11 Jul 2020 | Vremea în : °C
Bitpress
Piteștiul nu se află pe harta marilor festivaluri din România...

Piteștiul nu se află pe harta marilor festivaluri din România...

Începe sezonul cald și festivalurile sale de toate tipurile! Sunt evenimente care pentru comunitățile care le găzduiesc aduc nu doar notorietate și mii sau zeci de mii de turiști, dar și încasări deloc de neglijat la buget. Piteștiul... - parcă nici nu ne mai miră! - se află și în afara hărții cu evenimente importante din acest punct de vedere. Aici, spectacolele consumă bani fără a produce, măcar, vreo notorietate, iar sărăcia de idei este mai mult decât evidentă.

Mihai Coteț, unul dintre liberalii care doresc să candideze la Primăria Pitești, a făcut un fel de trecere în revistă a festivalurilor pe care și le-ar dori în târgușorul nostru aproape... provincial.

,,La începutul fiecărui an, obișnuiesc să îmi fac cu prietenii harta evenimentelor importante. Orașe și localități din România deja au devenit sinonime cu festivaluri de muzică, de film sau de artă, care atrag sute de mii de vizitatori anual și aduc venituri deloc neglijabile la bugetul local. Piteștiul, din nefericire, nu prea există pe harta orașelor-reper. Cu ce este sinonim orașul nostru din punct de vedere al evenimentelor care generează emulație și interes? Cu o Simfonie a Lalelelor care mulți ani a fost păstrată într-o zonă politizată, o Simfonie care nu reușește să iasă din niște tipare, pentru a deveni mai mult decât un eveniment de interes județean.

Ce mi-aș dori, la Pitești? Mi-aș dori, spre exemplu, Festivalul de Jazz de la Gărâna! Vreau și la noi concerte și recitaluri pentru care alții străbat o țară întreagă ca să le vadă! Sau Festivalul de Jazz de la Sibiu: trei zile de deconectare și încărcare a sufletului, în centrul orașului!

Mi-aș dori Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu! Știu, avem unul și la Pitești, organizat de Teatrul ,,Alexandru Davila”, sub egida Consiliului Județean Argeș. Organizarea, mediatizarea, fondurile alocate și amploarea sa, însă, sunt cu mult sub ceea ce ar putea să fie!

Mi-aș dori din nou 3Fest Festival, care se organiza acum ceva ani în orașul nostru, dar căruia Primăria Pitești i-a retras fondurile! Îl vreau înapoi pentru că în jurul său se formase un nucleu de tineri extraordinari, pasionați de regie, film, fotografie și artă în general. Avem nevoie de astfel de festivaluri care să ne pună în valoare copiii și care să-i motiveze să-și urmeze visul.

Mi-aș dori un… Dakino Festival care, anul acesta, se va desfășura la Muzeul Țăranului Român. Sau un TIFF (Transilvania International Film Festival), pentru că avem două cinema-uri private și unul pe care directorul Filarmonicii Pitești, Jean Dumitrașcu, îl manageriază cu mult suflet și inspirație. ,,Les films de Cannes” ar putea rula nu doar la București, ci și la Pitești! Avem public doritor de așa ceva, care face drumul la Capitală pentru acest eveniment.

Mi-aș dori un Festival de Folk așa cum este la Ploiești sau în Alba Iulia, festivaluri care au loc pe parcursul a două zile și care își respectă fiecare participant în parte. Festivaluri care aduc pe scenă nume mari ale folk-ului, care generează și alte evenimente precum apariții editoriale de profil, lansări de discuri, dezbateri ș.a.m.d. În Pitești avem un… Trivale Folk Fest. Există doar datorită unui om care pune suflet, Tiberiu Hărăguș, care predă cursuri de chitară la Centrul Cultural Pitești, dar finanțarea sa este mai mult decât ridicolă și, de cele mai multe ori, îi pune pe organizatori în situații rușinoase în raport cu participanții și invitații în recital. În țară se organizează și tabere de folk, precum cea de la Calafat sau IlvaFest (Lunca Bradului, Mureș), dar până acolo, ne lipsește acel festival de reper. Avem, în schimb, foarte mulți copii pasionați de chitară și de folk. De asemenea, avem public pentru acest gen. De ce nu am merita și noi un eveniment finanțat și organizat ca la carte?

Mi-aș dori la Pitești un concurs precum cel care are loc în cadrul festivalului ,,George Enescu”. Avem o Filarmonică, iar Jean Dumitrașcu, cel căruia i se datorează succesul acesteia, a dovedit că la Pitești există public și pentru muzica clasică, dovadă faptul că, la început de an, piteștenii se bat pentru a prinde un abonament! Din nefericire, noul sediu a fost făcut așa, ca la noi, la Pitești, sala de concerte fiind departe de ce ar fi trebuit să fie și ca dimensiuni, și ca acustică… Avem, însă, varianta sălii Sindicatelor, care poate fi închiriată pe timpul evenimentului. Dacă cei care o dețin ar și moderniza-o…. ce bine ar fi!

Mi-aș mai dori la Pitești și un… SoNoRo, festival care, anul acesta, se desfășoară la București la finele lui august. SoNoRo înseamnă concerte de muzică de cameră, poezie și artă modernă, care au loc în câteva dintre cele mai importante edificii ale orașului.

Mi-aș dori un Bookfest, sau un Bucharest Photofest sau un iMapp Bucharest (un festival-concurs de „video mapping” unic în Europa, care-ți taie răsuflarea)…

Mi-aș dori un UNTOLD, un Summer Well sau un Electric Castle! Poate că zâmbiți, dar știți care e problema? Am trăit prea mulți ani cu falsa idee că nu am merita așa ceva, că la Pitești nu e cu putință, că aici nu putem decât să aducem, de Simfonie, de Ziua Orașului și de Revelion, pe Andra, Inna, Iris sau Holograf.

Mi-aș dori inclusiv un Stonebird Festival, ca cel care are loc în Argeș, la Corbi sau ,,Momente de ogradă”, ca la Merișani (cu precizarea că ,,ograda” noastră e ceva mai urbanizată, dar asta nu înseamnă că nu putem avea niște momente ale unui târgușor care este viu, pulsează).

Mi-aș dori atât de multe lucruri pe care administrația locală ar putea să le facă, dar cu echipe de oameni profesioniști sau doar sprijinând organizatorii privați care au experiența, logistica și conexiunile necesare.

Vreau un oraș în spiritul ,,Acusticului de week-end” de pe scena Filarmonicii Pitești! Vreau un oraș cum l-am văzut La Pietre 2.5. Vreau un oraș cu viață în el, pentru că Piteștiul are un potențial fantastic!" scrie liberalul Mihai Coteț, pe site-ul mihaicotet.ro, acolo unde puteți găsi numeroase articole despre viziunea sa asupra unui Pitești al normalității.  Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
10 iulie 2020

AED 1,1678 +0.42 %
AUD 2,9826 -0.10 %
BRL 0,8034 +0.50 %
CAD 3,1531 -0.40 %
CHF 4,5555 +0.04 %
CNY 0,6124 +0.15 %
CZK 0,1813 -0.28 %
DKK 0,65 +0.05 %
EGP 0,2683 +0.26 %
EUR 4,8418 +0.02 %
GBP 5,4092 -0.01 %
HRK 0,643 +0.09 %
HUF 1,3699 +0.26 %
INR 0,057 +0.18 %
JPY 4,0161 +0.89 %
KRW 0,3572 -0.14 %
MDL 0,2488 +0.12 %
MXN 0,1884 -0.16 %
NOK 0,4522 -0.77 %
NZD 2,8189 +0.23 %
PLN 1,0818 -0.18 %
RSD 0,0412 0.00 % -
RUB 0,0602 -0.17 %
SEK 0,4655 -0.02 %
THB 0,1371 +0.07 %
TRY 0,6245 +0.06 %
UAH 0,1591 +0.32 %
USD 4,2893 0.00 % -
XAU 249,1146 0.00 % -
XDR 5,9369 0.00 % -
ZAR 0,2534 0.00 % -

Mai mult
...
...
Cara Caffe – o nouă cafenea în Piteşti, cu miros de patiserie franţuzească

Concert Bob Dylan la Bucuresti, pe 2 iunie

Club Hush. Concert Margineanu & Band

Scapă de caniculă la singurul fast-food mexican din Piteşti!

Revelion pentru intarziati

Tangled - O poveste incalcita care-i sulfa in ceafa lui Shreck

Agressive - Cele mai tari femei din Arges, cel mai tare calendar pe 2010!

Inedit! Trecere de pietoni cu motive tradiţionale româneşti, pe străzile Clujului!

Rezultatele extragerii Loto 6/49 si Noroc din 6 decembrie 2009! Premiul de 8 mil. euro s-a reportat

Emilia Ghinescu se destainuie in ,,Stilul tau”! Cititi online noul numar!