14 Jun 2021 | Vremea în : °C
Bitpress

Este talentul o scuza?

Bogdan Suceava, unul dintre cei mai importanti scriitori tineri de azi si, mai ales, unul dintre cei care vor conta in literatura de maine si poimaine, si-a dat demisia, printr-o adresa nu mai lunga decat un haiku, din U.S.R. Fara sa invoce niciun motiv. Sunt atatea, incat oricine are in gand vreunul are dreptate. In definitiv, nici U.S.R., nici Academia Romana ori cea Suedeza (cea cu Nobelul) NU asigura nemurirea unui creator. Nici Homer, nici Shakespeare nu au trecut prin furcile caudine statuate de o comisie a timpului care sa le puna in balanta talentul de a invinge veacurile. Misterios, Timpul (si inca ne lipseste, de trei milenii, o stiinta a acestuia) ne va spune vreodata povestea umbrelor noastre.

Militantismul etico-estetic de care am tot facut vorbire, din 2003, in revista Arges, este menit sa impace valorile estetice cu acelea morale. Fiindca, prea adesea (iar istoricii literari o stiu prea bine), aceste valori se intretaie prea de putine ori in chip fericit, in chipul acela in care creatorul de valori sa impinga umanitatea mai departe, sa fie, cu alte cuvinte, si un model formativ pentru societate, nu doar pentru discipoli.

Din pacate, ori din fericire (din contradictie se naste ceva nou, de la Heraclit si Hegel citire), multe valori estetice au fost atacate (mai ceva ca la Hiroshima) cu argumente morale.

Platon, am aflat de la H. Arendt, este cel care introduce totalitarismul in gandire. M. Heidegger si L.-F. Céline, de pilda, sunt niste bieti nazisti de care trebuie sa uitam. Pe la noi, trebuie sa aruncam la cos opera lui Eminescu (gazetarul, pana si poetul, era xenofob, cum au stabilit rabinii de serviciu), ori pe cea a unor Eliade, Noica, Nae Ionescu, Cioran, Ion Barbu, Rebreanu, Blaga, Sadoveanu, Arghezi, Calinescu, Nichita s.a.m.d. pentru anumite convingeri politice, de la un anumit moment dat.

Ce-i de facut?! Pastram, din fiecare, ce ne convine acum, ori aruncam laturile din copaie deodata cu pruncul din aceasta?! Pana unde poate merge intransigenta morala in raport cu valoarea strict estetica (in spirit neo-kantian, spre exemplu) a operei unui creator?

Ideal ar fi ca un creator adevarat sa aiba si inalte calitati civice. Probabil, in Cetate, Homer a fost un om extrem de respectabil, altfel grecii nu ar fi dat dovada de atata cuviosenie fata de un orb (Borges exagera si el, ca Homer si-ar fi scos ochii pentru a putea gandi/vedea).

Daca aplicam, la sange, incrucisarea valorilor etico-estetice asupra istoriei culturii noastre, o sa intelegem de ce nu contam in cultura lumii. Sunt prea multe compromisuri (ne place sa le spunem balcanice, dar il uitam pe Kadare, albanezul) pentru a incerca sa justificam neajunsurile noastre atavice. Nu intereseaza aici, din punctul de vedere al militantismului etico-estetic, compromisurile intime, viata privata, ci doar cele civice, cu rezonanta in plan social. Nu ne oripileaza ca X,Y,Z au scris despre Eminescu ca ,,bea teapan’’ (ca om), ca Nichita scria, oferindu-i-se o sticla de vodca, o poezie la comanda, ori ca Marin Preda a murit cum a murit, deoarece nu viata privata conteaza. Sunt importante doar gesturile culturale publice. Fiindca doar acestea au ecou (si urmari) pentru ceilalti. Iorga il scuipa pe obraz pe batranul Slavici pentru colaborationismul din primul Razboi Mondial (junimistul a facut si puscarie). Sadoveanu si Arghezi (scriitori ai tuturor sistemelor politice, vai) doreau sa se vanda pe cat mai multe avantaje ultimului lor regim, cel comunist.

Singurul care se auto-denunta, in 1946, cerand sa fie arestat, era Noica. Nici Eliade nu a cedat invitatiei de a bea o cafea cu N. Ceausescu, oricate beneficii ar fi urmat. Nici Goma nu a cedat. Nici atunci, nici in cei 20 de ani de libertate a cuvantului...

Cel mai trist, la noi: dupa 1990 au cedat, in fata ademenirii/amenintarii factorului politic democratic, atatia cathari (cum le zicea N. Steinhardt), in frunte cu G. Liiceanu & G.D.S. Cu timpul, vom afla cum este cu aceste... cedari. Dezvaluiri incep sa apara, unii sefi de revista/oameni de cultura dau cu subsemnatul...

Nelamuriri ce par fara raspuns, pe moment, pe la noi. Cum nu s-a gasit (distractiv, trist, tragic) raspuns daca Herta Müller (al doilea Nobel, dupa Elie Wiesel!!!) apartine literaturii romane ori nu!

Pana la urma, scriitori nascuti si educati in Romania, precum
Wiesel si Müller, dovedesc ca, in lumea de astazi, cumpana intre valorile estetice si etice se tine dreapta. Mai era loc, anterior, si pentru Paul Goma, dar acesta e judecat, chipurile, etic (i s-a pus eticheta unei anumite „atitudini” fata de evrei, desi scriitorul vorbeste doar despre faptele unora) nu estetic, fapt ce dovedeste ca si Occidentul are, pe moment, o problema.

In rest, cum imi spunea recent Bogdan Suceava, ,,talentul nu e o scuza pentru nimic’’. Conteaza doar gestul cultural… Asta deoarece militantismul etico-estetic depaseste, in illo tempore, butada lui Paul Valéry, cel care, rugat de cineva sa-si dea cu parerea despre creatia propusa lecturii, i-a raspuns: ,,Domnule, nu aveti talent! S-ar putea sa fiti un geniu. Dar eu la genii nu ma pricep”.

Este, asadar, talentul, el singur, o scuza pentru tot? Talentul e o scuza doar pentru viata nocturna, nu pentru cea diurna, cea a marilor implicari social-politice (un exemplu: Adrian Paunescu e de regasit in toate dictionarele si istoriile literare contemporane, desi, politically correct, nu ar trebui, dar ,,Ruga pentru parinti” va ramane).

Dar cine se pricepe, la noi, la genii, la talente (doar sunt atatea concursuri asa-zis nationale, mari edituri ce selecteaza autori de succes  etc.!)?! Si asta in conditiile in care nici un dictionar din lume  nu ofera o definitie, conceptual asumata unanim, a ceea ce reprezinta un ,,geniu’’ ori ,,talent’’…

In rest, avem parte, de genii si talente, permanent! Dumnezeu cu mila…Taguri:
Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Momentan nu există recomandări bazate pe conținutul acestui articol. Trimite tu un articol pe această temă.
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
14 iunie 2021

AED 1,1054 +0.31 %
AUD 3,1337 -0.16 %
BRL 0,7938 -0.85 %
CAD 3,3408 -0.12 %
CHF 4,5162 +0.03 %
CNY 0,6346 +0.19 %
CZK 0,1937 -0.36 %
DKK 0,6615 -0.03 %
EGP 0,2591 +0.31 %
EUR 4,9188 -0.03 %
GBP 5,7235 -0.07 %
HRK 0,6567 -0.02 %
HUF 1,4097 -0.75 %
INR 0,0554 0.00 % -
JPY 3,7034 +0.23 %
KRW 0,3632 -0.16 %
MDL 0,2287 +0.04 %
MXN 0,2042 -0.54 %
NOK 0,4887 +0.18 %
NZD 2,9034 -0.22 %
PLN 1,0925 -0.65 %
RSD 0,0418 0.00 % -
RUB 0,0562 -0.53 %
SEK 0,4884 -0.14 %
THB 0,1305 +0.15 %
TRY 0,4877 +0.72 %
UAH 0,1504 +0.40 %
USD 4,0604 0.00 % -
XAU 242,7733 0.00 % -
XDR 5,8457 0.00 % -
ZAR 0,2951 0.00 % -

Mai mult
...
...
Land of bad choice…

Cioaca saptamanii

Bucurie, vesti bune, lapte si miere

Coltul cu nervi

Suntem sclavii banilor

20 de ani de la Revolutie

Basarabia e Romania, dar gazul vine de la mama Rusia

Legal sau ilegal?

Un tablou, doua tablouri, mai multe tablouri...

Inutilitatea lui Eminescu