30 Jul 2021 | Vremea în : °C
Liberalii se pregătesc de referendum pentru demiterea primarului Cornel Ionică

Liberalii se pregătesc de referendum pentru demiterea primarului Cornel Ionică

*Narcis Sofianu: ,,Nu vrem circ mediatic despre cum a mai reușit domnul Ionică să mai obțină o zi, ca primar!"

Consilierul local Narcis Sofianu este de departe cea mai coerentă, incisivă și carismatică voce a PNL, în Argeș. Are darul acela de a face ceva interesant și din banalele punctaje venite pe email de la Centru și asta pentru că, așa cum se spune în popor, îi merge bila. Dacă în conferințe captează atenția, când e vorba de proba ,,urna care salvează turma", pică și el cu brio ca mai toți camarazii săi de arme. Asta e, nu știe și nu vrea să se îmbrățișeze cu poporul în Piața Independenții și, ca și fostul Luceafăr al PNL, Crin Antonescu, recent sculat din adormire, nu este constant. Acum îl vezi cum străluce, după care nu-l mai zărești cu lunile (sau cu anii, în cazul lui Antonescu, care nu și-ar fi stricat somnul dacă nu i-ar fi venit miros de europarlamentare pe la nas).

Din adormire l-a sculat pe domnul Sofianu proaspăta sentință primită de primarul Cornel Ionică în dosarul ANI. Cu gândul, probabil, la o potențială candidatură la Primăria Pitești, acesta a combătut ,,cestiunea" pe toate părțile.  Pe una dintre părți l-am întors și noi, cu interviul de mai jos (sau stânga, sau dreapta, funcție de opțiunea tehnoredactorului).

*Domnul primar Cornel Ionică declara că mulți își freacă mâinile de satisfacție că a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate. Dumneavoastră vi le frecați?

**Mulți își vor freca mâinile la iarnă, când o să le fie frig. Din punctul meu de vedere este doar o confirmare că Piteștiul trebuie să intre în normlitate. Dumnealui se afla în conflict de interese de multă vreme. Ceea ce s-a întâmplat acum a fost doar o confirmare prin decizie definitivă și irevocabilă a instanțelor de judecată.

*Domnul Ionică susține că instanța doar a luat... act de conflictul său de interese, dar nu a dispus să părăsească și incinta...

**Legea 176/2010 spune că atunci când se constată că în cazul cuiva există starea de conlict de interese, fapta constituie temei pentru eliberarea din funcție. Este expresă prevederea. Practic, ca procedură, ANI va comunica raportul prefectului, care prefect trebuie să emită actul de eliberare din funcție în cel mult șase luni, așa cum spune legea.

*Mai spune același domn primar Ionică faptul că sunt mai mulți primari în aceeași situație și nu au părăsit funcția...

**În mai multe județe din România, unii prefecți care sunt foști colegi de partid cu primarii, deci nu sunt chiar așa apolitici, au făcut în așa fel încât edilii să aibă câștig de cauză în contestarea acelui act care doar finalizează starea de conflict de interese.

*Cât poate trage de timp prefectul nostru atât de... foarte apolitic?

**Conform legii, cu riscul de a nu fi sancționat, șase luni, dar... din cauza unor ,,scăpări" ale unor funcționari, acel act poate să aibă niște... lipsuri din punct de vedere legal. Dacă va fi contestat, atunci instanța va trebui să suspende actul până la judecarea definitivă.

*Și vom ajunge, deci, la alegeri...

**Se poate ajunge și mai departe decât atât, numai că, în cazul Piteștiului, nu cred că vom ajunge la alegeri pentru că, după ce a apărut această consfințire din partea instanțelor, către noi au început să ajungă și alte informații și atunci este posibil ca grupul liberalilor din Pitești să uzeze de prevederile Art. 70, coroborat cu Art 55 din Legea Administrației Publice Locale referitoare la demiterea primarului prin referendum.

*Asta intenționați?

**Da, pentru că nu vrem să ajungem un circ, la Pitești. Piteștiul deja este restant pe mai multe capitole de dezvoltare și nu vrem să asistăm în permanență la un circ mediatic despre cum a mai reușit domnul Ionică să mai obțină o zi, ca primar.

*E un fel de măsurare a mușchilor înainte de alegeri?

**E o chestiune de responsabilitate.

*Nu vă este teamă să nu ieșiți cam șifonați din treaba asta? Mașinăria de vot a PSD a funcționat de fiecare dată impecabil, până acum nu a dat rateuri...

**Dacă am pleca de la ideea reală că până acum PSD a condus pe linie și în județul Argeș, și la Pitești, atunci nici nu ar mai trebui să candidăm.

*La cum vă mișcați în general, oricum candidați cu șanse mici, mici de tot...

**Cred că o putere administrativă sănătoasă poate exista doar dacă opoziția este puternică, sănătoasă. Atunci când apare o cârdășie nepermisă între Opoziție și Putere, atunci suferă toată comunitatea locală.

*Din punct de vedere politic, ați putea suferi o înfrângere la Referendumul de demitere a primarului. Vă asumați acest test?

**Bineînțeles, dar nu vrem să ne asumăm indiferența față de problemele pe care le are comunitatea.

*Domnul primar ne-a spus că pe toată perioada proceselor a suferit și dumnealui, și familia, a plâns, i-a intrat... boala în oase, nu aveți pic de empatie față de durerea sa?

**Ba da, dar ca să nu mai plângă pe viitor poate să-și dea demisia așa cum este normal și se poate bucura în liniște de familie, de pensia mare pe care o are și de palmaresul administrativ mai mult sau mai puțin apreciat pe care l-a căpătat până în prezent.

*Totuși, nu credeți că exagerați? Domnul primar spune că nu a făcut altceva decât să ridice, în mod nefericit, o mână, că dacă nu o mai ridica, nu mai avea nicio problemă și că în buzunarul său nu ar fi intrat un leuț...

**Starea de conlict de interese din punct de vedere legal, este o formă mult mai gravă decât incompatibilitatea. Cel care stă în pasivitate în mod nepermis presupune să fie incompatibil, pe când conflictul de interese presupune o acțiune. Este posibil ca la o anumită ședință orice ales local să nu fie atent, dar domnul Cornel Ionică nu putea să nu știe că cel care a beneficiat de contracte cu bunuri ale municipiului Pitești este ginerele lui.

*Acum, vedeți și dumneavoastră, au mai pățit-o și alții, chiar și domnul Liviu Dragnea. Când nora sa a fost agresată, Dragnea a fost întrebat dacă a fost înjurată sau și bătută și a declarat că nu știe. Există și oameni pe care pur și simplu nu-i interesează de familia lor, zic...

**Eu ce pot să vă spun este că legea nu prevede admiterea unor scuze ca anulare a unor situații juridice concrete... Pe de altă parte, vreau să mai remarcați un lucru: raportat la gravitate, conflictele de interese nu au fost de gravitate maximă pentru că s-ar fi pornit și anchete penale, deci nu a fost cazul.

*Cum spuneam, un ban n-a văzut din tot conflictul de interese. Poate că nici nu se înțelegea bine cu ginerele, poate că nici nu mâncase un grătar cu dumnealui...

**Problema este că legea se referă la o relație de rudenie de un anumit fel, iar ginerele se afla într-o comuniune de bunuri cu fiica domnului primar. Pe românește, domnul Ionică, în mod nepermis de lege, a influențat niște decizii în urma cărora, fiica domniei sale, soție a ginerelui său patron la o societate comercială, a beneficiat de anumite sume de bani care se cuveneau municipiului Pitești.

*Credeți că cele două... vicii ale Piteștiului își freacă mâinile la gândul că ar putea prelua interimatul?

**Nu știu în ce măsură își doresc. Bănuiesc că cei de la PSD Pitești, după o consultare și cu cei de la PSD Argeș, vor stabili cine va fi candidatul PSD pentru funcția de primar și implicit și ce atitudine vor avea pentru a-și desemna viceprimarul care să asigure interimatul.

*E în interesul PSD să-și schimbe omul în timpul jocului?

**Nu cunosc exact. În PSD Pitești sunt interese diferite, viziuni diferite...

*Așa, de dragul discuției, pentru că probabil nu se va ajunge aici, pe care dintre cei doi viceprimari i-ați vedea mai capabili de un interimat?

**Dacă este să fiu politician, aș spune că nici unul nu este capabil și nu merită să fie primar.Sunt convins că cei de la PSD Pitești vor avea maturitatea să-l desemneze pe cel pe care-l consideră mai potrivit.

*Am înțeles, evitați să vă asumați o preferință...

**Cred că cel mai nimerit să răspundă la această întrebare este domnul Gentea despre care am înțeles că este posibil candidat la funcția de primar.

*E un candidat mai... spălat, mai educat, mai european...

**Cu facultatea terminată la timp...

*Mai ales...

**Știu că în cazul unuia dintre conflicte domnul primar a spus că era student și nu știa ce face...

*Sesiunile pot fi foarte stresante... În altă ordine de idei, doamna premier Viorica Dăncilă ne-a promis pod nou peste Argeș, domnul primar a ieșit în conferință și l-a și... inaugurat către presă. Să ne bucurăm?

**Domnul Ionică a ajuns din punct de vedere al mesajelor pozitive să fie ca băiatul din povestea cu lupul: a anunțat atât de multe realizări mărețe, inclusiv parc industrial (și uite că și acum suntem în litigiu, deși am o bănuială dă dumnealui știa că acolo este o situație litigioasă), ne-a promis ani de zile pasaj la Lânăriei, ne-a promis ani de zile pod peste râul Argeș... Nu se va face nimic c\t domnul Ionică este încă primar.

*Da, dar promisiunea este a doamnei Dăncilă, adică e făcută pe onoarea dumneaei de premier...

**Dacă e promisiunea doamnei Dăncilă atunci e posibil ca doamna, nefiind o bună cunoscătoare a limbii române, să fi încercat să-i i spus cu totul altceva și domnul Ionică, emoționat, și sub presiunea recentelor evenimente, chiar să fi înțeles că îi va face un pod peste Argeș.

*Nu știu ce să zic, dar domnul primar a înțeles și că centura de Vest a Piteștiului este aproape de realizare o dată cu demararea lucrărilor la autostrada sau drumul expres Craiova-Pitești...

**Când ai 70 de ani, ,,aproape" poate însemna și 25-30 de ani, deci s-ar putea chiar să nu mintă când spune acest lucru. Domnul Ionică spunea și prin anii 2007 faptul că centura de Vest e aproape gata. Știu și că a venit în Consiliul Local cu proiectul acesteia. Iată că au trecut mai bine de zece ani. Cum spuneam, e... aproape. E bine că nu are probleme grave de memorie și din zece în zece ani ne mai amintește promisiunile de peste timp.

*Cu corespondența la Consiliul Local cum mai stați, tot așa, violată de domnul primar? Vă plângeați că nu intrați în posesia ei și că sunteți sabotat în relația cu cetățeanul.

**Sperăm să nu mai existe probleme. Între timp, în calitatea mea de consilier, nu am primit niciun document adresat Consiliului Local.

*Ca să nu mai fiți atât de critic și rău cu domnul primar, mai ales că se află într-o situație... vulnerabilă a vieții sale, spuneți-mi trei măsuri pe care le-a luat în ultimii doi ani și pe care le apreciați ca fiind benefice pentru comunitate!

**Am apreciat sincer soluția de circulație abordată pe varianta de coborâre a Căii Craiovei.  Am apreciat și faptul că, deși nu a aprofundat problema atragerii de fonduri europene, a încercat să depună mai multe proiecte chiar dacă nu sunt prioritare pentru municipiul Pitești. Și cam atât pentru că mi-e greu să mai adaug ceva...

*Probabil că vă va fi mai ușor să enumerați trei măsuri păguboase pentru oraș...

**În primul rând, faptul că, din punct de vedere relațional, s-a dovedit a fi inadaptat pentru funcția de primar și o spun sub mai multe aspecte: are o relație proastă inclusiv cu colegul de partid Dan Manu; are o relație foarte proastă cu consilierii locali, inclusiv ai dumnealui. Nu există niciun proiect de hotărâre depus de consilierii PSD sau cel puțin eu nu am cunoștință de așa ceva. De proiectele PNL nu mai vorbesc, nu a promovat unul pe ordinea de zi. De asemenea, nu a ezitat să ne obstrucționeze activitatea, în sensul că i-am făcut cerere scrisă pentru a ne aloca o sală în care să ne ținem audiențele cu cetățenii, în calitate de consilieri, și ne-a răspuns că... nu sunt spații. În al doilea rând, nu a încercat să ajute Piteștiul din punct de vedere al infrastructurii. Am avut chiar un schimb de replici dure în ședință în care i-am reproșat că nu face absolut nimic pentru a determina o grabă în realizarea tronsonului de autostradă Pitești-Sibiu. Argeșul pierde câteva zeci de milioane de euro pe an pentru că acest tronson nu a fost făcut.

*Și ce ar fi putut face primarul Ionică?

**Dumnealui reprezintă comunitatea locală a reședinței de județ, oraș care, pe vremea lui Pendiuc, avea chiar pretenția să devină capitală regională. Piteștiul reprezentat de Cornel Ionică nu a făcut niciun demers nici pentru a grăbi lucrările la autostradă și nici pentru a protesta față de provincializarea Argeșului de către Teleorman. În al treilea rând, îi mai reproșez domnului Ionică faptul că, deși i-am pus în vedere de mai multe ori, dumnealui nu face nimic pentru a-i încuraja pe tinerii Piteștiului să rămână în oraș sau să revină după terminarea studiilor. Din zona Piteștiului sunt peste 100 de tineri care anual termină medicina și nici măcar trei nu se întorc. Se duc la Sibiu, se duc în orașe mai dezvoltate, mai civilizate....

*Hai să dăm o fugă și prin PNL, cum mai merg lucrurile?

**Lucrurile merg destul de bine, plecând de la ideea că încercăm să facem o opoziție sănătoasă, ca să avem o putere sănătoasă.

*Mai e loc de dus în cap cu Orban în frunte sau mai jos de atât nu se poate?

**PNL a crescut în sondaje de când Orban este preșdinte, iar sub conducerea sa, cât timp au fost alegeri locale parțiale, PNL s-a situat pe primul loc.

*Înseamnă că unii colegi de partid au alte informații...

**E posibil, avem și colegi care sunt mai puțin preocupați și mai prost informați.

*Sunt liberali care impută conducerii că nu s-au speculat deloc gafele PSD și că partidul ar fi putut crește lejer...

**Există sondaje și sondaje, cert este că vis-a-vis de gafele impardonabile ale PSD, mulți români au devenit indiferenți, scârbiți de orice înseamnă politică, iar mesajul a ajuns să fie foarte greu primit de majoritatea românilor. Acest lucru se vede și în prezența la vot.

*Să nu aveți o surpriză din partea USR, mi se pare că se mișcă mai bine decât dumneavoastră.

**Din partea USR puteam să nu avem nicio surpriză, sau să avem o surpriză plăcută sau una neplăcută. Deși nu s-au identificat din punct de vedere doctrinar, mulți îl cataloghează ca fiind o formațiune de dreapta sau centru-dreapta, motiv pentru care, personal, le urez mult succes în ceea ce își propun.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
29 iulie 2021

AED 1,1283 -0.43 %
AUD 3,0668 +0.27 %
BRL 0,81 +0.61 %
CAD 3,3226 +0.28 %
CHF 4,5608 +0.15 %
CNY 0,6416 +0.16 %
CZK 0,1928 +0.52 %
DKK 0,6616 +0.02 %
EGP 0,2634 -0.45 %
EUR 4,9209 +0.02 %
GBP 5,7815 +0.08 %
HRK 0,6555 -0.02 %
HUF 1,3716 +0.22 %
INR 0,0558 -0.36 %
JPY 3,7736 -0.31 %
KRW 0,3617 +0.17 %
MDL 0,2322 +0.13 %
MXN 0,2085 -0.10 %
NOK 0,4735 +1.00 %
NZD 2,8982 +0.25 %
PLN 1,0728 +0.13 %
RSD 0,0419 0.00 % -
RUB 0,0566 0.00 % -
SEK 0,4832 +0.17 %
THB 0,1261 -0.39 %
TRY 0,4859 -0.04 %
UAH 0,1541 -0.64 %
USD 4,1443 0.00 % -
XAU 242,5914 0.00 % -
XDR 5,9158 0.00 % -
ZAR 0,283 0.00 % -

Mai mult
...
...
Pe Mircea Diaconu l-a lăsat bătrânul ARO

Daniel Savu, fost ofițer SRI: Cred că Cioloș se întâlnește cu dna Guseth la spiralele MISA

Cum se văd de la centru ,,reţelele toxice” din Argeş. Nicolescu şi Pendiuc ,,poluează" şi de după gratii...

Atentie la proceduri!


Ion Baicea arata cu degetul catre fostul edil: Primaria Costesti este inglodata in datorii

Toti oamenii presedintelui. Top 134 jurnalisti basisti!

Desi asta ar fi trebuit s-o faca directorul PDL, Dobre demonstreaza ca este angajat al CS

Conform CNA, Muscel TV este cea mai tare televiziune din Arges!

Mircea Andrei n-a glumit: Organizatia de Tineret a PDL Pitesti, dizolvata pe motiv de... Udrea