17 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Ardealul de Răsărit, un basm autohton în care istoria se împletește cu arta culinară

Ardealul de Răsărit, un basm autohton în care istoria se împletește cu arta culinară

Cetăți ale cavalerilor teutoni, biserici fortificate mângâiate de secole, castele pierdute printre munți, ținuturi uitate de timp și de civilizație, bijuterii sălbatice ale naturii şlefuite din vremuri imemoriale frumuseți rupte dintr-un basm autohton pe care specialiștii Agenției de turism ”Coral Tour”, din Pitești, l-au imaginat pentru turiștii ei. Timp de câteva zile, plaiurile incărcate de istorie ale Ardealului de Răsărit s-au așezat la picioarele musafirilor lor cu tot ce au avut mai bun: lecții de istorie în aer liber, bucate tradiționale stropite cu licori naturale făcute în casă, dar și cu ospitalitatea oamenilor locurilor care ne-au făcut loc și în atmosfera de poveste a unui muzeu al păpușilor, unic în România, cu peste 1.200 de exemplare aduse din toată lumea. O aventură turistică și culinară de neuitat în Ținutul Secuiesc.

Cavalerii teutoni de la Feldioara

Știți cum e vorba aceea: ce e frumos se termină repede! Așa au spus și cei câțiva zeci de turiști la capătul celor trei zile pe care le-au petrecut pe tărâmuri autohtone, în Ardealul de Răsărit, în excursia organizată, în celel mai mici detalii, de specialiștii Agenției de tursim ”Coral Tour”, din Pitești. O aventură în care musafirii au avut parte de un program special. Periplul istoric a început cu vizitarea semeţei cetăți a cavalerilor teutoni din Feldioara, puternică fortăreaţă construită în secolul al XIII-lea, recent redată circuitului turistic în urma unor renovări de amploare. Cei care au avut privilegiul să pună piciorul în interiorul masivelor ziduri de apărare au putut vizita și un muzeu care i-a introdus în epoca viforoşilor cavaleri teutoni.

Părăsim Feldioara cu autocarul, iar şoseaua ne poartă șerpuit spre Racoş, către alt superb ținut unde ni s-au dezvăluit lacul de smarald, vulcanul stins şi coloanele de bazalt, capodopere ieșite din mâinile Mamei Natură care, departe de orice urmă de civilizație, s-au păstrat din vremuri imemoriale precum niște bijuterii sălbatice ale naturii.

 

Castelul familiei Kalnoky, fost conac de vânătoare

Din uriașul șirag de nestemate dezvăluit turistului avid de istorie și cultură nu putea lipsi Biserica fortificată de la Homorod - valoros monument istoric, din secolul XIII, cu mărturii artistice de excepţie, foarte bine păstrate: altarul baroc, fresce, amvonul şi tribunele de lemn decorate cu picturi. Cum de pe lista obictivelor vizitate nu a lipsit nici castelul familiei Kalnoky, din satul covăsnean Miclişoara, o altă bijuterie arhitectonică, o frumoasă reşedinţă nobiliară ridicată în secolul al XVI-lea, în stil renascentist târziu, un fost conac de vânătoare. De-a lungul timpului, elegantul castel a fost extins de conţii Kalnoky şi reamenajat în stilurile baroc şi neoclasic.

 

Ședințe foto în labirntul verde al castelului

Intre două lecții de istorie ce le-au fost oferite în aer liber de Cătălin Eftene, specialistul Agenției ”Coral Tour”, din Pitești, turiștii nu au ratat ocazia unei ședințe foto individuale sau de grup în care s-au imortalizat cu splendidele peisaje naturale din jurul castelului: întinse pajiști verzi și labirintul natural, din gard viu, perfect întreținut, zonă în care boierii de odinioară se relaxau plimbându-se sau discutând așezați pe micuțe bănci dispuse strageic în labirintul de verdeață.

După lecția de istorie în aer liber, surpriza culinară: cina tradițională secuiască

Castelul Miko, din Miercurea Ciuc - construit în secolul XVII şi renovat de curând, ce adăposteşte un valoros muzeu al civilizaţiei secuieşti, cu reconstituiri de viaţă cotidiană din diferite epoci -, Catedrala franciscană, din Șumuleu Ciuc - unde ne-am recules câteva momente la picioarele statuii făcătoare de minuni a Sfintei Fecioare -, sau biserica fortificată secuiască de la Dârjiu - ce păstrează excepţionale picturi murale de curând restaurate (ciclul Sfântului Ladislau) -, au fost obiective care au încântat ochiul și sufletul musafirului avid de cunoaștere. Plimbarea prin centrul istoric din Odorheiu Secuiesc, frumos oraş aşezat pe Târnava Mare, străjuit de clădiri reprezentative, precum catedrala franciscană, biserica reformată, liceul romano-catolic sau sediul primăriei (fostă reşedinţă a comitatului Odorhei) au completat tabloul celei de-a doua zile petrecute în Ținutul Secuiesc. Zi la finalul căreia turiștii au avut parte de o surpriză culinară: o cină tradiţională secuiască (şuncă, gulaş, sarmale, pâine proaspătă cu cartofi, gogoşi), stropită cu băuturi locale naturale, alcoolice și sucuri.

 

O lume a copilăriei cu peste 1.200 de păpuși

La Târgu Secuiesc al doilea oraş, ca mărime, al judeţului Covasna, după Sfântu Gheorghe, ne-am plimbat prin centrul istoric, zonă ce are formă ovală, faimoasă pentru „curţile” sale, o caracteristică urbană specifică doar acestui oraş (străduţe înfundate, cu acces uşor în piaţa centrală, ce dau o formă aparte centrului istoric, ca nişte raze de soare). Orașul ne-a oferit nu numai posibilitatea de a cumpăra produse locale de la mici le magazine, ci și să vizităm, probabil, cel mai mare muzeu al păpușilor din România. O lume de basm în care peste 1.200 de păpuși aduse din toate colțurile lumii, dovadă fiind hăinuțele cu care sunt îmbrăcate jucăriile, culoarea pielii și forma ochilor lor, te poartă în lumea copilăriei.

Tot în centrul vechi se găsesc biserica reformată, din secolul XVIII, Primăria, ridicată la 1907, şi Muzeul Breslelor, amenajat în vechea primărie. Printre colecţiile muzeului se remarcă cele aproape 200 de păpuşi, îmbrăcate în porturi populare din majoritatea ţinuturilor ardelene, de o mare valoare etnografică. Biserica fortificată secuiască din Ghelinţa, închinată Sfântului Emeric, ce a fost construită în secolul al XIV-lea, sfânt lăcaş ce păstrează fresce gotice de o bogaţie artistică remarcabilă reprezentând patimile Mântuitorului Iisus Hristos, Judecata de Apoi sau legenda regelui Ladislau, au fost în programul pregătit turiștilor de specialiștii Agenției Coral Tour”.

În drum spre casă, la finele aventurii istorice și culinare din Ardealul de Răsărit, la capătul celor trei zile de neuitat, turiștii au vizitat și centrul istoric al Brașovului.

 

Un concept care îmbină perfect dorința de cunoaștere cu oferta bucătăriei tradiționale

”Cele trei zile petrecute în Ardealul de Răsărit sunt rezultatul unui program realizat de specialiștii agenției noastre, o excursie pe meleaguri autohtone foarte îndrăgită și căutată an de an de turiștii noștri. Așa cum a fost gândit, conceptul acestei mini-vacanțe îmbină perfect setea de cunoaștere a turistului, dorința acestuia de a păși în locuri cu mare încărcătură istorică, cu oferta irezistibilă a bucătăriei locale tradiționale. Suportul informațional a fost asigurat de specialistul în istorie al agenției, iar cazările la pensiuni și hoteluri și trasnportul cu un modern autocar au fost, așa cum i-am obișnuit pe turiștii noștri, la standarde dintre cele mai ridicate”, ne-a declarat Sorina Coman, patroana Agenției de turism ”Coral Tour”, din Pitești.

 Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
14 ianuarie 2022

AED 1,1746 +0.03 %
AUD 3,136 -0.49 %
BRL 0,7803 +0.12 %
CAD 3,4542 -0.03 %
CHF 4,7342 +0.21 %
CNY 0,6793 +0.18 %
CZK 0,2018 -0.54 %
DKK 0,6643 -0.02 %
EGP 0,275 +0.18 %
EUR 4,9432 -0.01 %
GBP 5,9246 -0.04 %
HRK 0,6575 +0.09 %
HUF 1,3928 +0.14 %
INR 0,0582 -0.17 %
JPY 3,7872 +0.59 %
KRW 0,3632 -0.25 %
MDL 0,2394 -0.99 %
MXN 0,2125 +0.38 %
NOK 0,4965 -0.38 %
NZD 2,9558 -0.39 %
PLN 1,0895 -0.22 %
RSD 0,042 0.00 % -
RUB 0,0567 -1.90 %
SEK 0,4822 -0.14 %
THB 0,1299 +0.08 %
TRY 0,3183 +0.38 %
UAH 0,1542 -0.90 %
USD 4,3142 0.00 % -
XAU 252,8267 0.00 % -
XDR 6,0756 0.00 % -
ZAR 0,2813 0.00 % -

Mai mult
...
...
Cara Caffe – o nouă cafenea în Piteşti, cu miros de patiserie franţuzească

Concert Bob Dylan la Bucuresti, pe 2 iunie

Club Hush. Concert Margineanu & Band

Scapă de caniculă la singurul fast-food mexican din Piteşti!

Revelion pentru intarziati

Tangled - O poveste incalcita care-i sulfa in ceafa lui Shreck

Agressive - Cele mai tari femei din Arges, cel mai tare calendar pe 2010!

Inedit! Trecere de pietoni cu motive tradiţionale româneşti, pe străzile Clujului!

Rezultatele extragerii Loto 6/49 si Noroc din 6 decembrie 2009! Premiul de 8 mil. euro s-a reportat

Emilia Ghinescu se destainuie in ,,Stilul tau”! Cititi online noul numar!