02 Dec 2021 | Vremea în : °C
Bitpress
Primăria Mioveni a semnat un protocol pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV a femeilor din localitate

Primăria Mioveni a semnat un protocol pentru testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV a femeilor din localitate

Femeile din Mioveni vor avea posibilitatea de a se testa gratuit ȋn vederea depistării cancerului de col uterin ȋn urma semnării unui protocol de colaborare ȋntre Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) şi Primăria Mioveni.

Protocolul are ȋn vedere implementarea unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin şi este finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman. In cadrul acestuia, femeile între 24 şi 64 de ani din Mioveni, mai ales cele provenind mai ales din grupuri vulnerabile, pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV, pentru a depista leziunile precursorii ale cancerului de col uterin. Testarea poate fi realizată fie ȋn centrele de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, fie ȋn unităţile mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localitate ȋn perioada următoare.

Activităţile se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT) ȋn care sunt vizate peste 170.001 de femei din regiunea Sud-Muntenia.

România se află pe primul loc ȋntre statele membre ale Uniunii Europene în ceea privește mortalitatea din cauza cancerului de col uterin, deşi incidența acestuia poate fi redusă cu până la 80% prin programele de screening. Din păcate, ȋn Romȃnia gradul de prevenţie este foarte redus - doar 17,6% dintre romȃnce au efectuat măcar un test Babeş-Papanicolau, faţă de peste 70% ȋn majoritatea ţărilor din UE. Ne propunem prin acest proiect să creştem numărul femeilor care se testează, iar semnarea acestui protocol de colaborare reprezintă un pas foarte important ȋn acest demers.”, declară Mihaela Geoană, Preşedintele Fundaţiei Renaşterea. 

„Ne bucurăm că locuitoarele din Mioveni pot beneficia de testare gratuită şi ne dorim să valorifice această oportunitate cȃt mai multe dintre ele. Cu atȃt mai mult am răspuns pozitiv parteneriatului ȋn cadrul acestui proiect, cu cȃt el vizează un subiect atȃt de sensibil şi de important – sănătatea femeilor. Ne bucurăm că putem, alături de partenerii din cadrul proiectului, să ajutăm la prevenirea acestei forme de cancer şi, implicit, la sănătatea locuitorilor din Mioveni”,, a declarat Ion Georgescu, Primăria Mioveni.

Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program pot contacta coordonatorul local al proiectului, Ungureanu Daniela, de luni până vineri, în intervalul 09.00-14.00, la numărul de telefon 0720.010.711

Doamnele trebuie să se prezinte pentru programare la sediul Primăriei Mioveni (la ghișeul din holul instituției) cu buletinul de identitate, începând de joi, 23 septembrie 2021, în intervalul 09.00-14.00.

Campania de testere se va desfășura începând cu data de 15 octombrie 2021, în funcție de numărul solicitărilor.

Detalii privind proiectul pot fi accesate şi pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020]

Despre Fundația Renașterea

Misiunea Fundației Renașterea este de a crește gradul de conștientizare al populației privind importanţa adoptării unui stil de viață sănătos, de promovare a educației pentru sănătate, de consolidare a responsabilităţii civice în România şi de creare a unor parteneriate în beneficiul sănătății românilor.

Fundaţia RENAŞTEREA pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. Autorităţile statului român au acordat Fundaţiei Renaşterea, în anul 2008, statutul de organizație de utilitate publică. Proiectele fundației au fost recunoscute atât pe plan național cât și internațional, astfel încât, în 2008, Fundația a fost premiată în cadrul Galei Societăţii Civile, iar în 2010, la Parlamentul European, i-a fost acordată distincţia „Pearl of Wisdom”. În 2014, în urma demersurilor făcute de Fundația Renașterea, Senatul Român a declarat 1 Octombrie – Zi Națională de luptă Împotriva Cancerului de Sân.

Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”

Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu” (INSMC) este unitatea de referință în domeniul sănătății mamei și copilului și se poate mândri cu rezultate notabile de-a lungul a peste jumătate de secol, în domeniile pediatrie, obstetrică-ginecologie, dar și cercetare. Prezentă la evenimentele naționale și internaționale ale colectivului, a transmis că îmbinarea experienței profesionale și a tehnologiei inovative conduc către creșterea calității serviciilor medicale și asistenței medicale, evoluția fiind vizibilă și în cadrul perfomanțelor acumulate în ultimii ani.

INSMC este cunoscut ca fiind una dintre unitățile care oferă asistență medicală zi și noapte în unități spitalicesti și ambulatorii; ca unitate de învățământ medical superior (obstetrică-ginecologie, neonatologie și pediatrie), specializare și perfecționare postuniversitară, precum și învățământ pentru personalul mediu; cercetarea științifică (în domeniul sănătății mamei și a copilului) este un obiectiv major al activității INSMC.

De asemenea, este organul tehnico-metodologic al MS în cele 2 domenii (sănătatea mamei și copilului) și implicat în educația pentru sănătate (promovarea sănătății). În plus, este și coordonatorul unor programe naționale de sănătate a mamei și a copilului.

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN

Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN este o organizație nonguvernamentală, înființată în 2007. Membrii fondatori ai organizației sunt tineri activiști romi și ne-romi, cu vastă experiență în elaborarea și implementarea de proiecte/programe adresate comunităților cu romi, în realizarea de analize/studii/cercetări care reflectă situația comunităților cu romi, cu experiență în realizarea și implementarea de campanii de informare și conștientizare a membrilor comunităților cu romi, cu experiență în livrarea de sesiuni de formare pentru adulți, în implementarea de campanii de lobby și advocacy etc.

Centrul FILIA

Centrul FILIA este o organizație feministă care face auzite vocile femeilor prin lucru direct în comunități și activități de advocacy, activism, sensibilizare, studii și analize. Ne dorim o societate solidară, în care drepturile și nevoile diverse ale femeilor sunt respectate și care oferă șanse egale tuturor oamenilor. Promovăm dialogul social și dialogul cu insituțiile statului și actori relevanți în domeniul egalității de gen, în vederea combaterii inegalităților de gen. În același timp, ne asumăm rolul de watchdog specific societății civile și credem că este important ca derapajele instituționale din domeniul egalității de gen să fie sancționate în mod public.Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
2 decembrie 2021

AED 1,1894 -0.38 %
AUD 3,1039 -0.99 %
BRL 0,767 -1.88 %
CAD 3,4149 -0.81 %
CHF 4,7466 +0.21 %
CNY 0,6853 -0.28 %
CZK 0,1947 +1.14 %
DKK 0,6655 0.00 % -
EGP 0,2781 -0.39 %
EUR 4,949 0.00 % -
GBP 5,8169 -0.64 %
HRK 0,658 +0.08 %
HUF 1,366 +1.70 %
INR 0,0583 -0.17 %
JPY 3,862 -0.11 %
KRW 0,3714 +0.84 %
MDL 0,2465 -0.36 %
MXN 0,2049 +2.71 %
NOK 0,4814 -0.27 %
NZD 2,9771 -0.59 %
PLN 1,0753 +2.06 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0591 +1.03 %
SEK 0,4817 +0.38 %
THB 0,129 -1.00 %
TRY 0,3254 -6.01 %
UAH 0,1601 -0.81 %
USD 4,3688 0.00 % -
XAU 249,3428 0.00 % -
XDR 6,1154 0.00 % -
ZAR 0,2759 0.00 % -

Mai mult
...
...
Gonoreea, tot mai rezistenta la tratament

Slabeste online!

Matasea de porumb elimina kilogramele in plus si pietrele la rinichi

Unitatile spitalicesti vor fi finantate dupa criteriile impuse de reforma din sistemul sanitar

Vinul poate produce cancer la san

Dana Croitoru, fitoterapeut Plafar va recomanda... pastila de slabit

Anticancerlin - tratament 100% natural in lupta cu cancerul

Cum combatem sindromul de colon iritabil

Fructele de Graviola distrug celulele canceroase mai bine decat chimioterapia

Redigest – un miracol in tratarea bolilor gastrice si hepatice