26 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Elena Lasconi: ,,E frustrant că de un an de zile nu am făcut altceva decât să fac curățenie. Și încă nu am terminat!”

Elena Lasconi: ,,E frustrant că de un an de zile nu am făcut altceva decât să fac curățenie. Și încă nu am terminat!”

Dacă mai este cineva care nu știe că Elena Lasconi este primar la Câmpulung, înseamnă că nu are televizor. Drăcoasă și ambițioasă, cu abordări inteligente sau abrupte, aceasta a reușit să atragă atenția asupra comunității pe care o conduce încă din primele zile. Spune că a pornit de la minus zero, de la un oraș care nici măcar cadastrat nu era și speră ca acest mandat să-i ofere premisele de plecare pentru cel de al doilea.

Deocamdată, Câmpulungul este un șantier; în planșe și proiecte, însă, arată fabulos. Cât de lungă este distanța dintre cele două realități, asta doar timpul va demonstra. Iar timpul, când vorbim despre administrația din România, mereu se dilată… Primărița Lasconi este, însă, optimistă, iar premisele primului an de mandat nu sunt deloc rele. Dincolo de bunele și relele pe care le-am consemnat până în prezent, cert este un lucru: se vede că primăria a ieșit din zona Evului Mediu în care o îngropaseră Țâroii de dinainte (măcar din punct de vedere al mentalității).

,,S-au alocat mulți bani fără să existe o gândire. Asta e frustrarea mea maximă!”

*Am intrat în post, s-a dus sezonul nunților… Ce mai face Elena Lasconi, la primărie?

**Să știți că și în post am mai avut situații, dar doar cununii civile, neurmate de cununia religioasă… Altfel, avem ce face la primărie, n-avem timp să ne plângem. Chiar îmi doresc ca anul viitor să fie gândit foarte bine în sensul că, atunci când vom trece bugetul la sfârșitul lui martie, să știm exact ce va face ADP, ce va face Direcția de Asistență Socială, școlile, spitalul și orice alt serviciu din cadrul primăriei sau orice instituție din subordine sau finanțată de Consiliul Local. Cred că am vorbit în audiențe cu peste 3000 de câmpulungeni anul acesta, am extras din ceea ce mi-au spus. De asemenea, țin cont și de ceea ce se scrie pe aplicația eMuscel, pentru că și acolo, dincolo de sesizări, avem o rubrică – Dorința mea. Asta am spus întotdeauna, că orașul este despre oameni și despre nevoile lui. Nu poți să faci ce visezi tu noaptea, ca primar, ci ceea ce-și doresc oamenii.

*Reușiți să faceți ce-și doresc oamenii?

**E un pic frustrant că de un an de zile nu am făcut altceva decât să fac curățenie și încă nu am terminat. Există situații care iau foarte mult timp, cum ar fi trotuarele, locurile de joacă pentru copii, tot felul de zone care nu sunt în domeniul public. Trebuie să le introduci în domeniul public, să le faci cadastru… Nu aveam cadastru la nimic. Ce înseamnă să n-ai cadastru? Înseamnă să ai posibilitatea de a fura. Nimeni nu a dorit să facă cadastru acestui oraș. De asta avem garduri pe jumătate de trotuar, de asta zone care au fost în domeniu public au devenit terenurile unor băieți deștepți… Am avut probleme cu absolut tot, inclusiv cu introducerea gazelor. A fost foarte mult de lucru! Cu asta m-am ocupat foarte mult, cu a face curățenie.

Și cu SF-urile (studii de fezabilitate -n.r.) au fost mari probleme, nu știu dacă mai putem să mai facem ceva cu ele, ne străduim să vedem dacă putem să realizăm un update, să le aducem în secolul acesta din punct de vedere al prețurilor și al realității din teren. Sunt multe SF-uri care nu au legătură cu situația reală, cred că s-au făcut din birou. I-am contactat pe proiectanți și am fost cu ei pe teren. Așa ar fi normal să se întâmple lucrurile.

*De aceea SF vine de la Science Fiction…

**Science Fiction sunt și două proiecte mari de parcare din Câmpulung, două SF-uri care nu vor fi puse niciodată în practică, pentru că este imposibil: unul din spatele sălii de spectacol ARO și unul în Vișoi, la fostul Cinematograf Palada. Nu are ce să caute într-o zonă strâmptă, în care sunt blocuri, o parcare supraterană care să obtureze și lumină, și tot. De asemenea, în centru trebuie gândită o parcare cu două niveluri subterane. S-au alocat mulți bani fără să existe o gândire. Asta e frustrarea mea maximă!

,,Nu mai merg lucrurile după ureche, pui un standard și gata, ai bifat!

*S-a încheiat ,,Operațiunea garajele”?...

**Nu, și a fost o operațiune foarte anti-populară. Sunt patru etape. În prima și a doua au demolat toți care au vrut să demoleze. Mai avem două etape. Pentru terenurile deja eliberate, în primul rând, am comunicat cu oamenii, m-am uitat să văd cine trăiește acolo, ce copii, ce vârste au aceștia, dacă sunt vârstnici, dacă sunt persoane cu animale de companie. Doar așa poți gândi un loc de joacă adaptat nevoilor unei comunități. Nu mai merg lucrurile după ureche, pui un standard și gata, ai bifat! Cu vreo 300-400.000 de lei, dacă nu cumva și mai puțin, cred că se pot face lucruri cu care să iei fața. Eu am spațiu care o să coste și 9 milioane, dar acela are o gândire în spate. Am avut câteva cerințe foarte clare: locurile de joacă pentru copii să fie închise noaptea, ca să nu mai fie vandalizate, așa cum s-a întâmplat până acum; să aibă sistem de irigații și plante perene care să se întrețină cu ușurință; să fie luminat și să aibe camere de supraveghere foarte performante; să răspundă nevoilor oamenilor; să existe un brad pe care îl putem decora de Crăciun, care să fie perfect. Crăciunul este o sărbătoare care înseamnă familie, înseamnă împreună, și asta e și buba noastră, că nu suntem o comunitate, un popor unit. Proiectele arată minunat!

*Când vor arăta minunat și în realitate?

**Anul viitor, până la final, le voi face: vor fi opt spații amenajate.

*Ce vă face să fiți atât de optimistă ținând cont că deja ați făcut cunoștință cu modul lent în care se mișcă totul în administrația publică?

**Anul acesta voi face achiziția și la primăvară se vor apuca de lucru. Într-adevăr, achiziția îți ia foarte mult, dar o vom rezolva anul acesta...

*Vă dau exemplu Piteștiului, unde cârpeala unui pasaj a durat o eternitate, ba pentru că nu au venit nu-știu-ce materiale, ba că cel care câștigase lucrarea nu mai avea bani să o continuie...

**Am trăit și eu pe pielea mea experiențe de gen, am stat patru luni doar pentru o bucată de mochetă... Dar dacă lucrurile merg așa, molcom, ca în administrație, fără să luăm în calcul vreun faliment sau că suntem închiși cu totul, zic că anul viitor, până intrăm în iarnă, 100% vom avea aceste spații și vom mai avea un DALI mare pentru încă 20-30 astfel de locuri pe care le voi pune pe PNRR sau POR.

*Pe Anghel Saligny veți depune?

**Am depus.

*Aveți emoții, ținând cont de tradiționalele alocări pe criterii de partid și de faptul că USR nu mai este la guvernare?

**Nu am nicio emoție, pentru că avem 10 milioane garantați, fiind municipiu. Eu asta-mi doresc, să fac ceva bun pentru orașul ăsta, să găsesc modalitățile care să mă facă să mă strecor în mecanismul ăsta, ca să pot mișca niște rotițe.

*Ați început, cumva, abrupt, mandatul: ați venit, v-ați pus mâinile în cap, ați povestit ce ați văzut. Între timp s-au mai detensionat lucrurile, angajații înțeleg ce vreți de la ei, s-au adaptat noului stil de lucru?...

**În bună parte, da. Unii au plecat și mă bucur, dar feelingul meu este că cel puțin până la sfârșitul mandatului voi face o echipă super-sudată, dar nu din toți, pentru că sunt unii care nu vor să muncească. Lucrurile ar putea să meargă foarte bine și dacă cei care nu vor să facă nimic ar rămâne, măcar, la stadiul acesta, de a nu face nimic, numai să nu mai facă rău.

*Vă referiți, probabil, la liderul de sindicat cu care aveți un proces în instanță...

**Liderul de sindicat are o atitudine de kamikaze, a greșit enorm. În primul rând nu are reprezentativitate în primărie, sunt mai puțin de 20% din angajați ai primăriei reprezentați de sindicatul pe care îl conduce. El nu-și dă seama nici acum că a încălcat flagrant legea și că ceea ce face el este o chestiune penală. Continuă să persiste în toate aceste discuții, în condițiile în care am încercat să lămurim toate aspectele pe care le reclama. Legea funcționarului public le dă o serie întreagă de avantaje angajaților, dar le dă și obligații. Nu poți să beneficiezi doar de avantaje și să uiți de restul. Trebuie să te temperezi puțin înainte de a vorbi lucruri neadevărate. Mie îmi pare foarte rău pentru el, dar nu am ce face. L-am dat în judecată, nu am avut încotro.

,,Suntem prea săraci ca să nu facem lucurile cum trebuie!

*Am văzut că promovați foarte mult Câmpulungul oriunde vă duceți. Îl promovați, faceți oamenii atenți, iar când aceștia vin în Câmpulung... gropi, întuneric, străzi răscolite... Oamenii vin în Câmpulungul de acum, nu în cel pe care vi-l doriți peste niște ani...

**E adevărat... Eu încă nu promovez Câmpulungul pe cât aș putea să-l promovez, tocmai din acest motiv, pentru că un marketing foarte agresiv ne-ar face mai mult rău, dar cred că în felul ăsta putem pregăti peste 2-3 ani un turism de week-end - că acum e doar de tranzit –, pentru ca apoi să ne gândim la turism de o săptămână la Câmpulung sau în zonele învecinate. Avem deja în achiziție Strategia de Dezvoltare Locală, care vreau să fie făcută beton, nu ca aia care încă e valabilă, adică un copy-paste după strategia de la Ploiești în care Câmpulungul avea inclusiv tramvai. Alți bani aruncați, altă bătaie de joc! Viziunea e să ne dezvoltăm pe partea de turism.

*Din punct de vedere turistic, care este punctul forte al Câmpulungului?

**Orașul în sine...

*Cu clădirile de patrimoniu încă nereabilitate...

**Vor fi reabilitate pentru că, la somațiile trimise celor care au clădiri pe Bulevardul Pardon, 80% deja ne-au răspuns și urmează să refacă fațadele. În plus, voi intensifica tot ce înseamnă muncă de teren. Avem 90 de somații în care vor crește impozitele cu 200% pentru gospodării și case neîngrijite și sunt hotărâtă să le cresc până la 500%, pentru că nu mai merge și așa. Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să-și îngrijească terenurile și casele, că e de datoria lor să curețe canalul din fața curții, să dea cu coasa, să-și taie sălciile care încurcă traficul.

*Cât despre Bulevardul Pardon?...

**Până în decembrie vor fi făcute cele două trotuare și la anul va fi finalizat. Carosabilul mai durează. Cu lucrurile importante care nu au fost bine făcute de la început trebuie să ai răbdare. Când am preluat mandatul erau zero lei prevăzuți pentru Bulevardul Pardon. Nu erau bani nici pentru proiectare. Primarul de dinainte a ras bulevardul, ca să zică și el că face ceva, dar dacă nu m-aș fi zbătut să fac rost de bani – am adus 12 milioane, sumă record de la Revoluție încoace – am fi rămas cu strada decopertată. Am făcut rost de bani și pentru bulevard, și pentru Strada Drăcești care este un cartier în sine și care e praf. Am făcut, de asemenea, și foarte multe lucruri care nu se văd. Câți oameni știu că am băgat gaze? Asta cunosc doar cei care s-au branșat. De curiozitate, m-am uitat să văd câtă conductă de gaz au băgat cei dinaintea mea. Călin Andrei – 11 ani primar – zero! Liviu Țâroiu – 6,3 km, din banii câmpulungenilor, exact în ultimul an, când era campanie electorală. Eu, cu zero lei de la bugetul local, cu multe drumuri făcute și ajutat oameni să-și facă documentația, până la sfârșitul anului am făcut aproape 12 km. Acestea sunt lucruri care nu se văd. Dar eu sunt absolut convinsă că până la finele mandatului lumea va vedea. Eu sunt un om optimist. Dacă nu aș fi fost, aș fi renunțat și aș fi plecat din țară. Îți dai seama că cea mai bună soluție pentru psihic este să pleci într-o țară în care lucrurile deja funcționează, nu trebuie să le schimbi tu, cu atâta consum de energie.

*Credeți că aveți timp suficient pentru ca, până la finele mandatului, să generați schimbări suficient de vizibile astfel încât câmpulungenii să vă mai acorde un mandat? Schimbările substanțiale pe care vi le doriți pentru oraș nu se pot face într-un singur mandat...

**Deși sunt o persoană reținută, dacă nu va mai fi un al doilea mandat, orașul acesta nu mai are nicio șansă. M-am uitat bine în jur, i-am văzut, e ceva rău. Eu îmi neglijez sănătate, viață de familie, cu un singur scop în care cred: de a schimba și salva un oraș pe care îl și iubesc foarte mult. Majoritatea oamenilor care mă denigrează constant – pentru că am și eu sursele mele – sunt plătiți. Am fost măsurată la nivel național și sunt în Top 10 prezidențiabili. Asta e nasol, mai ales într-un județ roșu. Nu mă interesează nici Parlamentul, nici Președinția, pe mine mă interesează să facem ceva pentru acest oraș care poate fi senzațional, exact ca orășelele cochete din Germania și Austria. Vor fi lucrurile vizibile. Sper să fie gata și piața nouă, pe care am deblocat-o după 10 ani.

*De când ați venit la Câmpulung și ați anunțat că vreți să transformați orașul în destinație turistică, se simte ceva pe zona de imobiliare, de investiții?

**Știu că există pe fonduri europene un hotel de câteva milioane de euro. Sunt mulți care fac pensiuni. Există un investitor care a băgat multe milioane de euro în căsuțe și pensiuni, altul care vrea să facă un fel de boutique-hotel. Mai sunt afaceri de nișă, precum căsuțe în copac. Noi vom face un bloc de locuințe sociale. Lucrurile se mișcă.

*Vă gândiți și la o colaborare cu localitățile limitrofe pentru o strategie turistică mai consistentă?

**Da, eu aș vrea... Pe mine m-ar tenta foarte tare să ne lipim de ADI Țara Făgărașului, ca să avem acces la mai multe fonduri europene. Dar îmi doresc să fac și pași mici, să vorbesc cu fiecare primar. Chiar dacă majoritatea sunt PSD, cred că sunt oameni de bună credință care vor să-și dezvolte comunitățile lor. Mi-aș dori foarte mult să facem ADI-ul nostru, să gândim un brand de oraș, de zonă. Dar acum am foarte multe probleme care trebuie făcute azi. Lucrurile acestea consumă timp, resurse, bani... Din experiența altor primari, dar și a mea de până acum, în primul mandat ești inginer. De la al doilea în sus, după ce așezi baza, după ce ai echipa, începi să te concentrezi pe problemele macro... Cert este un lucru: suntem prea săraci ca să nu facem lucurile cum trebuie!

 Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
25 ianuarie 2022

AED 1,1929 0.00 % -
AUD 3,1268 0.00 % -
BRL 0,7984 0.00 % -
CAD 3,4669 0.00 % -
CHF 4,7642 0.00 % -
CNY 0,6922 0.00 % -
CZK 0,2019 0.00 % -
DKK 0,6641 0.00 % -
EGP 0,2789 0.00 % -
EUR 4,944 0.00 % -
GBP 5,9008 0.00 % -
HRK 0,6564 0.00 % -
HUF 1,3716 0.00 % -
INR 0,0586 0.00 % -
JPY 3,8403 0.00 % -
KRW 0,3657 0.00 % -
MDL 0,2424 0.00 % -
MXN 0,2122 0.00 % -
NOK 0,4864 0.00 % -
NZD 2,9259 0.00 % -
PLN 1,0794 0.00 % -
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0558 0.00 % -
SEK 0,4713 0.00 % -
THB 0,1325 0.00 % -
TRY 0,3236 0.00 % -
UAH 0,1529 0.00 % -
USD 4,3816 0.00 % -
XAU 258,9166 0.00 % -
XDR 6,1327 0.00 % -
ZAR 0,2854 0.00 % -

Mai mult
...
...

Ion Falca e croit sa dea Lupu afara din DSV

Toti prefectii PSD au fost demisi! Pleaca Marcel Proca. Va reveni Ion Cirstoiu?


Conducerea Primăriei Piteşti anulează şi Simfonia Lalelelor!

Interviu cu candidatul PC la Primaria Pitesti

Mircea Andrei se pregateste de remanierea directorilor din Arges

Un fleac, l-au ciuruit si pe Bogdan Badea! Oamenii lui Boureanu, la Recycle bin

Parlamentarii îşi trag astăzi pensii speciale. Pentru că merită...

Tudor Pendiuc: interceptarea telefoanelor si a email-urilor – o prostie de lege!