02 Aug 2021 | Vremea în : °C
Bitpress
Ionuț Moșteanu: ,,Ar fi regretabil să nu avem candidat comun la Primăria Pitești”

Ionuț Moșteanu: ,,Ar fi regretabil să nu avem candidat comun la Primăria Pitești”

Nu ne îmbătăm cu apă rece, alegerile viitoare vor fi mult mai dificile – este lucrul pe care parlamentarul USR, Ionuț Moșteau, susține că îl conștientizează și că pe nimeni din partid nu l-a amețit aburii victoriei de la alegerile europarlamentare. Potrivit lui Moșteanu, principalul scop al Alianței 2020 va fi scoaterea Argeșului de sub dominația PSD, lucru pe care îl vede posibil doar mergând cu candidați comuni la alegerile locale.

*Aceste alegeri au fost, pentru unii, o victorie extraordinară, pentru alții o înfrângere dureroasă... Cum a fost pentru dumneavoastră?

**Victoria principală a fost a României și a românilor. Pentru mine a fost cea mai frumoasă zi din cariera de politician. A fost un semn că România s-a trezit și că românii nu mai pot fi păcăliți cu populisme și slogane repetate la nesfârșit, la două-trei televiziuni.

*Surprindere sau confirmare a așteptărilor?

**O confirmare a ceea ce constatam încă din 2015: faptul că românii au început să se implice în viața publică și că le pasă ce se întâmplă cu țara. S-au activat niște oameni care până atunci stătuseră latenți, o clasă socială de mijloc care era neinteresată de politică.

*Dar de ce abia acum? Clasa politică dezamăgește de atâta vreme...

**Pentru că au înțeles că politica schimbă viața cetății, schimbă viața țării. Au văzut că această corupție ucide. O dată cu drama de la Colectiv s-a trezit lumea. Românii au realizat de ce au murit niște copii nevinovați: pentru că niște funcționari corupți au dat autorizații pe bani. Când extrapolezi asta la nivelul întregii țări îți dai seama unde ar fi putut fi România la 30 de ani de la Revoluție și unde este acum. Toate orașele, toate administrațiile locale și centrale sunt prinse în ghearele unor caracatițe mai mici sau mai mari de partid, de la oamenii care lucrează acolo, până la firmele care au căpușat banul public. Costul corupției este evaluat, pe diverse cauze, undeva între 25 și 38 de miliarde de euro pe an. Sunt câteva autostrăzi! Banii aceștia se sifonează și ajung în niște buzunare private, în loc să ajungă în bunăstarea cetățenilor, în economie, în bunul mers al țării. Statul este cel mai mare client în orice economie, numai că dacă statul nu face proiecte mari, economia stă pe loc. Vedem ce se întâmplă acum cu noi: infrastructura este la pământ de ani de zile și PSD e la putere din 2012. Nu reușesc să dea drumul la șantiere mari de infrastructură. 

*Când veți veni dumneavoastră la putere, veți da drumul șantierelor, dar veți tăia salariile și pensiile!

**Așa s-a spus în campanie, nu? Da, vom da drumul marilor proiecte și vreau să înțelegem și de ce nu le-am avut până acum. Proiectele mari au nevoie și de minți luminate în spate, de oameni bine pregătiți și inteligenți. Or, în momentul în care partidele – că le pun pe toate! – mai ales în ultimii 15 ani, au înțesat administrațiile și instituțiile de stat cu oameni puși politic, nu pe competențe, s-au trezit că nu mai are cine să le facă. Acolo unde au fost niște lideri mai luminați s-au făcut proiecte, dar în majoritatea orașelor nu s-a făcut nimic, s-au schimbat bordurile și s-au pus panseluțe, pentru că acela este nivelul de competență din respectivele primării.

,,Sunt gata să mă așez la masă cu toate forțele politice anti-PSD și să smulgem din ghearele PSD acest județ”

*Revenind la rezultate, cum de a reușit USR să vină fulgerător din spate și să obțină astfel de procente?

**Alianța 2020 USR PLUS…

*Sigur, inerția…

**E important să o spunem, pentru că fără PLUS nu am fi făcut un scor la fel de bun. Au fost două forțe care s-au unit în aceste alegeri, două organizații politice care împărtășesc același ADN și același tip de oameni. Majoritatea nu au mai făcut politică și au intrat în politică scârbiți și sătui de combinațiile făcute numai și numai de niște găști de partid și în interesul lor. Am zis: ajunge, hai să ne luăm soarta în mâini! Majoritatea membrilor noștri sunt pe picioarele lor, au experiență în privat, lucrează în privat, au firme sau sunt angajați…

*Uau, deci sunt oameni care au un job în economia reală! Cunosc președinți de partid care nu au nici măcar un serviciu…

**Mda, în USR Argeș sunt eu și doi consilieri de-ai mei care suntem plătiți să facem politică, în rest toată lumea merge la serviciu. De aceea, în campanie, noi ieșeam, în general, după ora 18.00 și în week-end, când oamenii aveau timp să facă asta. E un semn de normalitate. La PSD, spre exemplu, mulți angajați în aministrația locală erau scoși de la program și îi vedeam pe stradă. Noi am intrat în povestea asta ca să schimbăm sângele în sistem. Oamenii ne-au dat un semnal că au încredere în noi și nu o să-i dezamăgim. O să mergem înainte, putem să facem mult mai multe lucruri și o să arătăm asta din 2020, când vom începe să luăm primării…

*Sau chiar din 2019, când veți avea propriul candidat la prezidențiale…

**Alianța o să aibă candidați la fiecare rundă de alegeri și asta este normal să se întâmple într-o democrație.

*Luând-o pas cu pas, ca Iohannis, vizați pe cineva la prezidențiale?

**Probabil va fi unul dintre liderii celor două partide: ori Dacian Cioloș, ori Dan Barna.

*…și cum Cioloș vine după o guvernare tehnocrată nu foarte strălucită…

**Aici este o discuție în Alianță și vom lua o decizie până la sfârșitul verii. Trebuie să avem candidat, chiar dacă văd niște supărări dinspre PNL că… de ce nu-l susținem pe Klaus Iohannis. Klaus Iohannis este un președinte bun, eu l-am votat în 2014, însă tot în spiritul liberalismului, orice sistem are nevoie de competiție pentru a scoate ce-i mai bun din el: mă rog la Dumnezeu să ajungă românii ca în turul doi să trebuiască să aleagă între Iohannis și candidatul USR. Ar fi frumos, ar fi un semn bun pentru societate. Important este ca poziția de președinte al României să fie la una dintre cele două formațiuni: PNL sau Alianța 2020.

*Cum veți gestiona de aici înainte orgoliile rănite ale PNL sau anumite reacții mai dure la adresa dumneavoastră pe marginea unor teme pe care nu va exista consens?

**Noi nu am intrat în politică să facem consiliere psihologică cu un politician sau altul sau să avem grijă să nu se necăjească vreunul dintre ei… Am intrat în politică să schimbăm modul de a face politică, să aducem oameni noi, onești, cinstiți, care să guverneze pentru cetățeni.

*Vedeți dumneavoastră, normalitatea îi năucește inclusiv pe politicieni…

**Cine se supără înseamnă că nu înțelege regulile jocului, iar dacă se supără, o să le treacă.

*Până acum, regulile jocului erau alianțele de ,,n” luate câte ,,k”. Este o regulă pe care dumneavoastră nu doriți declarativ să vi-o însușiți, deși, în politică, se tot fac genul acesta de compromisuri.

**Suntem oameni politici și suntem dispuși la compromisuri atunci când acestea sunt în interesul cetățeanului. Dau un exemplu la noi, în Argeș: interesul argeșenilor este să nu mai avem PSD la conducere. Sunt gata să mă așez la masă cu toate forțele politice anti-PSD și să vedem cum facem, punct cu punct, comună cu comună, oraș cu oraș, să smulgem din ghearele PSD acest județ.

*Asta înseamnă candidați comuni?

**Dacă vrem să luăm primării de la PSD asa va trebui să facem.

,, Bună parte dintre colegii mei spun că trebuie să candidez la Primăria Pitești...”

La Pitești, USR a obținut un scor istoric. Nimeni, de 30 de ani, nu a luat fața PSD. Așa stând lucrurile, veți avea orgoliul – deși e mult spus - sau dorința de a vă impune candidatul dumneavoastră?

**Nu e nici orgoliu, nici dorința, este datoria noastră față de cei care ne-au votat. Oamenii au dat un semnal: credem că voi sunteți cei mai potriviți în momentul acesta.

*Înțeleg că ați vorbit deja cu domnul Adrian Miuțescu despre necesitatea de a merge împreună la alegerile locale...

**Nu am discutat nimic cu domnul Miuțescu. M-a sunat luni și ne-am felicitat reciproc, nimic de substanță despre o eventuală colaborare. La Pitești e clar că avem nevoie de un candidat comun. Eu nu mă îmbăt cu apă rece, știu că localele nu vor semăna cu europarlamentarele, va fi altă mobilizare a PSD și e nevoie să fim uniți. Da, trebuie un singur candidat susținut de forțele anti-PSD. Va fi întâi o discuție în ineriorul Alianței și apoi cu celelalte forțe anti-PSD.

*Cu alte cuvinte, cei înscriși acum în competiția internă a PNL – Emanuel Soare, Ana Stan sau Mihai Coteț - se încălzesc degeaba pe margine.

**Nu știu eu care sunt socotelile PNL în acest moment și nici nu este treaba mea. Eu mă bucur că oameni ca Emanuel Soare și Mihai Coteț au intrat în politică. Este foarte bine că astfel de oameni au făcut un pas în față. L-am cunoscut pe Emanuel Soare la o emisiune și mi-a plăcut de dânsul, cu Mihai Coteț mă cunosc foarte bine, suntem din aceeași generație, ne știm din liceu, avem prieteni comuni... Genul de oameni ca Emanuel și Mihai schimbă sângele în politică și e bine că și în PNL intră astfel de oameni. M-aș bucura ca și la PSD să se întâmple același lucru, să avem și un partid social-democrat adevărat. Ar fi o mare schimbare, un lucru bun pentru România și pentru viitorul nostru, ca români.

*Care sunt socotelile dumneavoastră vis-a-vis de o eventuală candidatură la Pitești?

**Bună parte dintre colegii mei spun că trebuie să candidez la Primăria Pitești...

*Vor să mai elibereze din lista pentru Parlament?...

**Pragmatic vorbind, trebuie să avem un canidat fresh și să nu ne îmbătăm cu acest scor de la europarlamentare. Trebuie să avem cel mai bun candidat care poate să câștige alegerile locale. Eu, personal, bineînțeles că sunt dispus să îmi asum această candidatură, însă decizia va fi luată în USR local, apoi în Alianță și apoi cu celelalte partide din opoziția anti-PSD. Mulți mă întreabă: cum să renunț la mandatul de parlamentar? Eu nu am intrat în politică pentru mandate sau funcții și covor roșu...

*Un orizont de timp?

**În toamnă, cred că atunci ar trebui să intrăm în linie dreaptă pentru a avea timp de campanie și pentru a purta și discuții aplicate pe problemele orașului.

*Există posibilitatea ca PNL să aibă orgoliul de a merge cu candidatul lor?

**Ar fi regretabil să nu avem candidat comun...

*Vă întreb în sensul în care pentru unii este mai important să nominalizeze pe lista pentru consiliul local proprii faliți, pentru a avea beneficii proprii, în mod evident.

**Cred că forțele anti-PSD trebuie să aibă un singur candidat ca să poată reda Piteștiul cetățenilor, după 30 de ani. Altfel, va fi mult mai complicat... Voi face tot ce ține de mine să ajungem la această variantă: candidat unic care va câștiga primăria.

,,Când începi să faci compromisuri pentru o funcție politică, relevanța ta în ochii oamenilor este zero”

*V-ați așteptat la scorul de la Mioveni?

**Sincer... știam că vom scoate un scor bun, dar nu speram că o să câștigăm orașul. Am tras foarte mult în Mioveni. Avem o organizație mică, dar vioaie noi, la USR. Sunt și câțiva băieți foarte buni de la PLUS și am arat, dacă vreți, Mioveniul în precampanie și campanie. Personal am fost de trei ori acolo, Dan Barna a venit și el... Nimic nu e întâmplător. Am avut acolo focus și am tras foarte tare. Cred că Mioveniul merită mult mai mult. Primarul Georgescu se laudă cu realizările care sunt evidente, dar, sincer, orice primar, cu bugetul pe care l-a avut Mioveniul, putea face lucrurile acestea și mult mai mult...

*E valabil ce spuneți și dumneavoastră, deși sunt multe exemple de primari lamentabili care gestionează bugete imense... Vizați pe cineva pentru viitoarea candidatură, la Mioveni?

**În acest moment sunt câțiva colegi cu potențial. Nu sunt politicieni de carieră, eu sunt singurul politician din Argeș, iar acesta este un lucru bun. Sunt oameni care au dovedit că sunt foarte buni în administrarea propriilor companii, oamei care știu ce înseamnă bugete și care înțeleg că serviciul public înseamnă să fii în slujba cetățeanului.

*Pe urban ați spulberat concurența. Cum stați pe rural?

**Am luat voturi peste tot în rural, deci în mod evident există o bază de votanți. Nu ne propunem să câștigăm tot județul, că nu avem cum, mai ales că sunt alegeri dintr-un singur tur, dar vom avea organizații în jumătate din județ, poate chiar mai mult. Cu siguranță, orașele și comunele mari le vom acoperi.

*Ce voturi ați obținut în jurul Piteștiului iar este o reușită extraordinară...

**Periurbanul are comportament de urban, este un dormitor al urbanului. Sunt foarte mulți oameni care s-au mutat din oraș acolo, la casă, ca să stea mai liniștiți puțin. Sunt oameni cu venituri peste medie, oameni cu educație și asta se vede. Sunt votanții și suporterii noștri numărul unul.

*V-au contactat, după alegeri, primari care și-ar dori să treacă la USR?

**Nu.

*Dacă o vor face, care va fi răspunsul dumneavoastră?

**Răspunsul va fi nu. Poate vom susține primari PNL acolo unde este evident că au prima șansă, dar asta pentru că scopul primordial este să smulgem județul din ghearele PSD. Dacă în anumite localități, primarul PNL în funcție este bine așezat, bine văzut de oameni și a făcut lucruri pentru comunitate, probabil vom considera că este mai potrivit să-l sprijinim să mai obțină un mandat decât să ne canibalizăm.

*Cei de la PSD spun că și-au cumpărat deja floricelele și sucul la filmul de acțiune USR vs. PNL.

**Cei de la PSD să-și vadă de bucătăria lor înainte de toate, că au probleme majore cu un Cătălin Rădulescu ce îi face de râs în mod constant, care reprezintă Argeșul în Parlament și care îi jignește continuu pe oameni. Ei au niște probleme structurale majore pe care rebuie să și le rezolve.

*Ați observat că, o dată cu eliberarea de Dragnea, au început să aibă idei, puncte de vedere proprii, ba chiar să vorbească din capul lor, fără greșeli gramaticale...

**Sunt cu toții complicii lui Dragnea, nu vor păcăli pe nimeni. Au stat doi ani și jumătate fără să spună ceva. Mai mult, toți parlamentarii PSD au votat toate codurile și legile pe justiție ale lui Dragnea, nu a avut unul curaj să se opună. Când începi să faci compromisuri pentru o funcție politică, relevanța ta în ochii oamenilor este zero. Eu am lucrat 21 de ani în privat înainte să intru în politică, mă pot întoarce oricând, nu depind de nicio funcție.

*Cum a fost primul impact cu... job-ul la stat?

**În 2015, în decembrie, am venit în Guvernul Cioloș și am fost șocat. După o lună, văzând ce se întâmplă în Ministerul Transporturilor, mă miram că, totuși, țara merge, că mai avem un fel de șosele, că apa curge la robinet, că e lumină...  Era o mirare. Atunci am și decis să rămân în serviciul public, căci dacă reușim să aplicăm acolo măcar 25% din principiile și standardele pe care le aplicăm în mediul privat ca să fim competitivi, atunci schimbăm țara.

*Și PSD ar fi făcut la fel, dar,,, e greu când statul paralel se împotrivește în permanență. Pe dumneavoastră vă lasă, că sunteți ai lor...

**Campania asta a dovedit că românii nu cred în tot felul de minciuni rostogolite la două-trei televiziuni. O nouă generație a ieșit la vot, au ieșit tinerii între 18 și 24 de ani cum n-au mai ieșit niciodată.

*Când politica și justiția mănâncă șorici împreună, este justificat și scepticismul acesta...

**Sunt cazuri izolate...

*Eu zic că a fost o complicitate mulți ani de zile și că, între timp, și în justiție și servicii s-a mai primenit sângele...

**Eu nu aș extrapola și nu aș generaliza. Nu există grâu fără neghină și nici pădure fără uscături. Majoritatea sunt oameni serioși, care-și văd de treaba lor cu decență și cu grijă.

,, Nu, n-o să ne ia capul, suntem hiperpragmatici, înțelegem politica”

*Vă este teamă, cumva, să nu dați cu stângul în dreptul? Să nu vă ia capul? Să nu iasă unul sau altul cu declarații aiuritoare sau care să dezamăgească electoratul?

**Nu, n-o să ne ia capul, suntem hiperpragmatici, înțelegem politica, suntem oameni maturi. Am mai făcut greșeli și probabil vom mai face, însă mai important decât orice este buna credință în tot ceea ce facem. Numai cine nu muncește nu greșește, dar nu cred că vom face greșeli majore sau de nereparat. Suntem și genul care, dacă am greșit, recunoaștem și ne cerem scuze. Cât despre principii, pe acestea nu le negociem. Dacă cineva din organizațiile noastre se va abate de la ele, va zbura instantaneu.

*La final, un mesaj pentru numeroasa comunitate de unguri de aici, din Argeș...

**Sunt bineveniți în USR, vicepreședintele nostru este de naționalitate maghiară, avem mulți colegimaghiari care au ales USR chiar și în Harghita, Covasna sau Târgu Mureș. Așadar, dacă vor să schimbe ceva în județul acesta, am văzut că sunt 1000 și ceva, sunt bineveniți! Nu există partid mai tolerant etnic și mai european din acest punct de vedere decât USR.  Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
2 august 2021

AED 1,1256 -0.01 %
AUD 3,0432 -0.33 %
BRL 0,7931 -2.52 %
CAD 3,3188 -0.17 %
CHF 4,5687 -0.04 %
CNY 0,6399 -0.05 %
CZK 0,1929 0.00 % -
DKK 0,661 -0.08 %
EGP 0,2634 +0.04 %
EUR 4,9171 -0.05 %
GBP 5,7547 -0.36 %
HRK 0,6557 0.00 % -
HUF 1,3781 +0.12 %
INR 0,0556 0.00 % -
JPY 3,773 -0.02 %
KRW 0,3595 -0.17 %
MDL 0,2311 -0.04 %
MXN 0,2085 +0.19 %
NOK 0,4699 -0.21 %
NZD 2,8874 -0.36 %
PLN 1,078 +0.08 %
RSD 0,0418 0.00 % -
RUB 0,0567 +0.18 %
SEK 0,4817 -0.19 %
THB 0,1255 -0.24 %
TRY 0,4934 +0.33 %
UAH 0,1539 -0.19 %
USD 4,1348 0.00 % -
XAU 240,4651 0.00 % -
XDR 5,9048 0.00 % -
ZAR 0,2865 0.00 % -

Mai mult
...
...
Pe Mircea Diaconu l-a lăsat bătrânul ARO

Daniel Savu, fost ofițer SRI: Cred că Cioloș se întâlnește cu dna Guseth la spiralele MISA

Cum se văd de la centru ,,reţelele toxice” din Argeş. Nicolescu şi Pendiuc ,,poluează" şi de după gratii...

Atentie la proceduri!


Ion Baicea arata cu degetul catre fostul edil: Primaria Costesti este inglodata in datorii

Toti oamenii presedintelui. Top 134 jurnalisti basisti!

Desi asta ar fi trebuit s-o faca directorul PDL, Dobre demonstreaza ca este angajat al CS

Conform CNA, Muscel TV este cea mai tare televiziune din Arges!

Mircea Andrei n-a glumit: Organizatia de Tineret a PDL Pitesti, dizolvata pe motiv de... Udrea