27 Jan 2022 | Vremea în : °C
Bitpress
Ilva Fest 2021 – The Show Must Go On!

Ilva Fest 2021 – The Show Must Go On!

S-a încheiat de curând și cel mai așteptat ,,festin al artelor și prieteniei” – Ilva Fest, desfășurat în poiana de poveste a lui nenea Iancu, în Lunca Bradului (Mureș). Nu degeaba Sir Blues Vali Răcilă, prezent și la ediția din acest an, i-a spus ,,Woodstock de România”. E drept că la acest Woodstock nu se prizează decât muzică bună și singura iarbă e iarba verde pe care copiii aleargă cât e ziua de mare. Atmosfera, însă, e fix de acolo: artiști și public, unii lângă alții, pe aceeași băncuță, la aceeași masă, bând și mâncând împreună, bucurându-se și cântând împreună, dansând și fredonând până după miezul nopții.

Și anul acesta am avut parte de (aproape) trei zile de surprize care mai de care mai surprinzătoare. Spun... aproape trei zile, pentru că vremea a complicat lucrurile pe final dar, în mod excepțional, a adus publicul și artiștii mai aproape unii de alții, toți cântând, adăpostiți sub umbrele, refrene cu care au crescut. Cam asta înseamnă spiritul Ilva și de aceea oamenii revin aici, an după an.

Din nefericire, vremea potrivnică avea să aducă și vești tragice în localitatea Lunca Bradului, la câțiva kilometri de poiană. În semn de compasiune și respect, organizatorul a decis să închidă festivalul. Dramele se petrec zi de zi, secundă de secundă, peste tot în lume. Poate nu întâmplător ,,The Show Must Go On!”, logo-ul acestei ediții -, ne-a adus aminte despre cât de fragilă este ființa umană și cât de important este să ne bucurăm de fiecare clipă ce ne este dată.

Revenind la festival, și această ediție a fost una surprinzătoare din punct de vedere al play-list-ului propus și, credeți-mă, cred că este o misiune destul de grea pentru organizatorul Daniel Iancu să surprindă, iar și iar, pentru că în în fiecare an ridică, nemilos, ștacheta.

Ziua întâi a debutat cu... subsemnata, Iulia Bădulescu, onorată să deschidă festivalul (na, că am început să vorbesc despre mine și la persoana a III-a!). Am dat femeia jos din pom, apoi am suit-o unde-i este locul, pentru a o coborî, la final, cu picioarele pe pământ. 

Mulțumesc, Liviu Ciulei (,,regizorul" de la sunet) pentru acompaniamentul la chitară!

 

Grupul Vocelis a contrabalansat liric momentul meu ceva mai drăcos, introducând publicul într-o altă stare, una de melancolie și visare.

Nu exagerez cu nimic când spun că acest câine a stat numai ochi și urechi!

 

A urmat Teodora Tabarcea, o tânără cât se poate de... enervantă: frumoasă foc și talentată cât cuprinde! Nenea Iancu, cel care a acompaniat-o și promovat-o, a pariat bine! Că de ce? Că ascultați aici de ce! Dan Helciug s-a alăturat și el la baterie!

 

 

Nidal Ștefan... o poezie de om. O prezență cât o stare. Un fel de doctor al sunetelor, atent la fiecare vibrație. Cu o profunzime de înțelegere a lucrurilor care răzbate din fiecare vers. Nu degeaba tatăl său, Talal Hamad, un român și jumătate, a pășit foarte mândru pe scenă alături de el. Pe Nidal Ștefan vrei să-l auzi în fiecare an pentru că știi că de fiecare dată va fi altfel și că de fiecare dată te va lăsa uluit.

 

Cristi Corcioveanu și Cezar Popescu au adus poiana în zona autentică de folk. Versuri actuale, cu atitudine și ritmuri care au scos publicul la dans.

 

Jezebel și Alex Burcă ne-au cam stins lumina. De la doină la fado, de la Maria Tănase la Edith Piaf, de la clasic la folclor românesc, trecând prin jazz, șansonetă, tango argentinian, ritmuri cubaneze sau muzică românească din perioada interbelică, cei doi ne-au oferit o oră de... gură larg căscastă. Dincolo de munca din spatele instrumentului fiecăruia (voce și pian, extrem de bine lucrate și exersate), impresionante au fost versatilitatea celor doi, inteligența muzicală și emoțională, conexiunea creată pe scenă și neașteptatul care... pândea aproape la fiecare frază muzicală.

 

Momentul ,,Matei, Ștefan și Teddy Show” a fost cu adevărat show, dovadă și faptul că lumea nu a mai putut sta cuminte pe băncuță, ci a fredonat și dansat, mai ales pe șlagărele lui Teddy Tudoroiu.

 

Marea rupere de pingele avea să urmeze, însă, atunci când pe scenă au urcat cei de la The Groovy Bastards, o tânără formație din București. Tânără dar profesionistă, căci toți cei din trupă au absolvit secția de jazz a Universității de Muzică din București. De altfel, influențele de jazz erau vizibile, iar groov-ul și funk-ul la ele acasă. La cât de tineri era fiecare dintre membrii trupei, și la denumirea pe care și-au ales-o, te-ai fi așteptat să vezi o trupă de rockerași la început de drum. Când colo, am văzut evoluând niște profesioniști adevărați și cât se poate de inspirați, buni instrumentiști și, bonus, fiecare dintre ei extrem de carismatic.

 

Seara s-a încheiat așa, mai spre dimineață, în jur de ora 2.00, cu Subba Atila & The SoulFool Band din Ungaria, trupă care a rupt în ultima perioadă festivalurile din Europa și Asia. Un soul-gospel mixat cu blues, rock’n roll și ,,groovy feeling” care a rupt scena și a energizat întreaga poiană. Marele Atila a impresionat nu doar prin energia sa debordantă, ci și prin modul asumat în care își unduia cele peste o sută și ceva de kilograme, ținându-se de cozondraci și scuturând din șolduri mai bine decât Shakira în zilele ei bune.

 

Ziua a doua a fost deschisă tot de o femeie. Strașnică femeie! În timp ce alții din industria muzicală se dau mari scule, Raluca Cismaru a cântat cu talent despre sculele din dotare, de la drujbe la șurubelnițe în cruce. Ironică și autoironică, sibianca a impresionat prin talentul versului și atmosfera pe care de fiecare dată știe să o facă.

 

Venit taman de la Cluj, Ionuț Mangu a schimbat groov-ul. Voce caldă, versuri luminoase, genul de moment în urma căruia rămâi cu un zâmbet pe buze...

 

Între timp, în poiană își fac apariția cei de la Off Road Adventure Romania, iar Ilva Fest se transformă într-un show-room de motoare care mai de care!

Vedetă rămâne tot dom' profesor de motoare!

 

Revenind la scenă, Eugen Avram, cel care a inspirat mulți artiști din zona de folk (inclusiv pe Daniel Iancu, impresionat de tehnica de cântat la chitară a lui Eugen), a fost ca o gură de aer proaspăt. Folk curat, atitudine, povești de dragoste cântate cu emoție și duioasă nostalgie...

 

Cristi Dumitrașcu a fost din nou one man show. Realizatorul ,,Folk Bun” de la Rock FM a oferit un moment de stand up muzical de calitate, în care și-a antrenat nu doar prietenii într-ale folk-ului, ci și publicul.

Iată-l aici și-n varinta blondă, explorându-și alter-ego-ul său feminin!

 

Dorin Andone, Teo Boar și Vlady Cnejevici – moment de zile mari. Omagiul adus lui Florian Pittiș a readus pe buzele tuturor cântecele rebelului pe care nici măcar partidul nu a reușit să-l tundă. Impresionant a fost faptul că vocea actorului Dorin Andone a fost unul la unu cu cea a lui Pittiș, ceea ce a sporit și mai mult emoția momentului.

 

Așa cum îi spune și numele, Gashkademia de Folk a făcut gașcă mare cu publicul, care a dansat și s-a distrat pe toată perioada reprezentației. Daniel Iancu, Ovidiu Mihăilescu, Teddy Tudoroiu şi Dan Caramihai, cărora li s-a alăturat, la mandolină, Dana Florian, au readus în memoria celor prezenți cântece mai vechi și mai noi. Succesul Gashkademiei vine tocmai din prietenia care-i leagă pe cei care o formează și care, mizând inclusiv pe improvizație, fac ca momentul să fie cât se poate de viu și de autentic.

 

Grupul Ecoul și Dody au readus publicul în vremea în care Magda Puskas și Sorina Feier-Bloj rupeau topurile preferințelor cu ,,La o cană cu vin” și ,,Taina”. Mult mai tonice și stăpâne pe sine, Magna și Sorina au oferit un spectacol al nostalgiei picant, presărat cu dialoguri ironice și autoironice și mici povestioare care au făcut deliciul publicului. S-a fredonat, s-a dansat, s-a râs și s-au rememorat tinereți nu demult trecute...

 

Seara a fost închisă de Mircea Rusu Band, care ne-a amintit de iarba verde de acasă și ,,Omul bun și pomul copt”, dar a adus în atenția celor prezenți și cântece mai noi.

 

Ziua a treia a fost ziua lansărilor de album. Pe la ora 12.00, Ovidiu Mihăilescu a strâns gașca de copii din poiană ca să le spună cum stau lucrurile cu ,,Zmeul furăcios”. Este drept că și adulții l-au savurat și au cumpărat unul ca să updateze repertoriul prăfuit al celor mici.

 

Între timp, în poiană...

 

Copiii s-au distrat și au învățat să-și facă propriile păpuși cu LuMiOlar, oameni frumoși și creativi, din nou alături de Ilva Fest. Și au avut parte și de teatru de păpuși...

 

 

Sir Blues Vali Răcilă, o minune de om! O plăcere să-l privești și să-l asculți și pe scenă, și în afara ei... Acesta a venit însoțit de David Popovici, un tânăr în care vede, pe viitor, un foarte bun chitarist.

 

După ce s-a lansat, în urmă cu doi ani, cât se poate de ,,Natural” (numele primului album), Dana Florian a venit la Ilva Fest cu cel de al doilea album - ,,Ea știe”. Realizat cu cei mai buni – Panfilov și instrumentiștii cu care colaborează – și în condiții grafice premium, Dana Florian a demonstrat că ,,Ea știe” mai multe decât știe că știe. Cu verb, cu vers, cu atitudine, cu chitara și vocea bine antrenate, cu prezență de spirit și prezență scenică. Cum ar spune cei din showbiz... pachetul complet.

 

Tot în a treia zi ar fi trebuit să lanseze albumul și Claudia Șerdan și Eugen Mihăescu, însă vremea, așa cum vă spuneam la început, a avut alte planuri. Albumul, însă, l-am putut procura și vi-l recomand fără nicio ezitare. Este un album de forță și sensibilitate în egală măsură, cu o orchestrație extrem de inspirată.

 

Nightlosers și Dan Helciug rămân restanțele mult așteptate ale Ilvei de anul viitor, pentru că... The Show Must Go On!  

La final... tradiționalele poze de grup și... grupuri. Daniel Iancu & the staff, mulțumim pentru prietenie, muzică și toată munca aflată în spatele acestei ediții! Chapeau!

Marius Florian, mulțumim pentru fotografii!Comentează

Pentru a comenta, te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi
MAI MULTE ARTICOLE DESPRE:
Bitpress
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email. Fără SPAM !

Bitpress
CURS VALUTAR
26 ianuarie 2022

AED 1,1936 +0.06 %
AUD 3,1457 +0.60 %
BRL 0,8053 +0.86 %
CAD 3,4884 +0.62 %
CHF 4,7621 -0.04 %
CNY 0,6934 +0.17 %
CZK 0,2017 -0.10 %
DKK 0,6644 +0.05 %
EGP 0,2785 -0.14 %
EUR 4,9443 +0.01 %
GBP 5,9238 +0.39 %
HRK 0,6567 +0.05 %
HUF 1,3742 +0.19 %
INR 0,0585 -0.17 %
JPY 3,8393 -0.03 %
KRW 0,3662 +0.14 %
MDL 0,2439 +0.62 %
MXN 0,2131 +0.42 %
NOK 0,4935 +1.46 %
NZD 2,9346 +0.30 %
PLN 1,0781 -0.12 %
RSD 0,0421 0.00 % -
RUB 0,0553 -0.90 %
SEK 0,4739 +0.55 %
THB 0,133 +0.38 %
TRY 0,3243 +0.22 %
UAH 0,1523 -0.39 %
USD 4,384 0.00 % -
XAU 260,3177 0.00 % -
XDR 6,1373 0.00 % -
ZAR 0,2891 0.00 % -

Mai mult
...
...
Cara Caffe – o nouă cafenea în Piteşti, cu miros de patiserie franţuzească

Concert Bob Dylan la Bucuresti, pe 2 iunie

Club Hush. Concert Margineanu & Band

Scapă de caniculă la singurul fast-food mexican din Piteşti!

Revelion pentru intarziati

Tangled - O poveste incalcita care-i sulfa in ceafa lui Shreck

Agressive - Cele mai tari femei din Arges, cel mai tare calendar pe 2010!

Inedit! Trecere de pietoni cu motive tradiţionale româneşti, pe străzile Clujului!

Rezultatele extragerii Loto 6/49 si Noroc din 6 decembrie 2009! Premiul de 8 mil. euro s-a reportat

Emilia Ghinescu se destainuie in ,,Stilul tau”! Cititi online noul numar!