12 May 2021 | Vremea în : °C
Elena Lasconi: ,,Primăria Câmpulung nu e o luptă câștigată, iar lupta nu va fi una ușoară!

Elena Lasconi: ,,Primăria Câmpulung nu e o luptă câștigată, iar lupta nu va fi una ușoară! "

Deși primarul Câmpulungului a gafat-o încă de la început de an, fiind prins băut la volan după ce a accidentat un posibil votant, jurnalistul Elena Lasconi nu se culcă pe-o ureche. Aceasta ne-a mărturisit că nu tratează lucrurile cu superficialitate și că, în ciuda faptului că municipiul Câmpulung a rămas înghețat în timp, ba chiar a involuat de la comparația cu Davos, la cea cu Caracal, lupta va fi destul de grea. Candidatura va fi una susținută politic. USR deja și-a arătat disponibilitatea, însă Elena Lasconi și-ar dori să fie sprijinită de către toți cei care sunt conștienți că municipiul Câmpulung are șansa de a fi ce a fost, și mai mult de atât, dar nu cu cei care s-au rotit (degeaba) până acum, la primărie. Deși se bucură de notorietate, vă lăsăm să o descoperiți și în interviul pe care, cu amabilitate, ni l-a acordat.

 

*Orice jurnalist își documentează subiectul înainte de a veni cu el în fața publicului. Din experiența directă, dar și din informațiile primite de la surse (musai trei, ca la carte!), ce ne-ați putea spune despre Argeș și, în special, despre Câmpulung?

**Dacă mă apuc acum să vă scriu fără să detaliez ce înseamnă Câmpulung din punct de vedere istoric vă asigur că aveți material de publicat în Ancheta tot anul. Aș vrea să subliniez doar câteva lucruri pentru care merită să veniți în Câmpulung Muscel: prima reședință domnească din Țara Româneasca; mănăstirea Negru-Vodă și vechile biserici ale orașului- monumente istorice; Bulevardul Pardon și Grădina Publică Merci; locul în care s-a filmat Titanic Vals, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, Octav etc; locul preferat al regelui Carol I; peisaj comparabil cu Elveția; costumul popular unic și tradițiile zonei; cea mai frumoasă școală din România - prima instituție de învățători din Muntenia, Colegiul Național Pedagogic Carol I (1896); preparate culinare specifice zonei Muscel.

 

*Județul nostru a dat țării mari politicieni, oameni vizibili, oameni cu care nu ai cum să nu te mândrești: Cătălin Rădulescu ,,Mitralieră” – revoluționar și justițiar de cursă lungă, trezorierul Mircea Drăghici – făcătorul de arginți și senatorul Gheorghe Marin (dar să nu le spuneți muscelenilor, că nu au aflat că este parlamentarul zonei lor!). Dumneavoastră ce nume de politicieni v-au ajuns la ureche?

**Sunt conectată la tot ce se întâmplă așa că îi cunosc. Am însă doar trei politicieni pe care i-aș menționa și care într-adevăr pot fi numiți politicieni. Doi dintre ei au făcut istorie: Ion I.C. Brătianu și Ion Mihalache. Iar dintre contemporani îmi place un tânăr politician, Ionuț Moșteanu, pe care îl urmăresc de vreo trei ani.  

 

*Porniți la drum cu două mari avantaje. Unu: sunteți persoană publică, deci aveți notorietate, și încă una pozitivă. Doi: jurnalist fiind, știți exact cum merg lucrurile (dar mai ales de ce nu merg!) inclusiv în administrație. Ați putea spune că lupta pentru Primăria Câmpulung este deja câștigată? Și dacă nu, ce anume ar mai fi necesar, în afară de o aliniere corespunzătoare a planetelor?

**În niciun caz. Nu e o luptă câștigată și nici nu va fi una ușoară. Dimpotrivă. Cred că mulți oameni vor un alt fel de leadership și un alt mod de a face politică. Eu cred în oameni. Dacă și ei au încredere în mine, în bunele mele intenții cred că există șanse să readucem Câmpulung Muscel la locul pe care îl merită. Pentru mine e dureros că orașul pe care îl iubesc să fie comparat cu Caracal, să se numească “acvariu”. Să nu uităm ce valori a dat lumii Câmpulung Muscel și că în urmă cu 120 de ani era comparat cu Davos și Evian. Să nu uităm că în perioada interbelică a fi câmpulungean, a fi muscelean chiar era o mândrie! Atunci niciunui cetățean, în afara celui care trebuia să meargă la studii universitare, nu-i trecea prin cap să-și părăsească orașul natal. Iar în prezent migrația muscelenilor este nu doar îngrijorătoare dar și dureroasă. Consecințele se vor propaga în toată comunitatea pe termen lung.

 

,,Avantajul pe care îl am eu este firescul, normalitatea și faptul că nu folosesc măști"

 

*În ultimii ani, în politică și administrație, și-au făcut loc mulți jurnaliști, cu sau fără grade, cu sau fără dosare penale, din Moldova sau nu... Prea mulți ,,sfinți”, trebuie să recunoaștem, nu sunt nici în ograda noastră. Simțiți că aveți o responsabilitate în plus, ținând cont că reprezentați o breaslă absolut specială?

**Mă simt responsabilă pentru că sunt om și asta e o breaslă într-adevăr specială și chiar pe cale de dispariție uitându-mă la cum arată scena politică românească. Mă mândresc că sunt jurnalist și sper să am ocazia ca din poziția de primar să fac chiar mai mult bine comunității decât am făcut ca jurnalist.

 

*Prin Muscel a mai trecut un actor: le-a promis oamenilor că le pune mușcate în geam, doar că l-a cam furat peisajul florăriilor din Bruxelles.  V-ați făcut playlistul cu promisiuni? Mai marșează electoratul la pliante cu revoluții administrative?

**Eu sper ca oamenii, electoratul cum îl numiți dvs, să cântărească bine toate promisiunile candidaților. Să privească argumentele din spatele promisiunilor și calitatea umană a candidatului. Cred că avantajul pe care îl am eu este firescul, normalitatea și faptul că nu folosesc măști pentru a “da bine” într-un anumit context.

Și ați punctat bine și cu simțul umorului partea cu Bruxelles-ul. Dacă aș fi “vizat” o poziție politică cel mai probabil m-aș fi orientat spre Europarlamentare sau Parlamentare. Nu înspre o primărie în faliment nedeclarat.

 

*Care sunt prioritățile candidatului Elena Lasconi?

**O să vă dezvălui programul meu în campania electorală. Pe scurt, atragerea de investitori serioși în zonă, accesare masivă de fonduri europene dar avem multe de făcut și la capitolele educație, sănătate, cultură și TURISM (nu întâmplător l-am scris cu litere mari)..

 

*Și acum, o întrebare previzibilă: ținând cont că statutul de independent presupune un efort suplimentar deloc de neglijat, pe lista cărui partid am putea să vă regăsim? Faptul că cei din USR Argeș postează fotografii în compania dumneavoastră ar putea fi un indiciu care să ducă spre răspuns? În mod cert v-ar dori să candidați din partea lor...

**Eu îi invit alături de mine pe toți cetățenii, ONG-uri și formațiuni politice care vor să readucă Câmpulung Muscel în locul pe care l-a avut odată și pe care îl merită.

 

*PNL v-a ofertat?

**Am avut discuții cu reprezentanți a șase formațiuni politice (patru cu reprezentare în Parlament). Cum am mai spus, vreau să discut cu toate partidele pentru a avea susținerea tuturor forțelor politice care vor o schimbare pentru acest oraș după 30 de ani.

 

,,E mai simplu să stai pe margine, să emiți păreri, să postezi pe rețelele de socializare"

 

*Aveți idee, mai doarme primarul din Câmpulung de când v-ați anunțat candidatura?

**Întrebarea este: de când și-a început mandatul poate să doarmă liniștit și împăcat că a făcut tot ce a fost omenește posibil pentru câmpulungeni?

 

*Știu că ați avut o experiență interesantă cu acesta, în calitate de cetățean. Poate detaliați puțin și pentru cititorii noștri...

**De 14 ani am fost în audiențe la primarii din Câmpulung împreună cu vecini de pe stradă pentru că în secolul XXI, în municipiu, nu într-un cătun uitat de lume nu aveam nicio utilitate pe stradă. Mai exact, apă potabilă, canalizare, gaz, asfalt. La ultima audiență primarul s-a comportat ca un vechil. S-a răstit la noi și ne-a zis “Cine v-a pus să vă faceți case acolo?”.  Nici măcar nu are sens să mai comentez. Cert este că în urmă cu un an de când a început să scrie presa ca e posibil să candidez la primăria Câmpulung, primarul s-a “încordat” și a tras rețeaua de apă și pe strada noastră. Îmi pare rău că nu am zis pe la începutul mandatului său, că poate acum am fi avut o stradă cu toate cele…. Ha, ha!

 

*Ați plecat de la PRO TV pentru a vă pregăti candidatura. Foștii colegi vă vor sprijini în campanie? Ce mi-ar plăcea să vă văd, din poartă în poartă, cu primarul din Las Fierbinți, Andreea Esca, Nety de la Horoscop sau Busu de la Meteo!

**Cu siguranță NU. Așa mi se pare firesc și deontologic. Să nu uităm că vorbim de PROTV, etalon pentru jurnalismul din România.

 

*Ați câștigat trofeul Masterchef – Proba Celebrității. Vă provoc la un exercițiu de ,,imagine”: cu ce fel de mâncare seamănă modul în care se face administrație în Câmpulung și de ce?

**Prefer să nu detaliez. Oricum, nu poate fi ceva comestibil.

 

*La final, câteva întrebări aproape fulger! Dacă Robert Turcescu ar candida la Primăria Ștefănești, Florin Călinescu la Băbana și Lucian Mândruță la Bârla (acolo unde au părinți sau gospodării), să se spună dacă acest lucru ar fi o pierdere pentru jurnalism sau un câștig pentru administrația publică! Sau invers....

**Ambele sunt în interesul omului. Nici măcar nu contează despre cine vorbim și ce meserie are atâta timp cât e de bună credință și vrea să facă treabă. De asta spun să lăsăm ipocrizia și să punem umărul să facem ceva pentru țara asta. E mai simplu să stai pe margine, să emiți păreri, să postezi pe rețelele de socializare și să rămâi în bula ta, cu familia ta cu prietenii tăi. Așa că, oameni buni, implicați-vă concret!

 

*Credeți că dacă Bulevardul Pardon din Câmpulung ar fi avut un nume cu o energie pozitivă, ar fi fost reabilitat până acum?

**Bulevardul Pardon este de fapt format din strada Republicii și strada Negru Vodă. Nu are a face nici energia și nici planetele cu faptul că nu a fost reabilitat ci cu lipsa crasă de interes a celor care conduc și au condus orașul.

 

*Cofetăria Iepurașul. Ce preferați: cofetăria sau patiseria?

**Ambele. Și să știți că mai sunt cofetării și patiserii bune în oraș. Așa că, vă așteptăm la Câmpulung Muscel! Love!!!Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
11 mai 2021

AED 1,1023 -0.01 %
AUD 3,1777 -0.34 %
BRL 0,7751 +0.19 %
CAD 3,3462 +0.11 %
CHF 4,4882 -0.16 %
CNY 0,6305 -0.14 %
CZK 0,1925 +0.21 %
DKK 0,6626 +0.03 %
EGP 0,2582 +0.16 %
EUR 4,9265 +0.01 %
GBP 5,7238 +0.32 %
HRK 0,6538 0.00 % -
HUF 1,3738 -0.11 %
INR 0,0552 0.00 % -
JPY 3,7198 -0.12 %
KRW 0,362 -0.41 %
MDL 0,229 -0.13 %
MXN 0,2037 0.00 % -
NOK 0,4914 -0.36 %
NZD 2,9498 -0.09 %
PLN 1,0817 +0.44 %
RSD 0,0419 0.00 % -
RUB 0,0548 +0.18 %
SEK 0,4869 -0.04 %
THB 0,1302 -0.08 %
TRY 0,4868 -0.75 %
UAH 0,1463 +0.07 %
USD 4,0491 0.00 % -
XAU 239,3472 0.00 % -
XDR 5,8398 0.00 % -
ZAR 0,2898 0.00 % -

Mai mult
...
...

Demisie din Consiliul local Campulung

O mai ştiţi pe aia mică, cu gura mare şi silicoanele revărsate la televizor? Candidează la Parlament...

Cazul Vulturesti sau cum a murit PSD pe limba lui

Cu drag, de la Servicii, pentru profesorul Crin Antonescu: dosarul de la Secu’

Viceprimarul de la Nucsoara este noul presedinte al PNG Arges
Luminita Gheorghiu s-a inscris in UNPR Arges