orice! Fără ca măcar că cauți prea mult! Frumusețile locurilor ți se aștern la picioare, cafeaua făcută la nisip, chiar sub ochii tăi, aromele bucătăriei tradiționale, baclavaua, ”regina” dulciurilor. Negocierea ridicată la rang de artă purtată în fața unui ceai negru și a unei bucăți de rahat locale oferite musafirului în semn de apreciere. Prietenii Agenției de turism ”Coral Tour”, din Pitești, au fost, pentru cîteva zile, personaje într-o asemenea minunată călătorie, o aventură pe tărâmuri de basm, o poveste din Orient devenită aievea.

Când cei peste 250 de kilometri care despart vama Kapıkule de vestitul oraș întins pe cele șapte coline s-au pierdut pe nesimțite sub roțile modernului autocar care-i poartă în aventura turcească pe turiștii Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, măreț, Istanbulul ni se arată. Clădiri înalte, imobile moderne din fier și sticlă ce înțeapă norii cocoțate pe colinele ce străjuiesc drumul, dar și case mici, specifice locului, înghesuite în cartiere vecine cu autostrada lățită pe patru benzi te poftesc în Istanbul. ”Aglomerația de la intrarea în oraș este ceva normal”, ne liniștește ghidul turc Yusuf Akkaya, cel care ne-a fost gazdă pe toată durata excursiei la Istanbul.

Lecție de istorie în aer liber

În zilele care au urmat, turiștii români plecați din Pitești au primit o extrem de documentată lecție de istorie în aer liber admirabil susținută de Cătălin Eftene, specialistul agenției piteștene. Moscheea Suleymaniye (secolul XVI) - capodoperă a lui Mimar Sinan, arhitectul şef al sultanului Suleyman Magnificul, unde îşi dorm somnul de veci marele sultan şi iubita lui soţie, Hurem -, Palatul Beylerbey - luxoasă reşedinţă de vară a ultimilor sultani otomani cu elemente de baroc şi rococo, construită în 1865, de către sultanul Abdul Aziz, așezată pe malul asiatic al Bosforului -, Casa Sfintei Fecioare, Palatul Dolmabahçe și fabulosul Miniaturk Park, ce adăposteşte replici ale unor clădiri şi edificii celebre din Turcia, din vechile teritorii otomane, dar şi din antichitate (122 la număr, realizate la scara 1:25), au fost doar câteva dintre punctele principale ale călătoriei printre secolele de istorie zbuciumată ale imperiului otoman.

Bulevarde de ”fițe” în inima Istanbulului

Alături de ghidul local, am explorat partea europeană cosmopolită a Istanbulului, vechiul cartier Pera, astăzi Beyoglu, unde, în timpurile otomane, se găseau ambasadele ţărilor occidentale şi cele mai luxoase hoteluri, restaurante, magazine, precum şi clădiri construite în stilurile arhitecturale la modă în Europa dintre veacurile XIX şi XX, frecventate de vizitatorii europeni. Descoperim Piaţa Taksim, tramvaiul nostalgic, asemănător cu cel din San Francisco, Bulevardul Istiklal sau Grande Rue de Pera, cum se numea până la proclamarea Republicii Turcia, cel mai de „fiţe” bulevard din acele timpuri şi Turnul Galata, cu vedere asupra Istanbulului istoric şi a Cornului de Aur, golful  natural care separă partea europeană a marelui oraş în două părţi.

Büyük Ada, locul unde circulă doar mașinuțe electrice, biciclete și trăsuri

Excursia de o zi pe Büyük Ada, ce mai mare insulă a arhipelagului turcesc unde circulă doar trăsuri, biciclete și câteva mașinuțe turistice alimentate electric -, a dat și mai multă culoare acestei aventuri de câteva zile pe tărâmurile din Țara Semulunei. Turiștii s-au delectat la terase așezate pe malul mării cu bucate pescărești locale, s-au plimbat cu celebrele mașinuțe electrice într-un tur al insulei ce are vegetație exotică, climă blândă, grădini frumoase și vile în stil colonial. Dar  și-au și putut cumpăra, la prețuri negociabile cu micii intreprinzători turci, suveniruri care să le amintească mereu de acele superbe locuri.

Firește, croaziera pe Bosfor a completat tabloul excurisiei de vis organizate de Agenția ”Coral Tour” din Pitești. Din vaporașul care spintecă valurile apelor, turiștii au putut astfel admira frumseţile naturale, dar şi siluetele impunătoare ale clădirilor ridicate pe ambele maluri ale faimoasei strâmtori în timpuri pierdute în negura istoriei.

”Istanbul, o destinațe de suflet pentru turiștii români”

”Istanbulul este și, cu siguranță, va rămâne o destinație specială pentru turiștii români. Este locul în care lecțiile de istorie predate cu profesionalism de specialiștii agenției noastre se împletesc perfect cu sesiunile de cumpărături. Turiștii noștri, pe care dea-cum îi putem numi prieteni, s-au convins chiar în timpul călătoriilor că păstrăm standarde ridicate atât la cazare - unde alegem hoteluri de bună calitate -, cât și la transport - excursii  pentru care folosim autocare comode, clasificate. Nu în ultimul rând trebuie spus că, în această perioadă ceva mai complicată, atât noi, cât și partenerii noștri turci, respectăm cu strictețe toate măsurile de igienă epidemiologică”, ne-a declarat Sorina Coman, patroana agenției de turism ”Coral Tour” din Pitești.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
21 ianuarie 2022

AED 1,1874 +0.07 %
AUD 3,1405 -0.43 %
BRL 0,8047 +0.41 %
CAD 3,4856 -0.11 %
CHF 4,7821 +0.43 %
CNY 0,6878 +0.13 %
CZK 0,2032 -0.34 %
DKK 0,6644 -0.02 %
EGP 0,2775 +0.04 %
EUR 4,9449 -0.01 %
GBP 5,9178 -0.32 %
HRK 0,6569 -0.03 %
HUF 1,3843 -0.12 %
INR 0,0586 +0.17 %
JPY 3,829 +0.38 %
KRW 0,366 -0.05 %
MDL 0,2416 0.00 % -
MXN 0,2131 +0.19 %
NOK 0,493 -0.50 %
NZD 2,9344 -0.66 %
PLN 1,0912 -0.21 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,057 +0.18 %
SEK 0,4752 -0.61 %
THB 0,1325 +0.08 %
TRY 0,325 +0.31 %
UAH 0,154 +0.13 %
USD 4,3614 0.00 % -
XAU 257,23 0.00 % -
XDR 6,1169 0.00 % -
ZAR 0,2882 0.00 % -

Mai mult
...
...
Cara Caffe – o nouă cafenea în Piteşti, cu miros de patiserie franţuzească

Concert Bob Dylan la Bucuresti, pe 2 iunie

Club Hush. Concert Margineanu & Band

Scapă de caniculă la singurul fast-food mexican din Piteşti!

Revelion pentru intarziati

Tangled - O poveste incalcita care-i sulfa in ceafa lui Shreck

Agressive - Cele mai tari femei din Arges, cel mai tare calendar pe 2010!

Inedit! Trecere de pietoni cu motive tradiţionale româneşti, pe străzile Clujului!

Rezultatele extragerii Loto 6/49 si Noroc din 6 decembrie 2009! Premiul de 8 mil. euro s-a reportat

Emilia Ghinescu se destainuie in ,,Stilul tau”! Cititi online noul numar!