20 Oct 2021 | Vremea în : °C
Bitpress
Cronica prezidențialelor din 2009, cu moaștele lui Ion Iliescu purtate pe brațe. Prostănaci au fost, prostănaci sunt încă...

Cronica prezidențialelor din 2009, cu moaștele lui Ion Iliescu purtate pe brațe. Prostănaci au fost, prostănaci sunt încă...

*Analiză spre veselă aducere aminte și tragere de concluzii spre folos colectiv

*Astăzi, alegerile prezidențiale ale lui 2009

Citește și

Demagogie și cătușe - cronica ultimelor două meciuri electorale din Argeș! Alegerile europarlamentare ale lui 2009

Prezidențialele lui 2009, anul cu... ,,Mihaela, dragostea mea!", anul în care ,,Prostănacul" se duce la Sorin Ovidiu Vântu să se tragă pe varice, la spa, chiar înainte de alegeri... Anul care va avea să-l îngroape, politic, pe Mircea Geoană, cel despre care Ion Iliescu spunea că ,,nu e perfect, dar îl susțin fără rezerve".

*Scurtă introducere în boema politică a vremii

După alegerile europarlamentare, lanțul de iubire al guvernării PD-L-PSD se rupe, cu consecințe imediate în Argeș: pleacă prefectul Marcel Proca, vine prefectul Gogu Davidescu. Pesediștii sunt extrem de tensionați după rezultatele la alegerile pentru PE, căci PD-L a fost la câteva procente să le strice întâietatea în județ. Liberalii, care oricum nu mai au nimic de pierdut, încearcă să se replieze, bucurându-se că Antonescu al lor începe să se trezească din somn, ba chiar să spună și bancuri mișto pe tv și să anime electoratul amorțit de pe dreapta eșichierului politic. Senatorul Mircea Diaconu plusează, la fel de teatral, și împarte crini electoratului.

PD-L merge în luptă cu președintele jucător, cu animalul politic Traian Băsescu, cu simțurile ascuțite și înfiorate de gustul sângelui PSD simțit la europarlamentare.

Ca și condimente, doctorul Mihai Oprescu se supără pe PSD și candidează independent, sub sloganul fotbalistic ,,Hai, România!" iar europarlamentarul Gigi Becali, în ciuda faptului că mamă-sa nu-i dă binecuvântarea, se anunță și el în cursă, declarându-se principal adversar al lui Mircea Geoană.

În Argeș, Constantin Nicolescu și Tudor Pendiuc sunt vârf de lance în campanie. Pe bannere, mai puțin carismaticul Geoană este flancat de cei doi. E drept, prezidențiabilul PSD este mai puțin arogant decât Adrian Năstase, ceva mai democrat decât Ion Iliescu și cu un vocabular ușor upgradat în zona aia în care li se adresează alegătorilor cu apelativul... ,,prieteni" (ce inutilă ipocrizie!).

Principalul contracandidat este Traian Băsescu, președintele în funcție, care pleacă la drum cu o ușoară uzură specifică celor care trec printr-un mandat de câțiva ani, dar și cu o idee genială: un Referendum de reducere a numărului de parlamentari suprapus cu prezidențialele. În privința lui Crin Antonescu, acesta se concentrează pe aparițiile TV, acolo unde se simte ca un comentator politic și blincăne din gene extrem de satisfăcut de sine însuși.

Două mari evenimente au loc în județ, pe perioada campaniei. Primul este mitingul PD-L pentru susținerea Referendumului, un miting care a speriat la propriu PSD atât prin numărul de participanți, dar mai ales pentru faptul că animalul politic din Băsescu s-a dezlănțuit ca o fiară. ,,De ce le este frică nu scapă!", ,,Voi sunteți adevărata majoritate!", ,,Voi veți da președintele, nu Iliescu, nu Voiculescu, nu Hrebenciuc!" - sunt câteva dintre mesajele puternice repetate de președinte și partidul acestuia.

Prin comparație, mesajele lui Geoană cu... ,,Statul trebuie să ajute firmele la început de drum" sau ,,Voi avea un guvern competent care să lupte pentru salvarea locurilor de muncă" pălesc de-a dreptul. În plus, Băsescu promite sprijin pentru Dacia Renault, iar Emil Boc promite că Petrochimia va fi salvată.

Al doilea mare eveniment este mitingul PSD, care umple centrul Piteștiului de o mare roșie de oameni, ambiție a lui Nicolescu și răspuns la mitingul lui Băsescu. Pe scenă urcă Mircea Geoană, flancat de moaștele Ecaterinei Andronescu și ale lui Ion Iliescu, purtătorii de mesaj de speranță pentru electorat.


Ceva mai greu adaptat la schimbările din zona opoziției argeșene, PSD bate în defensivă pe perioada întregii campanii. Spre exemplu, acuză PD-L că ar colecta bani prin directorii de deconcentrate. De asemenea, pare depășit de vicleniile și micile ticăloșii ale lui Cristian Boureanu, care împrăștie prin județ camioane de flayere cu Tudor Pendiuc care l-ar susține pe Traian Băsescu sau ziare de propagandă în care mai-marii PSD sunt tăvăliți bine.  Parcă temându-se de fostul său coleg de pe vremea în care împărțeau același PD, Tudor Pendiuc nu prea iese la atac, cea mai ,,dură" replică de campanie fiind... ,,Vreau un președinte arbitru, nu unul jucător!".

*Finala mare, cu haltă la spa-ul lui Vîntu

După prima rundă de alegeri se decide finala: Traian Băsescu vs. Mircea Geoană. Grație mașinăriei PSD, Mircea Geoană obține în Argeș 42%, în timp ce Băsescu - 25% iar Crin Antonescu 17%.

Dacă la început de an aveam la guvernare un PSD+PD-L, la final de an se pune de o altă simbioză cu damf de interes politic: PSD+PNL. Astfel, Geoană defilează la braț cu Crin Antonescu și promite să-l pună premier pe... Klaus Iohannis.

Pe 1 Decembrie, Pendiuc face potol mare, cu cârnați și fasole în centrul Piteștiului, plus concert cu Holograf, ce n-a văzut România de ziua ei! Iani Popa, înfierbântat, strigă că Traian Băsescu este cel mai mare comunist, mai mare și decât Ion Iliescu. În subterane, însă, PD-L cu Vasle Blaga la butoanele campaniei lucrează extrem de concentrat. Este pentru prima oară când constatăm că în Argeș chiar funcționează o Opoziție care nu doar se face că lucrează. Chiar și murdar, dar lucrează. Ce a urmat, știm cu toții. Geoană s-a dus să se relaxeze la spa-ul lui Vîntu, fapt care i-a atras înjurături de toți sfinții din partea pesediștilor, iar seara alegerilor i-a adus o iluzorie victorie.

Victoria a durat până a doua zi când, trezindu-se, a constatat că președinte este tot Traian Băsescu.

Peste tot balamucul, ca un balsam peste suflete, s-au lăsat colindele lui Ștefan Hrușcă, întors din Canada să ne leruie și să ne ia banii. Rămâne iconică pentru istoria județului imaginea cu pesediștii argeșeni, bucurându-se și ciocnind șampanii în noaptea de 22 noiembrie. Pentru o noapte au avut și ei președinte.

Citește analiza completă în săptămânalul Ancheta din această săptămână!Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:

Cât pierzi pe prima variantă, cât pierzi pe a doua... asta numai din mesajele potrivite poți regla, iar Iohannis, e drept, nu are nici cei mai străluciți strategi de imagine și content, asta e evident.

Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
19 octombrie 2021

AED 1,1555 -0.66 %
AUD 3,1704 +0.40 %
BRL 0,7699 -1.59 %
CAD 3,4449 -0.08 %
CHF 4,619 +0.14 %
CNY 0,6641 -0.03 %
CZK 0,1942 -0.10 %
DKK 0,6651 +0.02 %
EGP 0,2702 -0.48 %
EUR 4,949 +0.02 %
GBP 5,8603 -0.14 %
HRK 0,6591 +0.02 %
HUF 1,3745 +0.23 %
INR 0,0566 -0.18 %
JPY 3,7199 -0.42 %
KRW 0,3603 +0.17 %
MDL 0,2468 +0.16 %
MXN 0,2088 +0.05 %
NOK 0,5081 +0.28 %
NZD 3,0353 +0.67 %
PLN 1,0818 -0.10 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0599 -0.17 %
SEK 0,4938 +0.12 %
THB 0,1273 -0.31 %
TRY 0,4562 -0.83 %
UAH 0,1615 -0.49 %
USD 4,2444 0.00 % -
XAU 242,8836 0.00 % -
XDR 6,0083 0.00 % -
ZAR 0,2908 0.00 % -

Mai mult
...
...
Pe Mircea Diaconu l-a lăsat bătrânul ARO

Daniel Savu, fost ofițer SRI: Cred că Cioloș se întâlnește cu dna Guseth la spiralele MISA

Cum se văd de la centru ,,reţelele toxice” din Argeş. Nicolescu şi Pendiuc ,,poluează" şi de după gratii...

Atentie la proceduri!


Ion Baicea arata cu degetul catre fostul edil: Primaria Costesti este inglodata in datorii

Toti oamenii presedintelui. Top 134 jurnalisti basisti!

Desi asta ar fi trebuit s-o faca directorul PDL, Dobre demonstreaza ca este angajat al CS

Conform CNA, Muscel TV este cea mai tare televiziune din Arges!

Mircea Andrei n-a glumit: Organizatia de Tineret a PDL Pitesti, dizolvata pe motiv de... Udrea