17 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress

Avocatul Sorin-Bogdan Prodescu va spune cine are dreptul la mostenire

Mostenirea sau succesiunea reprezinta transmiterea patrimoniului (activ si pasiv) apartinand unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice aflate in viata (sau concepute dar nenascute inca), catre una sau mai multe persoane juridice in fiinta, ori, in lipsa acestora, Statului. Mostenirea (succesiunea) poate fi legala sau testamentara.

Mostenirea este legala in cazul in care transmiterea patrimoniului succesoral are loc in temeiul legii - catre persoanele, in ordinea si cotele determinate de lege. Mostenirea este testamentara in cazul si in masura in care transmiterea masei succesorale are loc in temeiul vointei celui care lasa mostenirea, manifestata prin intocmirea unui testament.

Data deschiderii succesiunii
Data cand se va deschide succesiunea este data mortii defunctului. Aceasta data este foarte importanta, deoarece in raport cu acest moment sunt identificate persoanele chemate a mosteni, capacitatea lor succesorala si drepturile ce li se cuvin, si tot aceasta este, de regula, data care marcheaza curgerea termenului de 6 luni, care este un termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala.

Mostenitorii pot refuza mostenirea

Potrivit art. 686 Cod Civil: "Nimeni nu este obligat de a face acceptarea unei mosteniri ce i se cuvine. Daca mostenitorul doreste sa renunte la mostenire in virtutea acestui text de lege, va avea loc desfiintarea retroactiva a titlului de mostenitor, devenind persoana straina de mostenire". Daca doresc sa accepte succesiunea, mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii mostenirii in termen de 6 luni de la decesul autorului. In caz de renuntare la mostenire aceasta se face printr-o declaratie expresa la notar, in cele 6 luni de la deces. Dupa acest termen, dreptul de a accepta sau de a renunta se prescrie, succesibilul devenind strain de mostenire.

Mostenitorii legali sunt in ordine
» Descendentii
Prima clasa de mostenitori este cea a descendentilor, adica cea a copiilor defunctului si a urmasilor lor in linie dreapta la infinit, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara ei, inclusiv copiii adoptati cu efecte depline. Daca la mostenire vin numai descendenti de gradul I (copiii), atunci mostenirea se va imparti in mod egal. Daca alaturi de acestia la mostenire este chemat si sotul supravietuitor, atunci se stabileste mai intai cota acestuia de 1/4, iar restul se imparte in mod egal intre descendenti.

» Privilegiatii
Clasa a doua de mostenitori legali este formata din ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati. Ascendentii privilegiati sunt parintii – tata si mama – defunctului din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie. Daca la mostenire sunt chemati numai ascendentii privilegiati, atunci mostenirea se va imparti in mod egal intre acestia. Daca ei vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, atunci sotul supravietuitor are dreptul la 1/2 din mostenire.

» Colateralii privilegiati

Acestia sunt fratii si surorile defunctului si descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv (nepoti si stranepoti de frate-sora). Daca acestia vin singuri la mostenire, atunci vor imparti bunurile in mod egal. Daca vor veni in concurs cu sotul supravietuitor, mai intai se va stabili cota acestuia de 1/2 si apoi se va imparti restul de mostenire in functie de numarul lor.

» Ascendentii ordinari
Clasa a treia de mostenitori legali o reprezinta ascendentii ordinari. Acestia sunt bunicii, strabunicii fara limita de grad. Daca vin singuri la mostenire, acestia vor imparti in mod egal intre ei masa succesorala.
Daca vin in concurs cu sotul supravietuitor, se va defalca mai intai cota acestuia de 3/4.

» Colaterali ordinari
Clasa a patra de mostemitori legali este formata din colateralii ordinari, adica rudele colaterale ale defunctului care nu sunt frati sau surori ori descendenti ai acestora, adica unchi, matusi, veri primari si fratii sau surorile bunicilor defunctului. Ei vor culege intreaga mostenire daca sunt singuri, iar daca vin in concurs cu sotul supravietuitor al defunctului se va stabili mai intai cota acestuia de 3/4 si abia apoi vor imparti ceea ce a mai ramas.

Testamentul
Potrivit Codului civil, testamentul este un act revocabil prin care testatorul dispune, pentru momentul incetarii sale din viata, de tot sau de o parte din averea sa. In principiu, orice persoana poate lasa prin testament mostenirea oricarei persoane doreste. Pentru a putea dispune prin testament, in primul rand o persoana trebuie sa fie capabila. Nu vor putea uza de acest act juridic minorul care nu a implinit varsta de 16 ani, persoanele puse sub interdictie si persoanele lipsite de discernamant.

Rezerva succesorala
Este acea parte a patrimoniului celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, impotriva vointei defunctului manifestata prin liberalitati (donatii) facute in timpul vietii sau pentru dispozitii testamentare pentru cauza de moarte legate sau exheredari .
Rezerva succesorala ii apara pe mostenitorii rezervatari nu numai impotriva liberalitatilor excesive facute in favoarea unor persoane straine, dar si impotriva liberalitatilor facute impotriva unor mostenitori legali, chiar comostenitori rezervatari.

Mostenitorii rezervatari
Mostenitorii rezervatari sunt descendentii defunctului de orice grad, adica copiii (indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei), nepotii, stranepotii, parintii defunctului, precum si sotul defunctului.Taguri:
Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Momentan nu există recomandări bazate pe conținutul acestui articol. Trimite tu un articol pe această temă.
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
14 ianuarie 2022

AED 1,1746 +0.03 %
AUD 3,136 -0.49 %
BRL 0,7803 +0.12 %
CAD 3,4542 -0.03 %
CHF 4,7342 +0.21 %
CNY 0,6793 +0.18 %
CZK 0,2018 -0.54 %
DKK 0,6643 -0.02 %
EGP 0,275 +0.18 %
EUR 4,9432 -0.01 %
GBP 5,9246 -0.04 %
HRK 0,6575 +0.09 %
HUF 1,3928 +0.14 %
INR 0,0582 -0.17 %
JPY 3,7872 +0.59 %
KRW 0,3632 -0.25 %
MDL 0,2394 -0.99 %
MXN 0,2125 +0.38 %
NOK 0,4965 -0.38 %
NZD 2,9558 -0.39 %
PLN 1,0895 -0.22 %
RSD 0,042 0.00 % -
RUB 0,0567 -1.90 %
SEK 0,4822 -0.14 %
THB 0,1299 +0.08 %
TRY 0,3183 +0.38 %
UAH 0,1542 -0.90 %
USD 4,3142 0.00 % -
XAU 252,8267 0.00 % -
XDR 6,0756 0.00 % -
ZAR 0,2813 0.00 % -

Mai mult
...
...
Inca o amanare in dosarul uciderii Elodiei

Avocatul Sorin-Bogdan Prodescu va spune cine are dreptul la mostenire

Adrian Nastase: ,,Nicolescu e arestat pentru a se mima justitia in fata UE”

Evaziune cu porci, în Argeş

Perchezitii la locuintele a sase persoane suspectate de camatarie si santaj

Avocatul Poporului raspunde intrebarilor dumneavoastra

Cum va poate ajuta Avocatul Poporului

Magistratii Curtii de Apel Pitesti, acuzati ca dau sentinte abuzive, sub protectia inamovibilitatii

Aviz salariatelor insarcinate: cum sa va feriti de abuzurile angajatorilor

Daca refuza sa-si recunoasca copilul, tatal poate fi actionat in instanta