27 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Amasya, o poveste din alte timpuri. Orașul otoman de la poalale stâncii care se ”aprinde” la lăsarea serii

Amasya, o poveste din alte timpuri. Orașul otoman de la poalale stâncii care se ”aprinde” la lăsarea serii

O vacanță pe tărâmuri turcești este, oricând, o desfătare pentu ochii și pentru sufletul turistului avid să meargă la braț cu istoria care respiră la fiecare pas, la fiecare colț de stradă. Și asta pentru că oamenii calzi și primitori de pe acele meleaguri știu să ofere musafirului lor ce este mai bun. Adică tot! Atunci când ospitalitatea proverbială a turcilor își dă mâna cu nestematele create de Mama Natură, tabloul este unul fenomenal, de neimaginat, aproape ireal. Unul desprins din basmele cu sultani, sultane și palate. Amasya - așezat pe valea abruptă a Râului Yeşilırmak -, este unul dinte acele locuri de pe pământ care nu trebuie ratate! Unde fiecare secundă trebuie trăită la maximum! Și, odată vizitat, orașul și parfumul său aparte îți rămân în suflet pentru totdeauna. Câțiva zeci de turiști care s-au îmbarcat în autocarul Agenției de turism ”Coral Tour”, din Pitești, au fost primii români care au pășit aici, în aceată lume de basm, după perioada grea de pandemie.

 

”Jonglerii” care vând înghețată în Istanbul, orașul care nu doarme niciodată

Aventura de nouă zile pe tărâm turcesc - al cărui punct culminat avea să fie vizitarea în premieră pentru turismul organizat din România a orașului antic Amasya -, a început, cum altfel, cu o ”escală” în uriașa metropolă Istanbul. Același Istanbul primitor unde peștele proaspăt, prăjit și pus în pâine, se vinde pe malurile Borforului direct de pe grătar, în fum imbietor. Unde înghețata locală este servită de vânzători zâmbitori și puși pe glume - maeștri în jonglerii cu tijele lungi în care prind cornetul cu pasta dulce -, și, totodată, personaje pricepute în a atrage clientela în fața tarabelor lor. Un oraș cuprins de o agitație continuă, care niciodată nu doarme și care merită, de fiecare dată, la fiecare vizită, să fie luat la pas pentru a fi descoperit piatră cu piatră, stradă cu stradă. Om cu om...

 

Safranbolu, orașul șofranului

După o noapte dormită pe malurile Boforului, plecăm spre Safranbolu, orașul șofranului, cu un autocar clasificat, modern, al Agenției de turism ”Coral Tour”, din Pitești. Aşezarea, parcă-ncremenită-n timp, al cărei trecut otoman evocat de scriitori şi memorialişti, trăieşte prin clădirile ridicate acum câteva secole. Locuinţe tip conac, cu arhitectură tradiţională, străzi pavate cu piatră de râu, terase, cafenele şi restaurante de familie ce te îmbie să savurezi bunătăţile locului, bazare tainice, cu uliţe şerpuitoare, în care magazine mici, dar cochete, atrag ochii călătorului, vânzători ambulanţi de îngheţată ce-şi laudă marfa-n gura mare şi pisici tolănite leneşe la umbră.

 

Săbii și buzdugane, făurite sub ochii turistului în cuptoare uriașe

Rând pe rând, ni s-au dezvăluit Casa kaimakamului (guvernatorul oraşului), unde reconstituiri atente, ba chiar și manechine acționate cu ajutorul senzorilor de mișcare, ne-au introdus în universul intim al unei familii otomane de vază, Cinci Han, un han tradiţional - clădire monumentală cu ziduri puternice şi curte interioară ridicată în secolul al XVII-lea - , Bazarul fierarilor, de lângă Moscheea Izzet Paşa - unde turistul poate vedea cu ochii lui cum meșteri fierari făuresc o armă de tip otoman (cuțite, barde, săbii și chiar buzdugane), în ateliere unde focul arde fără oprire în cuptoare uriașe.

Spectaculosul canion săpat de râul ce traversează centrul istoric este, de asemenea, o atracție pentru cei care pun piciorul aici. Casa Răsturnată - unde totul este cu fundul în sus -, Terasa de Cristal - îndrăzneaţă pasarelă peste marginea unui defileu cu înălţimi ameţitoare, ce poate fi traversat cu tiroliana -, și impozantul apeduct Incekaya din epoca bizantină (refăcut în perioada otomană) au fost locuri care i-au impresionat pe musafiri. O cafea la nisip preparată rapid în fața clientului sau un ceai băute la marginea râpei stâncoase nu pot decât să lase o amintire de neșters turistului aventurier.

 

Lecția de istorie a fost completată cu plimbarea prin Yörükköy, o aşezare tradițională otomană, populată cândva de nomazi care își mutau casele, ce au mânere speciale la care caii puteau fi înhămați pentru a le trage. Aici, turiștii au avut parte de o frumoasă surpriză. Au fost personaje într-o scenetă de viață otomană regizată de mama Filiz, o turcoaică aprigă ce încă trăieșe după ritmul pământului strămoșesc. Așa, turiștii au putut vedea cum bărbatul, stăpânul casei, este îmbăiat de soția sa într-un ritual vehi de sute de ani. Firește, pentru ca spectacolul să fie total, bărbatul casei ce trebuie spălat în baia conacului este ales dintre turiști. 

Epava ”scufundată” într-o sticlă

Lăsăm în urmă secularul oraș al șofranului nu înainte de a organiza, de aici, o excursie la Amasra, oraș port scăldat de apele turcoaz ale Mării Negre. Răsplata ne-a fost nu numai una de suflet, ci și una culinară pegătită de gazdele noastre: o masă din preparate din pește asezonate cu legume și orez specifice zonei. Fiește, mulți dintre turiști nu au ratat ocazia de a cumpăra de aici, din bazarul întins pe o stradă îngustă, suveniruri care să le amintească mereu de acest oraș. Fie o epavă ”scufundată” într-o sticlă, fie un inel din argint gravat cu modele locale, fie obiecte lucrate manual inscripționate cu numele orașului.

 

Amasya, unul dintre cele mai frumoase orașe anatoliane, ”perla” aventurii

”Perla” acestei aventuri în Țara Semilunei a fost orașul Amasya, asezat pe valea abruptă a râului Yeşilırmak si mărginit de pereti de stâncă, unul dintre cele mai frumoase orase anatoliene, al cărui nume, ne spune geograful Strabon, provine de la războinicele amazoane. Fostă capitală a regatului elenistic al Pontului, Amasya are parfumul tuturor epocilor traversate si conservă frumoase monumente (inclusiv poduri) din perioada selgiucidă si cea otomană (pe vremea sultanilor, era sediul unui important sangeac).

De la înălțmea câtorva sute de metri, mormintele rupestre ale regilor Pontului (Kralkaya), săpate în peretele muntelui, privesc spre orașul ”tăiat” în două de firul de apă al râului Yeşilırmak. Tot de acolo, de sus, turistul temerar poate admira panorama orașului care i șe așază la picioare, priveliște amețitoare care îți taie respirația. Un dar binemeritat pe care musafirul îl primește doar după ce urcă aproximativ 300 de trepte săpate în peretele stâncos!

 

La lăsarea serii, stânca ce străjuiește orașul se ”aprinde”. Spectacolul este grandios

O dată cu lăsarea serii, uriașa stâncă ce străjuiește orașul se ”aprinde” din loc în loc. Jocul de lumini asociat mormintelor rupestre, dar și cel de pe străzi - unde apa care țâșnește din fântâni arteziene, dar și arborii prind culoarea gândită de arhitectul care a imaginat jocul de lumini - , poartă turistul într-o lume de basm. Apa râului devine oglinda caselor otomane care se ”asază” pe apă, în reflexii spectaculoase.

Medresa Albastră (veche scoală coranică la origine), moscheea sultanului Baiazid al II-lea, casele otomane cu farmecul lor neștirbit de curgerea vremii (printre care conacul Hazeranlar, transformat în muzeu), au completat tabloul unei excursii de neuitat în orașul antic Amasya. 

În drum spre Ankara, un alt punct al aventurii pe tărâm turcesc, am vizitat impozantele ruine ale vechii capitale a hititilor, Hattusas, cu celebrele Poarta Leilor si Poarta Sfinxului, foarte bine conservate, în ciuda timpului trecut (aproape 3.500 de ani, epoca bronzului). Hititii, popor indoeuropean, contemporani cu Egiptul faraonic si edificatori ai unei civilizatii fascinante, au fost primii care au fondat un regat ce a înglobat aproape tot teritoriul anatolian, lăsând în urmă bogate vestigii ce pot fi admirate la Hattusas.

 

Moscheea care primește 63.000 de credicioși musulmani o dată și panorama nocturnă a mărețului Istanbul

Istanbulul a fost ultima frontieră înainte de a lăsa în urmă frumoasa și spectaculoasa Turcie după o vacanță de vis. Un ultim capitol al unui basm cu sultani, sultane și palate în care și-a făcut loc și vizita la moscheea Çamlica, aşezământ care poate primi 63.000 de credincioși musulmani în același timp. Dar și o sesiune de fotografie făcută la ceas de seară de pe culmile din jurul orașului, de unde milioanele de lumini ale Istanbulului se unesc într-o panoramă superbă.

Au fost nouă zile în care lecțiile de istorie în aer liber oferite de Cătălin Eftene, specialistul Agentiei de turism ”Coral Tour”, din Pitești, dar și de ghidul turc Umut Kurt, s-au împletit perfect cu sesiuni de cumpărături, dar și cu acele momente în care bucătăria tradițională turcească a fost savurată fie la colț de stradă, fie în localuri cocoțate pe vârf de stâncă.

 

Trabzon și Mardin și Șanlıurfa, noi destinații-surpriză pentru turiștii agenției

”Este pentru prima dată când un grup de turiști români se aventurează, aici, la Amasya, în partea de nord a Turciei, în vecinătatea Mării Negre. Sanfranbolu și Amasya, două orașe istorice perfect conservate, sunt destinații noi pentru turiștii români. Sperăm ca acest program, care anul acesta a fost un succes, să devină un clasic pentru prietenii agenției noastre, să-l repetăm de cât mai multe ori pentru că sunt locuri unice, minunate. De aemenea, anul viitor ne vom avânta și mai mult spre nord-estul Turciei, până la Trabzon, unul dintre cele mai frumoase orașe de la Marea Neagră. Acolo, turiștii noștri vor putea vizita mănăstirea Sumela, sfânt lăcaș ridicat acum 1.600 de ani care a fost recent restaurat. O altă surpriză pe care o pregătim este un program dedicat părții de sud-est a Turciei care include centrul istoric al Mardinului și cel mai vechi templu din lume, cel de la Göbekli Tepe, lângă Șanlıurfa, construit acum 15.000 de ani”, ne-a declarat Sorina Coman, patroana Agentiei de turism ”Coral Rour”, din Pitești,

 Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
27 ianuarie 2022

AED 1,2029 +0.78 %
AUD 3,1316 -0.45 %
BRL 0,8132 +0.98 %
CAD 3,483 -0.15 %
CHF 4,7622 0.00 % -
CNY 0,6944 +0.14 %
CZK 0,202 +0.15 %
DKK 0,6644 0.00 % -
EGP 0,2807 +0.79 %
EUR 4,9453 +0.02 %
GBP 5,93 +0.10 %
HRK 0,6565 -0.03 %
HUF 1,3791 +0.36 %
INR 0,0588 +0.51 %
JPY 3,8355 -0.10 %
KRW 0,3672 +0.27 %
MDL 0,2446 +0.29 %
MXN 0,2137 +0.28 %
NOK 0,4942 +0.14 %
NZD 2,9265 -0.28 %
PLN 1,0818 +0.34 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0563 +1.81 %
SEK 0,4731 -0.17 %
THB 0,133 0.00 % -
TRY 0,3246 +0.09 %
UAH 0,1522 -0.07 %
USD 4,4182 0.00 % -
XAU 257,6976 0.00 % -
XDR 6,1587 0.00 % -
ZAR 0,2899 0.00 % -

Mai mult
...
...
Cara Caffe – o nouă cafenea în Piteşti, cu miros de patiserie franţuzească

Concert Bob Dylan la Bucuresti, pe 2 iunie

Club Hush. Concert Margineanu & Band

Scapă de caniculă la singurul fast-food mexican din Piteşti!

Revelion pentru intarziati

Tangled - O poveste incalcita care-i sulfa in ceafa lui Shreck

Agressive - Cele mai tari femei din Arges, cel mai tare calendar pe 2010!

Inedit! Trecere de pietoni cu motive tradiţionale româneşti, pe străzile Clujului!

Rezultatele extragerii Loto 6/49 si Noroc din 6 decembrie 2009! Premiul de 8 mil. euro s-a reportat

Emilia Ghinescu se destainuie in ,,Stilul tau”! Cititi online noul numar!