25 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Anghel Saligny – programul de împărțit sume colosale de bani către firmele controlate de puternicii zilei

Anghel Saligny – programul de împărțit sume colosale de bani către firmele controlate de puternicii zilei

*Miliarde de euro deja s-au dat pe contractele de consultanță ale clientelei de partid

*Aproape că nu există societate în fruntea sau în spatele căreia să nu se afle oameni politici și interese cercetate inclusiv de DNA

Pentru cei care încă se întreabă de ce criza guvernamentală pare a se prelungi la nesfârșit, ei bine, în spatele ei se află lucruri mult mai importante pentru cei de la guvernare: miliarde de euro de împărțit clientelei de partid cât mai repede, până nu se instalează și alți doritori la masa jafului național, plină cu superoferte. Rebotezat sub denumirea de… ,,Anghel Saligny”, PNDL 3 continuă în stilul care l-a consacrat, cu contracte atribuite în mod direct firmelor controlate de politicienii care se prăpădesc cu zile de grija poporului. În plin val patru al pandemiei, încredințările directe către firmele de consultanță de casă se fac pe bandă rulantă, politicienii împărțindu-și zonele de influență pe regiuni geografice. Probabil că despre parandărătul către liderii politici vom citi, pe viitor, din rechizitoriile DNA, dar... mai este până atunci.

Mecanismul circuitul banului în natură

Circuitul banului de la bugetul statului, adică din buzunarul nostru, în buzunarul granzilor din politică, este unul simplu. Primarilor care aplică pe programul ,,Anghel Saligny” li se… sugerează (pentru că știu deja regula de la guvernarea anterioară) să lucreze cu societățile agreate dacă vor să primească undă verde pentru proiecte (că, deh, nu sunt bani pentru toată lumea!). În aceste circumstanțe, primari de toate culorile politice s-au înscris în cursă pentru că, nu-i așa, interesul lor este să puncteze la capitolul realizări, pentru ca la viitoarele alegeri să mai fie votați o tură. Ca de fiecare dată, contractele de consultanță sunt supraevaluate, pentru că acestea conțin și parandărătul care va ajunge în buzunarul decidenților politici, plus deranjul celor care se expun atunci când analizele scot la iveală milioanele de euro pe care deja le-au bifat. Până în prezent au fost semnate peste 1.500 de contracte. Am luat la verificat firme care se aflau în topul atribuirilor directe și m-am îngrozit! Numeri pe degete firmele care nu figurează în scandaluri cu iz de corupție sau nu apar ca fiind în siajul unor personaje politice influente.

Locul I, o societate cu legături cu mama Rusie, cu tablourile lui Vâlcov pe pereți și sub lupa DNA

Locul I cu coroniță, de departe, a fost adjudecat de societatea Be Home Concept, care, până nu demult, avea un angajat. Acum are șapte. Societatea a semnat contracte de consultanță în valoare de peste 3.500.000 de lei. Firma este deținută, în acte, de o anumită Elena Bejan din Găești, Dâmbovița. În 2013, ea a devenit acționar unic după ce a preluat pachetul de 50% din acțiuni ale celuilalt asociat din companie, Mihail Antohii, un cetățean moldovean de 61 de ani, domiciliat în Chișinău. Mihail Antohii ar fi controlat o parte din traficul cu țigări dintre spațiul ex-sovietic și România. Din portofoliul său mai fac parte renovarea vilei din Pipera a lui Vladimir Plahotniuc (fostul jupân de temut din Republica Moldova, fugit din țară și căutat pentru furtul miliardului de dolari din băncile moldovene). Tot numele lui Mihail Antohii este legat de fostul ministru de Finanțe al PSD, Darius Vâlcov. În clădirea sa de pe Strada Stockholm au fost descoperite de procurorii anticorupție 20 de lucrări de artă cumpărate de la Vâlcov. De altfel, clădirea a fost renovată chiar de firma Be Home Concept, semn că aceasta nu a ieșit niciodată de sub influența lui Antohii.

Recent, Be Home Concept a fost implicată în Afacerea DALI din școlile din sectorul 1. Este vorba de reparații la suprapreț de milioane de lei. De altfel, DNA a solicitat primăriei Sectorului 1 contractele privind documentația realizată de această firmă.

Relu Fenechiu, back in business, acum și în Argeș!

Al doilea în topul contractelor de consultanță se află Integra Business Consulting, cu aproape 3.000.000 de lei de încasat. În acte, firma aparține soției lui Relu Fenechiu, cântăreață de muzică populară. În fapt, recent ieșit din închisoare, Fenechiu continuă să facă bani în stil mare.

Nu mai departe de anul trecut, fostul ministru liberal al Transporturilor  a dat lovitura după ce a pus mâna pe un proiect ce urmează să fie implementat cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu. Proiectul este un fel de PNDL mai mic, în care sunt alocate 80 de milioane de euro pentru aproximativ 700 de localități. Relu a reușit să contracteze nu mai puțin de 60 de proiecte de consultanță cu primăriile din țară, pentru iluminat stradal, pe banii Ministerului Mediului. Reușește această performanță în perioada în care ministru la Mediu era Costel Alexe, căruia i-a fost mentor politic și pe care l-a sprijinit financiar în ascensiunea sa politic-administrativă. Având o astfel de proptea la nivel înalt, Fenechiu a pătruns cu ușurință la primării din Botoșani, Mureș, Neamț, Vâlcea, Hunedoara, Constanța, Olt, Iași, Alba, Suceava, Cluj, Dâmbovița, Bistrița, Galați, Gorj, dar și Argeș.

În luna iunie a anului trecut, primarul din Negrași contracta servicii de consultanță pentru obținerea de finanțare nerambursabilă pentru modernizarea iluminatului public stradal. Plătea firmei lui Fenechiu nu mai puțin de 17.000 lei pentru acest serviciu. Să ne înțelegem, vorbim de bani dați pentru o documentație trasă la xerox și modificată pe ici, pe colo, funcție de particularități.

Și încă o dată, Relu Fenechiu! De la pușcărie, direct în pâine! Vezi cu ce primării din Argeș a semnat contracte!

Spes Consulting este o altă firmă ieșeană care rupe consultanța în două (cu contracte de aproape 2.000.000 de lei) și care se află tot sub influența liberalului cu cazier, Relu Fenechiu. Firma este deținută de Anamaria Țugui, soția lui Vali Țugui, consilier al lui Relu Fenechiu în perioada în care acesta era ministru al Transporturilor. Țugui deține Centrul de Idei și Soluții Financiare din Iași, unde îl are angajat pe funcția de manager pe… Relu Fenechiu. S-au schimbat, așadar, doar rolurile, afacerile prosperă în continuare în marea familie liberală. Interesant este că domnii, cavaleri adevărați, și-au scos la înaintare soțiile.

Deși are sediul social în Iași, Spes Consulting a prins ceva rădăcini și în Argeș, și la primării liberale, și la primării pesediste.

În mai 2020, Primăria Sălătrucu apelează la Spes Consulting pentru ,,Servicii consultanță scriere și implementare proiecte iluminat”, contravaloarea contractului fiind de 18.000 lei.

În iulie, anul curent, Primăria Sălătrucu mai contractează de la Spes Consulting și servicii de ,,Consultanță achiziții publice + delegare  Serviciu Public de Iluminat”, pentru care achită suma de 25.000 de lei.

Și tot anul acesta, în octombrie, primarul din Sălătrucu plătește suma de 40.000 de lei pentru servicii de ,,Consultanță, scriere și implementare proiecte eficientizare rețele de iluminat”.

Spes Consulting a semnat în luna septembrie a acestui an un contract și cu Primăria Căldăraru pentru un proiect de ,,Scriere si implementare proiecte - Creșterea eficienței energetice în cladiri publice”. Valoarea contractului este de 75.000 lei.

De asemenea, Primăria Valea Iașului, a achiziționat și ea, prin cumpărare directă, ,,servicii consultanță scriere și implementare proiecte eficientizare rețele de iluminat”. Valoarea contractului este de 40.000 de lei.

Fostă firmă de casă a PDL, înflorește și sub PNL! 20.000 de lei, taxă de… undă verde pentru primării din Argeș

RomActiv Business Consulting SRL este o altă firmă care s-a înfipt bine în cașcavalul consultanței, cu contracte semnate de peste 1.000.000 de lei. Societatea se află tot sub umbrela PNL. Acționar al acesteia este Ion Narcis Munteanu, fost consilier în cadrul Cancelariei fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, acum deputat PNL. În perioada de guvernare de dreapta (Băsescu – Udrea – Boc – Anastase), firma RomActiv Business Consulting SRL a derulat cel puțin zece contracte finanțate din fonduri nerambursabile cu autorități publice controlate politic de Partidul Democrat Liberal, înghițit, între timp, de PNL.

RomActiv Business Consulting SRL a pătruns și la primăriile argeșene. Ca la un semn, în luna octombrie (în zilele de 27 și de 29), trei primării semnau contracte de consultanță pentru iluminatul public. Este vorba de Primăria Tigveni – 20.000 lei, Primăria Cocu – 20.000 lei și Primăria Coșești – 20.000 lei. Tot pentru iluminat public, în data de 1 noiembrie, semnează și primarul din Stolnici contract cu RomActiv. Și tot pe 20.000 de lei, taxă standard pentru maculatură standard. Cam atât de ușor fac unii banii!

Nici firmele care au crescut prin grija PSD nu se lasă mai prejos!

Contracte de aproximativ 1.000.000 de lei au fost adjudicate și de IFN Cons Media, societate aflată, de data aceasta, în sfera de influență a celor din PSD. IFN Cons Media s-a născut la finalul anului 2003, sub denumirea Cris Plus Media, și a beneficiat până acum de milioane de lei din bani publici. Firma a fost înființată de Cristina Ioana Dornean, fostă ziaristă la revista ,,Monden” a Oanei Niculescu Mizil, soția lui Marian Vanghelie. Cristina Dornean s-a infiltrat însă și în structurile Primăriei București. În prezent, societatea îl are ca acționar pe Radu Viorel Dornean, tatăl Ioanei Cristina, dar la conducerea ei s-au mai aflat și angajați în societăți din subordinea Primăriei Capitalei. Așa se face că IFN Cons Media primește, prin încredințări directe, zeci de contracte, inclusiv de la primăria condusă de Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Cum Bucureștiul e la un pas de Argeș, iar Argeșul a fost mereu roșu, IFN Cons Media și-a găsit și aici clienți. În 2020, patru primării au semnat contracte de consultanță cu această firmă. Primăria Curtea de Argeș a achiziționat, în două rânduri, servicii de consultanță ,,în domeniul achizițiilor - proiect cu finanțare nerambursabilă” (45.000 lei) și servicii de consultanță în domeniul achizițiilor - proiectare și execuție bloc locuințe sociale (30.000 lei). Primăria Bascov semnează și ea cu IFN Cons Media un contract pentru consultanță în materie de ,,modernizare iluminat public”, pentru care achită suma de 34.000 de lei. Servicii de consultanță pentru iluminat public accesează și Primăria Lunca Corbului. Valoarea contractului semnat este de 16.807 lei. Nu în ultimul rând, primarul din Rociu semnează la finele lui 2020 un contract în valoare de 15.000 de lei pentru… ,,consultanță financiară în vederea finanțării/refinanțării datoriei publice locale”. Cu alte cuvinte, plătește unei firme de consultanță un serviciu pe care ar fi trebuit să-l presteze contabilul instituției.

Anul acesta, pe 27 octombrie, Primăria Lunca Corbului semnează și ea servicii consultanță pentru accesarea de linii de finanțare pentru proiecte  POIM/POCU/POR/PNDR/POC. Contractul acordat tot prin încredințare directă este tot de 27.000 lei.

Câți ca ei? Cîțu știe…

Lista firmelor pentru care premierul demis și încă agățat de putere a dat binecuvântarea pentru servicii de consultanță este lungă, iar CV-ul lor, cât se poate de încărcat și dubios, pe alocuri. Iată doar câteva exemple!

*Media Marketing SRL, contracte de aproape 2.500.000 lei

Deține până în prezent nu mai puțin de 1.004 contracte pe programul „Anghel Saligny”! Firma a fost fondată acum 21 de ani. Unic acționar este Marius Cristian Cătană, afacerist cunoscut la nivel local, apropiat al fostului primar din Târgu Mureș, Dorin Florea, cel care a condus orașul ardelean timp de 20 ani.

*Euro Consulting SRL, contracte de aproximativ 2.000.000 lei

Firma este controlată de magnatul Conex, Ioan Prisecaru, cunoscut în zona Moldovei. Omul de afaceri s-a aflat în spatele unuia dintre cele mai mari scandaluri imobiliare despre care s-a vorbit vreodată în Iași. Prisecariu alimentează cu bani candidați ai PNL la Parlament încă de pe vremea în care președinte al partidului era Călin Popescu Tăriceanu.

*EDS Electric SRL, contracte de peste 1.500.000 lei

O firmă din Maramureș cu zero cifră de afaceri din 2018 până în prezent a obținut 15 contracte în zece zile, încredințate direct, fără licitație, pentru a acorda consultanță! Aceasta este condusă de liberalul Marius Șerban Bondici și soția sa.

*Nordxpert Consulting, contracte de peste 1.500.000 lei

Firma a fost deținută de același liberal Marius Șerban Bondici și soția sa, dar a fost vândută unui partener de afaceri. Și Nordxpert Consulting, și EDS Electric SRL ar fi controlate de Călin Ioan Bota, președintele Organizației PNL Baia Mare.

*Eurodrum Com SRL, contracte de aproape 1.500.000 lei

Finanțele clujene au instituit nu mai departe de anul trecut sechestru pe conturile firmei Eurodrum SRL, patronată de fiul fostului șef al RAADPP Cluj, Liviu Bota. În urma unui control fiscal, inspectorii au concluzionat că, prin intermediul unei ”suveici” de firme, era fentata plata plata impozitelor și taxelor datorate statului. Avea și ce să fenteze, ținând cont că nu ducea lipsă de contracte cu statul…Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
25 ianuarie 2022

AED 1,1929 0.00 % -
AUD 3,1268 0.00 % -
BRL 0,7984 0.00 % -
CAD 3,4669 0.00 % -
CHF 4,7642 0.00 % -
CNY 0,6922 0.00 % -
CZK 0,2019 0.00 % -
DKK 0,6641 0.00 % -
EGP 0,2789 0.00 % -
EUR 4,944 0.00 % -
GBP 5,9008 0.00 % -
HRK 0,6564 0.00 % -
HUF 1,3716 0.00 % -
INR 0,0586 0.00 % -
JPY 3,8403 0.00 % -
KRW 0,3657 0.00 % -
MDL 0,2424 0.00 % -
MXN 0,2122 0.00 % -
NOK 0,4864 0.00 % -
NZD 2,9259 0.00 % -
PLN 1,0794 0.00 % -
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0558 0.00 % -
SEK 0,4713 0.00 % -
THB 0,1325 0.00 % -
TRY 0,3236 0.00 % -
UAH 0,1529 0.00 % -
USD 4,3816 0.00 % -
XAU 258,9166 0.00 % -
XDR 6,1327 0.00 % -
ZAR 0,2854 0.00 % -

Mai mult
...
...
Pe Mircea Diaconu l-a lăsat bătrânul ARO

Daniel Savu, fost ofițer SRI: Cred că Cioloș se întâlnește cu dna Guseth la spiralele MISA

Cum se văd de la centru ,,reţelele toxice” din Argeş. Nicolescu şi Pendiuc ,,poluează" şi de după gratii...

Atentie la proceduri!


Ion Baicea arata cu degetul catre fostul edil: Primaria Costesti este inglodata in datorii

Toti oamenii presedintelui. Top 134 jurnalisti basisti!

Desi asta ar fi trebuit s-o faca directorul PDL, Dobre demonstreaza ca este angajat al CS

Conform CNA, Muscel TV este cea mai tare televiziune din Arges!

Mircea Andrei n-a glumit: Organizatia de Tineret a PDL Pitesti, dizolvata pe motiv de... Udrea